Europese Commissie wil confiscatie van Russische bevroren tegoeden toestaan

De Europese Commissie heeft plannen gepresenteerd om de bevroren tegoeden van Russische oligarchen in beslag te nemen. "De EU-sancties moeten worden gerespecteerd en degenen die ze proberen te omzeilen, moeten worden gestraft", zei vice-commissievoorzitter Vera Jourova in Brussel. De plannen vragen om confiscatie als oligarchen proberen de door de EU opgelegde sancties tegen Rusland te omzeilen en activa te verbergen.

Aangezien een dergelijke confiscatie in sommige EU-landen wettelijk niet mogelijk is, heeft de Commissie een ander voorstel gedaan. Concreet is het de bedoeling om het omzeilen van EU-sancties strafbaar te stellen en deze in heel Europa uniform te kunnen vervolgen. Dit kan het verbergen van activa of het exporteren of importeren van goederen zijn die onderhevig zijn aan handelsverboden, volgens de voorstellen van de Commissie.

Als confiscatie en verkoop van villa's of jachten van Russische oligarchen legaal mogelijk wordt, willen sommige lidstaten de opbrengst gebruiken om het verwoeste Oekraïne weer op te bouwen. Enkele lidstaten hebben echter hun bezorgdheid geuit dat de maatregel internationale en nationale wetten zou kunnen schenden.