Lavreysen en Hoogland sprinten naar goud en zilver op WK baanwielrennen, brons Eefting

Op de Parijse wielerbaan van Saint-Quentin-en-Yvelines is de tweede avondsessie van het wereldkampioenschap baanwielrennen afgewerkt. Dit keer leverde dat Nederlands goud op, maar daar bleef het voor de oranje ploeg niet bij.

Ploegenachtervolging mannen
Groot-Brittannië en Italië maakten er een geweldige finale van: Ethan Hayter, Oliver Wood, Ethan Vernon en Daniel Bigham tegen Simone Consonni, Filippo Ganna, Jonathan Milan en Manlio Moro. De Britten begonnen sneller, maar de Italianen kwamen zeer dicht in de buurt, hoewel het nét niet genoeg was: 3:45,829 voor de gouden Britten, tegen 3:46,033 voor de Italianen. Denemarken won met Tobias Hansen, Carl-Frederik Bevort, Lasse Norman Hansen en Rasmus Pedersen het brons door Australië overtuigend te verslaan: 3:46,721 tegen 3:48,127 minuten.

Individuele sprint vrouwen
Het toernooi werd tot en met de kwartfinales afgewerkt en zowel Hetty van der Wouw als Laurine van Riessen zaten er nog in. Voor Van der Wouw eindigde het daar: ze verloor met 2-0 van de Duitse Emma Hinze. Van Riessen deed het tegenovergestelde: ze won met 2-0 van Pauline Grabosch, eveneens uit Duitsland. De derde Duitse, Lea Friedrich, staat in de andere halve finale tegenover thuisfavoriete Mathilde Gros.

Afvalkoers vrouwen
Mylene de Zoete reed een uitstekende koers, maar was nét te vroeg leeg om voor de medailles te strijden: als vier na laatste haakte ze af, dus werd ze vijfde. Lea Lin Teutenberg uit Duitsland ging er vervolgens af, gevolgd door Jennifer Valente. De Amerikaanse kreeg zo het brons, terwijl de Belgische Lotte Kopecky veel te frisse benen had voor Rachele Barbieri uit Italië en zo het goud veroverde.

Keirin mannen
Met Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen had Nederland twee troeven in de finale - Tijmen van Loon ging er in de herkansingen uit. Met meer dan twee ronden te gaan opende Lavreysen volle bak de aanval en alleen Hoogland kon een beetje volgen. Meer zat er ook niet in: Lavreysen was oppermachtig en pakte zeer indrukwekkend het goud, voor Hoogland en de Colombiaan Kevin Quintero.

Scratch mannen
Een echte aanval kwam er lange tijd niet, tot Moritz Malcharek het bal opende. De Duitser werd bijgehaald en van achteruit kwam Roy Eefting naar voren, maar het was Dylan Bibic die verrassend de allersnelste benen had: goud voor de Canadees, voor de toch ook wel verrassende Japanner Kazushige Kuboki, die de Nederlander Eefting in de laatste meters terug naar het brons verwees.

Ploegenachtervolging vrouwen
Ook hier was het Italië tegen Groot-Brittannië in de finale: Elisa Balsamo, Chiara Consonni, Martina Fidanza en Vittoria Guazzini tegen Neah Evans, Josie Knight, Anna Morris en kopvrouw Katie Archibald, wiens echtgenoot twee maanden geleden in zijn slaap plotseling overleed. De Italiaanse dames begonnen erg sterk en hielden dat goed vol voor goud in 4:09,760 minuten, voor de 4:11,369 van de Britse ploeg. Brons was er voor Marion Borras, Clara Copponi, Valentine Fortin en Victoire Berteau uit Frankrijk, die met 4:10,774 te sterl waren voor Australië (4:13,866).

Nederland deed het ook uitstekend: de jonge ploeg met Daniek Hengeveld, Maike van der Duin, Mylene de Zoete en Marit Raaijmakers eindigde uiteindelijk op een alleszins respectabele vijfde plek.