Van Kalmthout 4e in IndyCar-race Iowa, Newgarden oppermachtig

Op de Iowa Speedway is zaterdagavond de eerste race van de double header in de IndyCar Series verreden. Dat deed Rinus van Kalmthout uitstekend: de Nederlander reed naar een keurige vierde plek.

Will Power mocht van poleposition vertrekken en ook Josef Newgarden startte vanaf rij één, gevolgd door Conor Daly, Pato O'Ward, Scott McLaughlin, David Malukas, Jack Harvey en Rinus van Kalmthout. Na zestien ronden was de eerste caution een feit: Jimmie Johnson ging in de rondte.

Power, Newgarden en O'Ward reden voorop en bij de caution gingen veel mannen in het middenveld vroeg naar binnen, aangevoerd door Colton Herta en Scott Dixon. Bij de herstart ging Newgarden snel voorbij aan Power, na een ronde of vijftig kwamen ook andere mannen hun eerste stop maken.

Door de late stops onder groen kwam Johnson even aan de leiding, maar na tachtig ronden kwam hij weer binnen en had Newgarden zijn plekje weer in handen, voor O'Ward, Power en Marcus Ericsson. Dertig ronden later klapte Felix Rosenqvist vanaf plek negen de muur in, vlak achter Van Kalmthout.

De herstart ging zonder Colton Herta, die tijdens de pitstop stil kwam te vallen, en met Newgarden, O'Ward, Ericsson, Power, McLaughlin, Johnson en Van Kalmthout voorop - vrijwel iedereen had weer nieuwe banden. Met een kleine negentig ronden te gaan deed Ericsson een poging bij O'Ward, maar hij ging wijd en verloor flink wat plekken.

Kort daarna ging het fout voor Ed Carpenter: de teambaas van Van Kalmthout spinde de muur in. Vrijwel de hele top kwam naar binnen voor mogelijk de laatste stop, hoewel men dan wel wat mazzel nodig had met een latere caution. McLaughlin viel bij de herstart stil: de rechterachterban zat niet vast.

Newgarden en Power reden voorop, Alex Palou was bij de pitstop mooi naar voren gekomen en pakte gelijk plek drie over van O'Ward. Achter hen opende Van Kalmthout de aanval op Johnson en zo pakte de Nederlander plek vijf. Newgarden reed ondertussen wat weg bij O'Ward, die zich op zijn beurt terug had geknokt naar de tweede plek.

Palou's run leek een beetje voorbij, want Power ging er ook langs, terwijl Van Kalmthout hem weer in zicht kreeg. Met vijf ronden te gaan sloot hij aan en na een foutje passeerde hij de Spanjaard, terwijl Newgarden oppermachtig naar de winst reed, voor O'Ward. Op forse afstand ging plek drie naar Power, die Van Kalmthout nog nét achter zich hield.