SkiŰr Kilde wint afdaling op beruchte Streif in KitzbŘhel

In het Oostenrijkse Kitzbühel zijn de Hahnenkammrennen weer van start gegaan, de World Cup-wedstrijden op de beruchte Streif. Vrijdag werd daar een eerste afdaling gehouden, zondag volgt nog een tweede op dé klassieke piste - zaterdag is het de beurt aan de slalommers.

De eerste wiens tijd echt scherp leek was de Amerikaan Travis Ganong, de nummer zes op de startlijst. Matthias Mayer kwam vervolgens naar beneden en dook een kleine vier tienden onder zijn tijd door, waarna de Oostenrijker een paar minuten in de hotseat plaats mocht nemen.

Aleksander Aamodt Kilde was de elfde skiër die onder meer de Mausefalle en Hausbergkante aanviel. De Noor gaf een prachtige show weg en dook nog eens 0,67 seconden onder Mayer's tijd door. Kilde werd nog één keer serieus bedreigd: Johan Clarey was even sneller onderweg, maar de 41-jarige Fransman kwam ook in zijn 220e World Cup-wedstrijd nét tekort voor zijn eerste zege: tweede op 0,42 seconden.

Voor Clarey werd het wel de negende podiumplaats uit zijn lange carrière, vier daarvan kwamen opvallend genoeg in Kitzbühel. Mayer's podiumplek verdween uiteindelijk zelfs nog: Clarey's landgenoot Blaise Giezendanner kwam als 43e naar beneden en was vier honderdsten sneller dan Mayer, goed voor plek drie en na 99 wedstrijden eindelijk een eerste podium.