Zwemster Meilutyte na tien jaar weer wereldkampioene, Steenbergen naar finale

In het Japanse Fukuoka is de derde dag van het wereldkampioenschap langebaanzwemmen afgewerkt. Het werd een dag met de nodige verrassingen, maar bovenal met prachtige strijd in de diverse finales.

200m vrije slag mannen, finale
Alle ogen waren gericht op David Popovici, maar de jonge Roemeense superster maakte het niet waar: hij vertrok wederom snel, maar zakte behoorlijk in en finishte in 1:44,90 minuten zelfs als vierde. Het goud ging na een prachtige strijd naar de Brit Matthew Richards in 1:44,30 minuten, twee honderdsten voor landgenoot en olympisch kampioen Tom Dean. Brons was er in 1:44,42 voor de Zuid-Koreaanse Hwang Sun-woo.

1500m vrije slag vrouwen, finale
Katie Ledecky domineert de langste afstand in het bad al vele jaren en dat was ook nu niet anders: de Amerikaanse zwom naar het goud in 15:26,27 minuten, de derde tijd ooit. Zilver ging in 15:43,31 minuten naar de Italiaanse Simona Quadarella, voor de 15:45,71 van Li Bingjie uit China.

50m schoolslag mannen, halve finales
Met 27,15 seconden in de series en 27,21 seconden in de halve finales deed Casper Corbeau het prima, maar het was niet genoeg voor een finaleplek: tiende en dus moest hij genoegen nemen met een plekje als tweede reserve voor de finale.

100m rugslag vrouwen, finale
Een finale zonder Nederlandse inbreng, maar wel een prachtige strijd om het goud. Regan Smith leek op weg naar titelprolongatie, maar olympisch kampioene Kaylee McKeown uit Australië wist de Amerikaanse toch nog te verschalken: 57,53 seconden tegen 57,78. Brons was er in 58,25 seconden voor de Amerikaanse Katharine Berkoff.

100m rugslag mannen, finale
Ook hier werd het een bijzonder mooie strijd om de overwinning, hoewel het in Italië vooral voor een zure nasmaak zorgde: Thomas Ceccon liet titelprolongatie liggen met een slechte aantik, waardoor de Amerikaan Ryan Murphy in 52,22 seconden het goud pakte, vijf honderdsten voor Ceccon. Brons was er net als vorig jaar voor de Amerikaan Hunter Armstrong.

200m vrije slag vrouwen, halve finales
Marrit Steenbergen had het bijzonder zwaar, maar wist het nét voor elkaar te krijgen om zich de finale in te zwemmen: met 1:56,49 minuten was ze één honderdste sneller dan de negende tijd. De jonge Janna van Kooten deed het met een nieuw PR van 1:58,12 minuten net als in de series uitstekend, maar moest wel genoegen nemen met plek vijftien.

100m schoolslag vrouwen, finale
Met Ruta Meilutyte uit Litouwen (2012) en de Amerikaanse dames Lilly King (2016) en Lydia Jacoby (2021) lagen de afgelopen drie olympisch kampioenen in het water, maar er stak er één met kop en schouders bovenuit: de na depressies en ander leed teruggekeerde Meilutyte zwom in 1:04,62 minuten naar de wereldtitel, tien jaar na haar vorige. De Zuid-Afrikaanse Tatjana Schoenmaker pakte in 1:05,84 het zilver, voor de 1:05,94 van Jacoby.