Oppermachtige Quartararo zegeviert in MotoGP-race Portim„o, WK-leider onderuit

In de MotoGP is zondagmiddag de Grand Prix van Portugal afgewerkt. Dat gebeurde op het fraaie circuit van Portimão, waar het constant op en neer gaat en het stikt van de blinde bochten.

Johann Zarco stond knap op poleposition, Joan Mir en Aleix Espargaro stonden naast hem. Op rij twee vonden we Jack Miller, Fabio Quartararo en Marco Bezzecchi, voor Alex Marquez, Luca Marini en Marc Marquez. De beste start was met afstand voor Mir, die gevolgd werd door Quartararo, Miller, Alex Marquez en de matig vertrokken Zarco.

Zarco herstelde zich wel goed en pakte zowel Miller als Marquez terug, even later pakte Quartararo de leiding over van Mir. Marquez begon het lastig te krijgen en werd in rap tempo gepasseerd door Aleix Espargaro, Alex Rins en thuisfavoriet Miguel Oliveira, waarna hij broer Marc in zijn nek had hijgen.

Voorin sloeg Quartararo een gat naar Mir, die Zarco achter zich aan had. WK-leider Enea Bastianini ging ondertussen onderuit vanaf de elfde plek en dus kon kampioen Quartararo een mooie slag slaan. Zarco ging met negen ronden te gaan voorbij Mir, die Miller in zijn achterwiel had hangen voor de laatste podiumplek.

Met zeven ronden te gaan opende Miller de aanval op Mir, maar dat ging niet goed: de Australiër gleed weg en schoof daarbij ook Mir onderuit. Die toonde ondanks de teleurstelling wel even zijn persoonlijkheid: hij kwam toch even informeren of Miller wel in orde was, wat gelukkig het geval was.

Zo kwam Aleix Espargaro op de derde plek terecht, voor Rins en Oliveira. Quartararo kwam geen seconde meer in gevaar en reed naar de overwinning, Zarco pakte een keurige tweede plek en Aleix Espargaro completeerde het podium, voor Oliveira en de nog duellerende gebroeders Marc en Alex Marquez.