Nederlander (18) vliegt met Bezos mee ruimte in

De 18-jarige Oliver Daemen mag komende dinsdag met Amazon-oprichter Jeff Bezos mee de ruimte in. De Tilburger Daemen vergezelt Bezos, Bezos' broer en de 82-jarige Wally Funk aan boord van de Blue Origin, het ruimteschip van de miljardair.

"Dit is een droom die uitkomt", zegt Daemen. "Ik had hier helemaal niet meer op gerekend, totdat vorige week dat verrassende telefoontje van Blue Origin kwam." Als het ruimteschip eenmaal de dampkring verlaat, zijn Funk en Daemen de oudste en jongste astronauten ooit.

Daemens plek zou eigeniijk ingenomen worden door iemand die het ticket na een internationale veiing had gewonnen. Uiteindelijk besloot deze winnaar niet met deze vlucht mee te gaan en kwam de plek dus vrij. Daemen had samen met zijn vader op het ticket geboden.

"De vlucht naar en in de ruimte duurt maar tien minuten, maar ik weet nu al dat dit de meest bijzondere tien minuten van mijn leven worden", aldus de student, die in september natuurkunde wil studeren.

Volgens de ruimtevaartorganisatie is Daemen uitgekozen omdat hij nog jong is, maar het geboden bedrag ligt een stuk lager dan de 23 miljoen dollar van de eerste veilingwinnaar.

De raket New Shepard vliegt na de lancering in Texas naar een hoogte van ruim honderd kilometer. De inzittenden zijn daar een paar minuten gewichtloos en zien de kromming van de aarde. Daarna zakt het vaartuig terug de dampkring in om weer op aarde te landen.