Negendarter Searle; Van Peer, Van Duijvenbode en Van Veen uitgeschakeld op Grand Slam

In Wolverhampton zijn maandagavond de eerste vier groepen in de Grand Slam of Darts beslist. De derde speelronde moest de beslissing brengen wat betreft welke twee spelers zich zouden plaatsen voor de achtste finales en dat ging voor de Nederlanders niet zo best. Dinsdagavond worden de andere vier groepen afgerond.

Groep A
Krzysztof Ratajski moest met vier legs verschil van Nathan Girvan winnen voor een plekje in de achtste finales en speelde zich naar een 4-1 voorsprong en dus een kans. Hij kreeg een matchdart, liet die liggen, maar zag Girvan ook missen en maakte het alsnog af: 5-1. Het was daarna aan James Wade en titelverdediger Michael Smith voor het andere plekje in de achtste finales en dat werd eigenlijk niet eens spannend: Wade domineerde en won met 5-1, waardoor Smith voor het eerst in jaren een groepswedstrijd verloor en de knockoutfase niet haalde.

Groep B
Berry van Peer hoopte tegen Josh Rock toch een zege te boeken, maar pas bij een 4-0 achterstand wist hij een eerste leg te pakken en daarna maakte Rock het alsnog gewoon af: 5-1 en drie uit drie voor de Noord-Ier. Jonny Clayton en Chris Dobey speelden vervolgens voor een plek in de achtste finales, wat een spannende strijd werd. Op 3-3 pakte Dobey een voorsprong, waarna hij de eerste twee matchdarts liet liggen, maar het met wat gerommel alsnog afmaakte: 5-3.

Groep C
Gary Anderson ging tegen de winstloze Steve Lennon voor een tweede zege en begon goed, door in leg vier bijvoorbeeld bijna een negendarter te gooien. Lennon wist het niet spannend te maken en met een 73-finish maakte Anderson het af. Dirk van Duijvenbode had daarna een zege op Luke Humphries nodig om de groepsfase te overleven, maar Humphries speelde weer eens belachelijk goed en maakte het met een 97-finish en 5-1 af.

Groep D
Gian van Veen mocht proberen de eer te redden tegen Gerwyn Price, die bijzonder strak begon met onder meer een 107- en 108-finish voor 2-0. Van Veen kwam met een twaalfdarter en een 121-finish, maar hij kon niks uitvoeren tegen een fenomenale Price, die finishte met een 121-finish, een gemiddelde boven de 112 en een 5-1 zege. Ryan Searle en Nathan Rafferty speelden daarna tegen elkaar, waarbij de winnaar zich voor de achtste finales zou plaatsen. Searle leek constant iets beter, Rafferty kwam met een 161-finish terug, maar die hoop werd op de hardst mogelijke manier de grond in geslagen door Searle: hij maakte de wedstrijd met 5-3 af met een prachtige negendarter.

Achtste finales, deel één
James Wade - Chris Dobey
Josh Rock - Krzysztof Ratajski
Luke Humphries - Ryan Searle
Gerwyn Price - Gary Anderson