BMX'ster Smulders pakt eindzege in World Cup, zus Merel op podium

In het Colombiaanse Bogota is de World Cup voor de BMX'ers afgesloten. Voor het tweede weekeinde op rij werden er twee wedstrijden gehouden en daarmee kwam er een einde aan het grote internationale seizoen.

Vrouwen
Merel en Laura Smulders stonden gezamenlijk in de finale en het was zowaar Merel die dit keer beter was dan haar vaak zo dominante zus. Ze moest wel genoegen nemen met plek twee, want op thuisheldin Mariana Pajon stond geen maat: de tweevoudig olympisch kampioene zegevierde, voor Merel Smulders, de Zwitserse Zoë Claessens en Laura Smulders, die de eindzege in de World Cup al lang en breed binnen had. Manon Veenstra sneuvelde in de halve finales.

Mannen
Geen Nederlander vertegenwoordiging in de finale: Mitchel Schotman, Justin Kimmann en Dave van der Burg gingen er in de kwartfinales uit, Jay Schippers nog een ronde eerder. In de finale was de Fransman Joris Daudet net als een dag eerder de beste, voor Izaac Kennedy uit Australië en de Amerikaan Cameron Wood. Sylvain André finishte niet, maar de Fransman had genoeg punten om de World Cup-titel voor zich op te eisen.

Mannen onder 23
Niet de dag van de Nederlanders: Ynze Oegema schopte het nog tot de halve finales, Boris Brekelmans en Brian van Eeuwijk lagen er nog voor de kwartfinales al uit. De winst was voor de Nieuw-Zeelander Rico Bearman, voor de Chileen Mauricio Molina en Asuma Nakai uit Japan. De Franse wereldkampioen Leo Garoyan, die de finale niet haalde, pakte de World Cup-titel.

Vrouwen onder 23
Nederlandse deelname was er niet, maar wel een mooie strijd om de winst. De Letse Veronika Sturiska domineerde tot dusverre, maar moest zich gewonnen geven tegen Leila Walker uit Nieuw-Zeeland. De Amerikaanse McKenzie Gayheart werd derde, Sturiska won het eindklassement in de World Cup.