Felipe Drugovich nieuwe Formule 2-kampioen

Op het circuit van Monza is gedurende het weekeinde de titelstrijd in de Formule 2 beslist. Op zaterdag werd de sprintrace verreden, zondag was de hoofdrace aan de beurt. Op 19 en 20 november wordt het seizoen afgesloten, na twee maanden pauze rijdt men dan in Abu Dhabi.

Sprintrace
Frederik Vesti mocht vanaf poleposition vertrekken en had Logan Sargeant naast zich staan, voor Jüri Vips, Ayumu Iwasa, Jehan Daruvala, Richard Verschoor, Marcus Armstrong en Liam Lawson. Kampioenschapsleider Felipe Drugovich moest vanuit het middenveld starten en dat ging niet goed: hij kwam in aanraking met Amaury Cordeel en lag eruit.

In de eerste chicane lagen Ollie Caldwell en Tatiana Calderon in de clinch en dat zorgde voor een neutralisatie. Na het vertrek van de safety car konden we door, met Vesti voorop, voor Vips, Iwasa, Daruvala, de slecht vertrokken Sargeant en Verschoor. Vips nam daarbij de leiding over, Sargeant ging langs Daruvala naar de vierde plek.

De Indiër pakte Sargeant weer terug en ging vervolgens vanuit de slipstream ook langs Iwasa, terwijl Verschoor zich niet veel later langs Armstrong naar plek zes reed. In de ronden daarop duelleerde hij met Iwasa om de vijfde plek, uiteindelijk met succes. Bij het ingaan van de slotronde deed hij nog een poging bij Sargeant, maar dat lukte niet.

Vips reed ondertussen naar een fraaie zege, voor Vesti en ruim voor Daruvala. Sargeant hield de vierde plek vast, voor Verschoor, maar de ogen gingen naar de pitstraat. Daar stond Drugovich, en nadat Theo Pourchaire de grindbak in ging en ver terug viel was de Braziliaanse MP Motorsport-coureur de nieuwe Formule 2-kampioen.

Hoofdrace
We gingen van start met Jack Doohan op poleposition, naast Liam Lawson en voor Marcus Armstrong en kersvers kampioen Felipe Drugovich. Richard Verschoor startte vanaf de vijfde plek, naast Jehan Daruvala en voor Ayumu Iwasa en Jüri Vips. Doohan kwam bijzonder slecht weg en Lawson profiteerde door de leiding te pakken, voor Armstrong, Drugovich en Verschoor.

Het duurde allemaal niet lang tot het fout ging, want bij het uitkomen van de eerste chicane klapten er in het achterveld een paar op elkaar. Ralph Boschung was rechtdoor gegaan en kwam uiterst onhandig terug de baan op, waarbij hij Pourchaire raakte. Beiden gingen de muur in en ook de tijdelijk teruggekeerde Luca Ghiotto werd slachtoffer, terwijl Doohan een paar bochten later samen met Logan Sargeant hard de grindbak in ging na een rare beweging van Iwasa.

Na een paar ronden was de boel opgeruimd en kon het groen gezwaaid worden, met Lawson voorop, voor Drugovich, Armstrong, Verschoor en Iwasa. Bij de herstart nam Armstrong plek twee over, een ronde later ging Vips voorbij Verschoor. Amper een ronde later ging Calan Williams rechtdoor de barrières in, waardoor de safety car de baan betrad en coureurs op zachte banden een pitstop kwamen maken - Daruvala, Iwasa, Armstrong en Vesti met name.

Lawson en Vips kwamen wat later naar binnen, kort daarop volgde een rode vlag: er moesten zaken gerepareerd worden. Verschoor was niet naar binnen geweest en had zo de leiding bij de herstart, voor Sato, Daruvala, Iwasa en Armstrong, die tien seconden tijdstraf kreeg wegens het verkeerd binnenrijden van de pitstraat - Verschoor en Sato moesten nog een stop maken.

Verschoor kende een prima herstart, wetende dat hij een gat moest gaan slaan, terwijl Armstrong ook nog een stop-and-go-penalty in mocht komen lossen. Met vijf ronden te gaan kwam Verschoor eindelijk binnen voor zachte banden, waardoor Daruvala de leiding over kon nemen, voor Vesti, Iwasa, Enzo Fittipaldi en Dennis Hauger.

Daruvala's overwinning kwam niet in gevaar, Vesti en Iwasa completeerden het podium. Verschoor's late stop was met geen mogelijkheid meer goed te maken: hij was als tiende terug de baan op gekomen en finishte daar ook.