Krim-Tataren eisen teruggave van de Krim aan OekraÔne

Vertegenwoordigers van de Krim-Tataren hebben de regering in Kyiv opgeroepen om in de onderhandelingen met Moskou aan te dringen op de teruggave van het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim aan Oekraïne.

"Het herstel van de territoriale integriteit van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen" - inclusief de "autonome republiek" van de Krim - moet een "verplichte voorwaarde" zijn in de gesprekken, zei het hoofd van de Mejlis van het Krim-Tataarse volk, Refat Chubarov. De Mejlis is de centrale vertegenwoordiging van de Krim-Tataren.

Vóór de Russische annexatie van de Krim in 2014 vormden de Krim-Tataren daar ongeveer 12 tot 15 procent van de bevolking. Het door Moskou georganiseerde referendum over de annexatie van de Krim bij Rusland in hetzelfde jaar, dat niet is erkend door de internationale gemeenschap, werd door de meeste Krimisten geboycot.

Na de annexatie van de Krim werd de Mejlis geclassificeerd als "extremistisch" en verboden door de Russische autoriteiten. Tientallen vertegenwoordigers van de etnische groep werden gearresteerd. Ongeveer 30.000 Krim-Tataren vluchtten na de annexatie naar andere delen van Oekraïne.