Twitter Files: het weren van Hunter Biden's laptop schandaal

Vrijdagavond kondigde Elon Musk aan de informatie vrij te geven over hoe men achter de schermen de voor Joe Biden zeer ongemakkelijke ‘Hunter Biden Laptop Story’ enkele dagen voor de presidentsverkiezingen op Twitter uit de spotlights haalde. 

Twitter nam hiertoe buitengewone maatregelen om het verhaal aan de aandacht te onttrekken. Er werden links verwijderd en men plaatste waarschuwingen dat de inhoud van de tweet 'onveilig' zou kunnen zijn. Ze blokkeerden zelfs de doorgifte via direct message, een middel dat tot nu toe was voorbehouden aan extreme gevallen, zoals kinderporno.

De beslissing werd genomen op de hoogste niveaus van het bedrijf, maar zonder medeweten van CEO Jack Dorsey, waarbij voormalig hoofd juridisch, beleid en vertrouwen Vijaya Gadde een sleutelrol speelde.

"Ze hebben het gewoon gefreelanced", is hoe een voormalige werknemer de beslissing karakteriseerde. "Hacken was het excuus, maar binnen een paar uur besefte vrijwel iedereen dat dat niet geloofwaardig was. Maar niemand had het lef om het terug te draaien."

Vannacht ging het los, hier de complete Twitterdraad van Matt Taibbi