Trump mag worden aangeklaagd door burgers voor bestorming Capitool

Voormalig president Donald Trump is niet gevrijwaard van aansprakelijkheid in civiele rechtszaken die verband houden met de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, dat is de langverwachte, belangrijke beslissing van het federale hof van beroep in Washington DC.

Hierdoor kan Trump nu ook aangeklaagd worden door burgers die hem verantwoordelijk willen houden voor deze gebeurtenis.

Er loopt momenteel een strafrechtelijke zaak tegen Trump vanwege zijn rol bij de gebeurtenissen op die dag. Hiermee is hij de eerste oud-president die strafrechtelijk vervolgd wordt. Echter, met het verlies van zijn presidentiële immuniteit moet hij nu ook rekening gaan houden met mogelijke civiele zaken. Meerdere politieagenten en parlementsleden zijn van plan om hem aan te klagen.

Op 6 januari 2021 werd het Capitool bestormd door aanhangers van Trump. Hij had opgeroepen tot verzet omdat hij weigerde zijn verkiezingsnederlaag tegen de huidige president Joe Biden te erkennen. Op dat moment was het Congres bezig met het officieel maken van de verkiezingsuitslag.

Bij deze bestorming zijn vijf mensen omgekomen en raakten zeker 140 agenten gewond. Na het incident hebben nog eens 4 agenten zichzelf van het leven beroofd.

Vele relschoppers zijn al veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen. De extreemrechtse groepering Proud Boys, die massaal aanwezig was tijdens de bestorming, zag hun voormalige leider Enrique Tarrio voor 22 jaar achter de tralies verdwijnen.