BobsleeŰr Friedrich blijft maar winnen, ook Nolte wint opnieuw

Ook voor de bobsleeërs is het World Cup-weekeinde, de tweede op rij in het Oostenrijkse Innsbruck, weer voorbij. Zondag stonden de bobs op het programma met twee vrouwen en die met vier mannen.

Tweemansbob vrouwen
Drie duo's staken redelijk duidelijk boven de rest uit in de eerste run, waarbij het veld werd aangevoerd door de Duitse slee van Laura Nolte en remster Deborah Levi. Namens Canada volgden Christine de Bruin en Kristen Bujnowski op zeven honderdsten van een seconde, één honderdste voor Kim Kalicki en Leoni Fiebig uit Duitsland. De derde Duitse slee, met olympisch kampioene Mariama Jamanka en bobsleedebutante Alexandra Burghardt, stond op 0,28 seconden, net als de Amerikaanse Elana Meyers Taylor met debutante Kaysha Love.

Met Katrin Beierl en de Nederlands-Oostenrijkse Jennifer Onasanya aan de leiding opende Jamanka de top-5. Achter haar zat Burghardt, die in Tokyo de olympische halve finales haalde op de 100 meter in de atletiek en die twee weken geleden überhaupt voor het eerst in een slee zat. Het ging goed, want het duo pakte met 0,36 seconden de leiding en nam zes honderdsten afstand van Meyers Taylor en Love. Kalicki en Fiebig doken 0,28 seconden onder de tijd van Jamanka, met nog twee teams bovenaan de baan.

De Bruin en Bujnowski kwamen negen honderdsten tekort om Kalicki te verslaan, maar het podium was wel zeker voor de vrouw van de Nederlandse bobsleeër Ivo de Bruin. Het was spannend tussen Nolte/Levi, maar in een spel van honderdsten hielden ze vol: Nolte stuurde de slee naar de winst, zes honderdsten sneller dan Kalicki en met De Bruin op plek drie.

Viermansbob
Het was wat spannender dan normaal, maar de slee van Francesco Friedrich stond wel gewoon weer bovenaan de ranglijst na één run. Zijn Duitse landgenoten in de slee van Johannes Lochner volgden op 0,14 seconden en daarachter was het wel bijzonder spannend: de Amerikaan Hunter Church stond op 0,16 seconden, voor de Rus Rostislav Gaitiukevich (+0,17), de Oostenrijker Benjamin Maier (+0,18), Justin Kripps uit Canada en de Letse slee van Oskars Kibermanis (beiden +0,19). Ivo de Bruin en co stonden na één afdaling op de achttiende plek.

In de tweede run opende Kibermanis de strijd om de podiumplekken met een op het oog zeer sterke run, waar Kripps vijf honderdsten op toe moest geven. Maier was 0,11 seconden langzamer en kwam achter Kripps terecht, Gaitiukevich zat er met 0,07 seconden achterstand tussenin. Church zat net als Maier op 0,11 seconden, dus het podium voor Kibermanis en co was binnen.

Lochner viel flink tegen en leverde met 0,15 seconden vijf plekken in, met alleen Friedrich nog te gaan. Samen met Thorsten Margis, Martin Grothkopp en Alexander Schüller stond er weer geen maat op hem en met 0,28 seconden voorsprong pakte hij zijn zoveelste World Cup-zege. De Bruin en co eindigden overigens ook als achttiende.