Neuville wint laatste rally van het jaar

Voor het eerst sinds 2010 is er weer een Rally van Japan verreden als onderdeel van het wereldkampioenschap rallyrijden. Dat gebeurde op grotendeels natte wegen en was tevens de afsluiter van het jaar, waarin Kalle Rovanperä een tijd terug de titel al had gepakt.

Na de openingsproeven ging de strijd vooral tussen Hyundai-rijder Thierry Neuville met navigator Martijn Wydaeghe en Toyota-coureur Elfyn Evans met Scott Martin naast zich. De Welshman Evans was vooral in de eerste helft van de rally sterk en had de leiding geruime tijd in handen, maar Neuville kwam langszij.

Zondag ging het fout voor Evans, die met een lekke band te maken kreeg en veel tijd verloor. Neuville pakte zo definitief een voorsprong en gaf die niet meer weg: hij won met 1:11 minuten voorsprong op teamgenoot Ott Tänak en navigator Martin Järveoja, voor de dolgelukkige Japanse Toyota-coureur Takamoto Katsuta en zijn navigator Aaron Johnson - Evans werd vijfde.

Andere kanshebbers kampten eerder ook al met problemen: Dani Sordo's Hyundai brandde op vrijdag helemaal af, ondanks hulp van concurrenten, Craig Breen reed zijn Ford tegen een boom - hij won wel de afsluitende power stage - en kampioen Rovanperä verloor tien minuten nadat hij zijn auto zaterdag tegen een muur beschadigde.