Volgens studie was Zweden een exporteur van Sars-Cov-2

De low-key coronastrategie van Zweden heeft volgens een studie geholpen het virus naar andere landen over te brengen.

Dit is de conclusie van een onderzoek door de Uppsala Universiteit in Zweden, het Noorse Instituut voor Volksgezondheid en de Universiteit van Sydney in Australië. De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Eurosurveillance.

"Zweden was een netto-exporteur van het Sars-CoV-2-virus naar onze Noordse buren in het eerste jaar van de pandemie," vertelde John Pettersson van de Universiteit van Uppsala aan de Zweedse tv-zender SVT. In tegenstelling tot de andere Scandinavische landen heeft het land in het begin nauwelijks maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen. Als gevolg daarvan kampte Zweden met een hoog aantal besmettingen, wat uiteindelijk ook de mutatie van het virus in de hand werkte.

De studie is gebaseerd op de analyse op virusmonsters van 71.000  COVID-19-patiënten, waardoor het mogelijk werd een soort genetische stamboom op te stellen van de verspreiding van het virus in de Scandinavische landen. Het bleek dat besmettingsketens uit Zweden in enkele honderden gevallen de landsgrenzen overschreden. "Onze resultaten wijzen erop dat de beheersingsstrategie van Zweden van invloed is geweest op de epidemiologische situatie in het land en in de hele Noordse regio," aldus de studie. Er moet echter wel rekening mee gehouden worden dat Zweden - evenals Denemarken - een doorreisland is.

Zweden doorreisland ( Foto- Pixabay)
Zweden doorreisland ( Foto- Pixabay)