Snowboardcrosser Eguibar wint, De Blois 7e; dubbelslag voor Bankes

In de Spaanse Sierra Nevada kwamen de beste snowboardcrossers van de wereld de afgelopen dagen bijeen voor twee World Cup-wedstrijden. Dat leverde bijna keer op keer fraaie strijd op: het parcours was niet lang, maar leende zich wel voor prima inhaalacties.

Mannen, wedstrijd één
Glenn de Blois begon in zijn achtste finale prima, maar na een fout eindigde het vroegtijdig voor de Nederlander. Thuisheld Lucas Eguibar schopte het tot de finale, waarin de Spanjaard gezelschap kreeg van Loan Bozzolo uit Frankrijk en de Italianen Omar Visintin en Lorenzo Sommariva. Eguibar pakte er snel de leiding en kreeg de Italianen achter zich aan, maar die konden hem niet passeren: de Spanjaard pakte zijn eerste zege in drie jaar, voor Visintin, Sommariva en Bozzolo.

Vrouwen, wedstrijd één
De Britse Charlotte Bankes stond na haar WK-debacle gewoon weer in de finale, naast de Française Chloe Trespeuch, de Amerikaanse Lindsey Jacobellis en Eva Adamczykova namens Tsjechië. De start was voor Adamczykova, maar Bankes ging er snel voorbij en ook Trespeuch en Jacobellis kwamen langszij. In de laatste centimeters leek Trespeuch de winst te pakken, maar ze kwam nét tekort om Bankes te verslaan: winst voor de Britse, met Trespeuch en Jacobellis ook op het podium.

Mannen, wedstrijd twee
De Blois kwam dit keer een stuk verder, maar in de halve finales ging het alsnog fout na een klein momentje van onoplettendheid: hij raakte de netten en verloor snelheid, waardoor hij uitgeschakeld werd - in de kleine finale werd De Blois derde, dus zevende in de eindstand. Eguibar en Bozzolo stonden wederom in de finale, dit keer met Bozzolo's landgenoot Merlin Surget en de Zwitser Kalle Koblet. Surget pakte de leiding en kreeg Eguibar achter zich aan, maar de Fransman ging onderuit. Een dubbele zege voor Eguibar zat er dus in, maar kwam er niet: Koblet ging hem voorbij en pakte zijn eerste World Cup-zege, voor Eguibar en Bozzolo.

Vrouwen, wedstrijd twee
Bankes en Trespeuch stonden weer in de eindstrijd, met Manon Petit Lenoir als tweede Française en Audrey McManiman uit Canada er ook nog bij. Petit Lenoir ging de strijd met Bankes aan, maar de Britse nam gewoon weer de leiding en pakte een dubbele zege en daarmee ook de leiding in de World Cup-stand. Petit Lenoir werd naar plek drie verwezen door Trespeuch, die zag hoe Bankes haar leidende positie in de World Cup over wist te nemen.