Coronapas blijft vermoedelijk nog even, OMT vandaag in overleg

Het werken met coronabewijzen zal ook in de winter nog nodig zijn in de horeca en bij evenementen. Begin november komt te vroeg om afscheid te nemen van de QR-code, verwachten Haagse bronnen. Vandaag is het OMT in overleg, begin november beslist het kabinet over eventuele versoepelingen en de toekomst van het coronatoegangsbewijs. Zo meldt AD Politiek.

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) wilde er vanmorgen niet op vooruitlopen. "We hebben een tijd lang een daling gezien, daarna stabilisatie. Maar de eerste signalen dat de verspreiding van het virus toch weer sterker is, zien we.”

Er is wel een mogelijkheid om een ‘hybride model’ van het coronatoegangsbewijs te overwegen. Nu moet bij ieder koffietentje en voetbalkantine een coronapas getoond worden, de vraag is of dat nodig blijft.

Marion Koopmans heeft onlangs aan het AD meegedeeld dat voorzichtigheid geboden is over de mogelijkheden in november om van alle restricties verlost te raken. "Dat kan als alles daalt en de vaccinatiegraad stijgt. Het is een keuze: alles loslaten, en dan ingrijpen als het onverhoopt toch oploopt. Want in alle scenario-modellen van het RIVM zit een toename van het aantal ziekenhuisopnames door corona in de winter. De precieze omvang is echt lastig te schatten.’’

Anders dan Denemarken, waar de coronatoegangsbewijzen van de week weer zijn afgeschaft, heeft Nederland een lagere vaccinatiegraad en een hogere IC-bezetting, dus is er minder ruimte voor versoepeling.