Snowboarder Van der Velden plaatst zich voor Spelen met tweede plek

De World Cup snowboarden in het Amerikaanse Mammoth Mountain is lekker verlopen voor de Nederlanders. Melissa Peperkamp deed het uitstekend en lijkt op weg naar de Olympische Spelen en Niek van der Velden haalde zijn ticket zelfs al binnen.

Slopestyle mannen
In de eerste van twee finaleruns deed Van der Velden het beter dan wie dan ook met zijn 76,56 punten. Daar kwam hij in run twee niet aan, maar alleen olympisch kampioen Red Gerard uit de VS ging er met 82,88 punten nog overheen. Van der Velden pakte zo zijn eerste World Cup-podium én een olympisch startbewijs, nadat hij vier jaar geleden in Pyeongchang in de warm-up zijn arm had gebroken. De Nieuw-Zeelander Tiarn Collins werd met 73,44 punten derde in Mammoth Mountain.

Slopestyle vrouwen
Melissa Peperkamp scoorde 63,38 punten in run één en verbeterde dat in de tweede poging naar 67,02 punten, goed voor een uitstekende zesde plek. De winst was voor de Amerikaanse veterane Jamie Anderson, die 86,32 punten liet noteren, voor de Nieuw-Zeelandse Zoi Sadowski Synnott (82,50) en de jonge Japanse Kokomo Murase (77,94).

Halfpipe mannen
Dubbels Japans succes, bijna stonden er niet alleen drie Japanners, maar zelfs drie Hirano's op het podium. De winst was voor 'veteraan' Ayumu Hirano, die in zijn tweede run 95,80 punten scoorde. De vier jaar jongere Ruka Hirano, geen familie van Ayumu, werd met 93,40 punten tweede, voor de Duitser André Höflich (90,00). De vierde plek was voor Kaishu Hirano, de jongere broer van Ayumu.

Halfpipe vrouwen
Ook bij de vrouwen kon het Japanse team juichen, want Ruki Tomita ging er met 89,40 punten met de winst vandoor. Ze versloeg de ervaren Chinese Cai Xuetong (86,60), die voor eigen publiek voor olympisch succes hoopt te gaan, en de tweede Japanse: Sena Tomita (84,60), dan weer de oudere zus van Ruki.