Mooie Grand Prix van Nederland levert Ducati-succes op in Assen

Op het TT Circuit van Assen is zondagmiddag de Grand Prix van Nederland in de MotoGP afgewerkt. Het werd een race met vele facetten, maar al met al was het voor ruim honderdduizend toeschouwers een bijzonder vermakelijke editie.

Francesco Bagnaia zette zijn Ducati op poleposition, naast de Yamaha van Fabio Quartararo en de Ducati van Jorge Martin. Op rij twee zagen we met Marco Bezzecchi en Jack Miller ook twee Ducati's, met de Aprilia van Aleix Espargaro er tussenin, voor Johann Zarco (Ducati), Miguel Oliveira (KTM) en Alex Rins (Suzuki) op rij drie.

Bagnaia ging er met een wereldstart vandoor, Espargaro kwam naar plek twee, voor Quartararo, Martin, Bezzecchi en Miller, die nog wel een longlappenalty moest nemen wegens het hinderen van Maverick Viñales in de kwalificatie. Voor Quartararo was het niet veel later klaar: hij ging veel te enthousiast binnendoor bij Espargaro, schoof onderuit en tikte de Aprilia-coureur het grind in.

In het achterveld schreef Darryn Binder een Yamaha af, hoewel de Zuid-Afrikaan er zelf gelukkig wel goed vanaf kwam. Bagnaia bleef de koppositie vasthouden, maar Bezzecchi en Martin beten zich er goed in vast, op enige afstand gevolgd door Viñales, Brad Binder, Miller en Takaaki Nakagami.

Halverwege de race ging Quartararo, die ondertussen al in de pitstraat was geweest, nog eens onderuit in de jacht op helemaal niks. Ondertussen begonnen er in de Drentse lucht wat druppels te ontstaan, hoewel het nog niet nat te noemen was. Dat duurde niet lang: met negen ronden te gaan werd de witte vlag gezwaaid en dus mocht er van motor gewisseld worden om regenbanden te halen.

Martin begon terug te vallen en werd in rap tempo gepasseerd door Viñales, Binder en Miller, terwijl Espargaro een fraaie opmars maakte en inmiddels op plek zeven reed. Bagnaia en Bezzecchi leken redelijk zeker van hun plek, maar Viñales werd alsmaar meer aangevallen door Miller, terwijl Martin's zesde plek onder vuur kwam te liggen door Espargaro.

Een poging van Miller om Viñales bij de voorlaatste passage door de GT-bocht te pakken mislukte: de Australiër moest afhaken en de podiumplekken leken bekend. Espargaro kwam als zesde de Ramshoek uit, maar ramde zich in de laatste remzone langs Binder én Miller naar plek vier, terwijl Bagnaia, Bezzecchi en Viñales inderdaad het podium vulden - Bezzecchi's eerste ooit.