Formule 3-titel voor Victor Martins na chaotisch slot in Monza

Op het circuit van Monza is zondagochtend het kampioenschap in de Formule 3 afgesloten. Dat werd een tamelijk chaotisch gebeuren, met tot die tijd in elk geval een vermakelijke race.

Alexander Smolyar had de poleposition in handen en had Zane Maloney naast zich, voor Roman Stanek, kampioenschapsleider Victor Martins, Arthur Leclerc en Oliver Bearman. Bearman, Maloney, Stanek én Leclerc konden in elk geval in theorie de titel nog pakken, terwijl de nummer twee in het kampioenschap, Isack Hadjar, het na een kwalificatiecrash vanaf plek zestien moest proberen.

Maloney pakte bij de start de leiding, voor Smolyar, Martins, Stanek, Bearman en Leclerc. In het achterveld gingen Rafael Villagomez en David Vidales de grindbak in: safety car. Een paar ronden later konden we door, waarbij Smolyar met een rokende band de leiding pakte, tot Martins hem een paar bochten later te grazen nam.

Maloney ging kort daarop ook langs Smolyar, die moest gaan verdedigen tegen Stanek en Leclerc. Dat ging niet helemaal goed: de twee uitdagers schoten bij de eerste chicane rechtdoor, terwijl Maloney net de leiding over had genomen van Martins. Smolyar had bij de eerdere aanvaring ook een probleem opgelopen en verloor in rap tempo posities.

Voorin werd stevig geknokt, veelal vanuit de slipstream op het rechte stuk bij start/finish, waarbij Bearman zich via Martins naar plek twee knokte, terwijl William Alatalo inmiddels op de vierde plek reed, voor Crawford en Leclerc. Met vijf ronden te gaan kwam de safety car de baan weer op: Kush Maini en Brad Benavides waren op ongelukkige wijze stevig de muur in gegaan.

De rode vlag werd er ook snel bij gepakt, want de barrière moest gefixed worden, en tijdens die rode vlag kwam een cruciaal bericht binnen: Martins kreeg vijf seconden tijdstraf wegens het overschrijven van de track limits. Met het hele veld bij elkaar was dat wat punten betreft natuurlijk dodelijk, terwijl Maloney en Bearman op één en twee stonden.

Niet veel later kwam het allesbeslissende bericht: 'race will not be resumed', de race was voorbij en daarmee de titelstrijd ook. Martins kwam uitermate goed weg, want hij was niet de enige met een straf en hij zakte slechts terug naar plek vier. Daarmee hield hij nog genoeg punten over om de titel te pakken, terwijl de winst - en plek twee in het kampioenschap - voor Maloney was. Bearman werd tweede, voor Crawford, en pakte plek drie in de titelstrijd.