Foss verrast topfavorieten op WK tijdrit

Tobias Foss is de nieuwe wereldkampioen in het tijdrijden. De 25-jarige Noor was in Wollongong verassend de snelste over een parcours van 34,2 kilometer. Stefan Küng werd tweede op drie seconden van Foss, Remco Evenepoel maakte het podium compleet. Uittredend wereldkampioen Filippo Ganna stelde teleur met een zevende plaats.

In de tijdrit over 34,2 kilometer werd het een secondenspel. Nadat alle renners het eerste tussenpunt hadden gepasseerd maakte zes renners kans op de wereldtitel. Küng had na 7,2 kilometer de snelste tussentijd, maar de Zwitser werd gevolgd door Evenepoel, Ethan Hayter, Foss, Magnus Sheffield en Ganna. Al die renners zat binnen de drie seconden van Küng.

Bij het tweede tussenpunt na 24,5 kilometer waren de verschillen groter, maar nog altijd ging Küng aan de leiding. De Zwitserse tijdritspecialist was daar elf seconden tweede dan Foss. Evenepoel volgde op vijftien seconden en werd daarmee duidelijk dat die gingen strijden om de medailles. Ganna moest daar al een halve minuut toegeven op Küng en werd duidelijk dat de tweevoudig wereldkampioen op dit onderdeel een mindere dag kende. Hayter en Sheffield vielen onderweg met pech.

Küng leek op weg naar zijn eerste wereldtitel nadat hij al twee keer de Europese titel wist te winnen, maar in de laatste negen kilometer viel de Zwitser wat stil en zou uiteindelijk drie seconden te kort komen voor de wereldtitel, die verassend naar Foss ging. Voor de Noor, die normaal gesproken uit komt van Jumbo-Visma, was het zijn eerste internationale profzege. Evenepoel legde beslag op de derde plaats op negen seconden van Foss.