Grandslamrecord voor Nadal na overwinning tegen Medvedev bij Australian Open

Rafael Nadal heeft geschiedenis geschreven door in Melbourne zijn 21ste grandslamtitel te behalen. De 35-jarige Spanjaard knokte zich in de finale van de Australian Open tegen Daniil Medvedev terug na een 0-2 achterstand in sets en won na ruim vijf uur in vijf sets: 2-6, 6-7 (5), 6-4, 6-4, en 7-5.

Hij deelde het record van aantal eindzeges tot vandaag met Roger Federer en Novak Djokovic. Na zijn overwinning tegen Medvedev is hij nu de recordhouder in het winnen van het aantal grandslams.

Medvedev had de beste start in de finale tegen Nadal. In Melbourne brak het in de vijfde game van de eerste set de service van de Spanjaard en zou vervolgens zonder problemen de eerste set winnen. In de tweede set ging Medvedev wat slordiger spelen en keek als eerste tegen een break achterstand aan, maar die werkte die vervolgens weer weg. Nadal brak opnieuw de service van de Rus en mocht bij 5-4 voor de set serveren, maar opnieuw sloeg Medvedev terug en zou vervolgens ook de tweede set winnen, ditmaal in een tiebreak.

Medvedev had in het begin van de derde set duidelijk de overhand en leek het ook te gaan beslissen nadat hij halverwege de set drie breakkansen op rij kreeg. Die wist Nadal weg te werken, waarna de 35-jarige Spanjaard door de service van de Rus brak en de derde set won met 6-4.

Nadal was in de vierde set duidelijk de betere tennisser won verdiend ook de vierde set met 6-4, waarbij Medvedev zich steeds meer ging ergeren aan het publiek. Hij vroeg herhaaldelijk aan de umpire om harder op te treden tegen het publiek, die duidelijk op de hand waren van de Spanjaard.

In de vijfde en beslissende set nam Nadal een voorschot op de overwinning door Medvedev bij 2-2 te breken met een geweldige forehand. Bij 5-4 verzuimde Nadal de wedstrijd echter uit te serveren ondanks een 30-0 voorsprong in zijn servicegame. Medvedev leek de wedstrijd nog om te keren, maar gaf vervolgens zijn servicegame weg en bij 6-5 wist Nadal de wedstrijd wel uit te serveren.