Greta is terug: 'Volwassenen, jullie luisteren niet!'

Ze is weer terug. Nadat haar klimaatprotesten volledig werden weggedrukt door de pandemie, probeert Greta Thunberg nu het ergste is geweken, weer in de spotlights te komen. Haar toon is onveranderd, het wijzend vingertje is nog steeds actief.


Klimaatmeisje Greta Thunberg (Foto: Finnbarr Webster/Getty Images)

"Jongeren zoals wij luiden al jaren de noodklok. Jullie hebben gewoon niet geluisterd." Ze voegt eraan toe: "Wij zijn degenen die de rotzooi die jullie volwassenen hebben gemaakt, moeten opruimen."

Het klimaatmeisje, of haar begeleiders, vond dat ze een tegengeluid moest laten horen, nadat de VN hun eigen klimaatrapport had uitgebracht. 

"Tegenwoordig hebben miljoenen kinderen en jongeren zich verenigd in een beweging met één stem, die van besluitvormers eist dat ze het werk doen dat nodig is om onze planeet te redden van de ongekende hittegolven, enorme overstromingen en enorme bosbranden waarvan we steeds meer getuige zijn", dreigt de jeugdactiviste.

"Voor kinderen en jongeren is klimaatverandering de grootste bedreiging voor onze toekomst. Wij zijn degenen die de rotzooi zullen moeten opruimen die jullie volwassenen hebben gemaakt, en wij zijn degenen die nu meer kans hebben om te lijden", ging het mentaal chanteren nog even door, waarna ze alle ouders nog even een schop na gaf.

"Het fundamentele doel van volwassenen in elke samenleving is om hun kinderen te beschermen en er alles aan te doen om een betere wereld achter te laten dan de wereld die zij hebben geërfd. De huidige generatie volwassenen, en degenen die daarvoor kwamen, falen op wereldwijde schaal”, waarna ze eindigde door te zeggen dat de mensheid zich bevindt in een crisis van crises.