Paus Franciscus roept op tot beŽindiging van de oorlog in OekraÔne

Paus Franciscus heeft opgeroepen tot beëindiging van de aanslagen in het licht van de oorlog in Oekraïne. "Ik dank iedereen die momenteel vluchtelingen opvangt en ik bid vooral dat de gewapende aanvallen stoppen en dat onderhandelingen en gezond verstand zegevieren", zei het 85-jarige hoofd van de katholieke kerk tegen gelovigen op het Sint-Pietersplein in Rome. Sommige mensen daar hielden Oekraïense vlaggen omhoog.

"Rivieren van bloed en tranen stromen in Oekraïne", klaagde de paus. "Dit is niet zomaar een militaire operatie, maar een oorlog die dood, verderf en lijden zaait", zei Franciscus. Hij noemde Rusland in zijn toespraak niet bij naam.

Hij bedankte de journalisten in het oorlogsgebied voor hun inzet. Ze riskeerden hun leven om informatie te garanderen.

De paus kondigde aan dat twee kardinalen naar Oekraïne waren gereisd om de mensen daar te helpen. "De Heilige Stoel is tot alles bereid en stelt zich ten dienste van deze vrede", zei Franciscus. De aanwezigheid van kardinalen Michael Czerny en Konrad Krajewski vertegenwoordigt niet alleen de aanwezigheid van de paus, maar ook die van die christenen die wilden zeggen: "De oorlog is krankzinnig", zei de paus.