Noord Kosovo: Gevechten tussen Servische demonstranten en KFOR-soldaten

In het noorden van Kosovo is opnieuw onrust uitgebroken. Etnische Serviërs in de stad Zvecan raakten slaags met KFOR-soldaten en de politie. Ze probeerden de controle over een stadhuisgebouw over te nemen.

Volgens de NAVO raakten hierbij minstens 25 KFOR-soldaten gewond, waarvan sommigen ernstig. Ook zouden er gewonden zijn gevallen onder de Servische demonstranten. Soortgelijke incidenten hebben zich de afgelopen dagen vaker voor gedaan in de regio.

Servische demonstranten blokkeerden de toegang tot de stadhuizen om te voorkomen dat nieuw gekozen Albanese burgemeesters kunnen aantreden. In het noorden van Kosovo vormen de etnische Serviërs de meerderheid van de bevolking. De meesten van hen hebben de lokale verkiezingen geboycot. De vorige Servische burgemeesters legden in november 2022 hun functie neer uit protest tegen het beleid van de Kosovaarse regering.

De Servische premier Brnabic bekritiseerde de internationale afhandeling van de gebeurtenissen in Kosovo. KFOR beschermt niet de mensen, maar degenen die de macht hebben gegrepen.

Kosovo, een land met 1,8 miljoen inwoners waarvan de meerderheid etnisch Albanees is, verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië, maar Belgrado beschouwt het tot op de dag van vandaag nog steeds als een Servische provincie. In Kosovo wonen ongeveer 120.000 Serviërs.