Zwemsters Schouten en Steenbergen met medaillekansen naar WK-finales

In het Japanse Fukuoka is donderdag alweer de vijfde dag van het wereldkampioenschap langebaanzwemmen afgewerkt. Er kwamen weer flink wat Nederlanders in actie en dat ging over het algemeen best lekker.

200m vlinderslag vrouwen, finale
De Canadese Summer McIntosh had wat recht te zetten na het mislukken van de 400 meter vrije slag en dat deed de tiener op indrukwekkende wijze: goud in een nieuw wereldjuniorenrecord van 2:04,06 minuten, slechts drie vrouwen waren ooit sneller. Het zilver ging in 2:05,46 naar de Australische Elizabeth Dekkers, voor de Amerikaanse Regan Smith (2:06,58).

100m vrije slag vrouwen, halve finales
Marrit Steenbergen had er zin in en dat leverde een fraaie prestatie op: ze tikte aan in een nieuw persoonlijk record van 52,82 seconden en zag in de tweede halve finale hoe ook daar niemand sneller was, waardoor ze als nummer één naar de finale van vrijdag gaat.

100m vrije slag mannen, finale
Het koningsnummer van het zwemmen en de finale maakte dat alleszins waar: de top-5 eindigde binnen 0,30 seconden van elkaar. Het goud was dankzij een fenomenaal eindschot voor de Australiër Kyle Chalmers, die aantikte in 47,15 seconden. Zilver was er in 47,31 seconden voor de Amerikaan Jack Alexy, vlak voor Maxime Grousset uit Frankrijk, die met zijn 47,42 de Chinees Pan Zhanle op één honderdste van het podium hield.

50m rugslag vrouwen, finale
De Australische Kaylee McKeown zette in de laatste meters de toon en in 27,08 seconden, een van de snelste tijden ooit, pakte ze de wereldtitel. De Amerikaanse Regan Smith, net klaar met haar vlinderslagfinale, sprintte in 27,11 naar het zilver, voor de Britse Lauren Cox (27,20).

200m schoolslag mannen, halve finales
Caspar Corbeau was weer erg lekker op dreef: de Amerikaanse Nederlander tikte aan in 2:08,49 minuten, wat met de vijfde tijd van iedereen ruim voldoende was voor een finaleplek. Vice-olympisch kampioen Arno Kamminga kon inpakken: met 2:10,57 minuten en een twaalfde plek was het klaar voor de Nederlander, die pas sinds een maand of vijf weer kan trainen na een zware COVID-infectie én die wel met WK-zilver op de 100 meter naar huis gaat.

200m wisselslag mannen, finale
De Franse superster Leon Marchand wilde het ook hier weer doen en dat lukte: op de schoolslag sloeg hij definitief zijn slag, nadat hij op de rugslag ook al erg sterk was, om vervolgens in een Europees record van 1:54,82 minuten het goud te pakken. De Britten Duncan Scott (1:55,95) en Tom Dean (1:56,07) verdeelden de overige twee medailles.

200m schoolslag vrouwen, halve finales
Tes Schouten was in de series de snelste van iedereen en ook nu was ze weer indrukwekkend goed: met 2:21,71 minuten, een evenaring van haar eigen Nederlandse record, plaatste ze zich als tweede voor de finale - alleen Tatjana Schoenmaker uit Zuid-Afrika was met 2:21,31 iets sneller.

4x200m vrije slag vrouwen, finale
Vooraf was Australië topfavoriet, maar de Amerikaanse ploeg bleef erg goed in de buurt: na wereldrecordhoudster Mollie O'Callaghan, Shayna Jack en Brianna Throssell voor Australië en Erin Gemmell, Katie Ledecky en Bella Sims voor de VS was het verschil welgeteld 0,09 seconden. Slotzwemster Ariarne Titmus gooide er echter een fenomenale race uit, waar de piepjonge Alex Shackell niks tegen kon betekenen: goud voor Australië in 7:37,50 minuten, een verbetering van hun eigen wereldrecord. De VS pakte in 7:41,38 zilver, voor de 7:44,40 van Li Bingjie, Li Jiaping, Ai Yanhan en Liu Yaxin uit China. Janna van Kooten, Imani de Jong, Silke Holkenborg en Marrit Steenbergen zwommen een prima race en benaderden het Nederlands record met 7:52,93 minuten, goed voor plek zes.