FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 juli 2021

Overstromingsramp in Limburg: vanavond ruim tienduizend mensen gevacueerd

De zware regenbuien hebben in Limburg al tot enorm veel wateroverlast geleid. In Zuid-Limburg wordt vanavond en vannacht opnieuw veel regen verwacht. Er kan nog 30 tot 50 mm bij vallen. Omdat er al zeer veel regen gevallen is (lokaal meer dan 100 mm), zal de wateroverlast in Limburg steeds groter worden. 

De veiligheidsregio Zuid-Limburg monitort de situatie zorgvuldig en geeft regelmatig een update over de situatie in Zuid-Limburg en roept de mensen op om thuis te blijven en niet in de buurt van rivieren en beken te komen. Gebieden in de gemeenten Meersen, Vaals Gulpen-Wittem en Valkenburg zullen mogelijk geëvacueerd moeten worden. De inwonenden van deze gemeenten wordt opgeroepen om maatregelen te nemen om zichzelf te beschermen.

Update 22.30 uur: Noodverordeningen zijn afgekondigd voor Maasgouw en Roermond. De noodverordeningen bepalen tevens dat inwonders van bedreigde gebieden verplicht zijn hun woning te verlaten. Volgens de gemeenten moet er rekening worden gehouden met een eventuele verstoring van de openbare orde. Hulpverleners en onderzoekers moeten ongestoord hun werk kunnen doen. Om dat te kunnen bewerkstelligen zullen ramptoeristen de toegang tot het gebied ontzegd worden. De noodverordening geldt tot 19 juli. De veiligheidsregio's in Limburg roepen mensen op om weg te blijven uit de rampgebieden en de wegen vrij te houden voor de hulpdiensten.

Diverse dorpen en wijken in Maasstricht hebben aan het begin van de avond al het dringende beroep gekregen om zich voor te bereiden op evacuatie en in een aantal gevallen hun huis voor 21 uur te verlaten. Voor evacués die niet terecht kunnen bij familie, vrienden of kennissen is opvang geregeld, meldt de veiligheidsregio Zuid-Limburg.

De gemeente Maastricht verwacht dat het water van de Maas rond 03.00 uur vrijdagochtend over de kades gaat bij Randwyck en Heugem. Daardoor komen straten onder water te staan en loopt het water woningen binnen.

Het kabinet heeft de overstromingen in Limburg officieel tot ramp verklaard. Daardoor wordt het voor getroffen inwoners en bedrijven mogelijk om een schadevergoeding te krijgen van het Rijk, óók als de verzekering niets uitkeert.

Defensie stuurt honderden militairen extra naar Limburg om te helpen bij de bestrijding van de wateroverlast. Zij worden op diverse plaatsen ingezet, samen met de politieondersteuning van de Koninklijke Marechaussee gaat het om zo'n 300 man.

Het dodental in België staat op minstens 11 personen, er zijn meerdere mensen vermist. In Duitsland is het dodental opgelopen tot 58 personen, er worden nog  zo'n 70 mensen vermist. Update  15 juli 15.30 uur: Ook vandaag is Limburg nog volop in een zware strijd met de wateroverlast die de provincie al enkele dagen teistert.  Roermond krijgt ook te maken met hoogwater. Op dit moment wordt er vanuit gegaan dat inwoners in het gebied ten noorden en zuiden van de Hambeek later vandaag moeten evacueren, dit heeft Burgemeester Rianne Donders zojuist laten weten.

Volgens de laatste prognoses van Rijkswaterstaat bereikt de Maas vandaag om 18.00 uur de hoogste waterstand met een instroom van ongeveer 3350 m3 per seconde. Deze waterhoogte gaat zich in de komende dagen verplaatsten van Zuid- naar Noord-Limburg. De verwachting is dat 24 uur later – dus vrijdag om 18.00 uur deze piek Roermond bereikt. Weer 24 uur later is deze piek in Venlo (zaterdagavond) en zondagavond bereikt deze piek gemeente Mook-Middelaar. Dit zijn prognoses en waterhoogtes kunnen variëren en later worden bijgesteld.

Vanuit het hele land wordt hulp aangeboden door brandweerkorpsen en reddingsbrigades.

De wateroverlast heeft in Limburg tot tal van gevaarlijke situaties geleid, maar ook in de Belgische Ardennen, de provincies Luik en Namen en in delen van de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts wordt is men zwaar getroffen door de extreme wateroverlast. Het dodental door het noodweer en de daarop volgende zware overstromingen zijn in Duitsland opgelopen tot 42, in België zijn tot nu 6 lichamen geborgen. 

Omdat moestuinen onderlopen door de overstromingengeeft het GGD-Limburg-Noord het advies groente en fruit uit deze moestuinen alleen te nuttigen na grondig wassen en geen rauwe groenten uit eigen moestuin te eten als de moestuin onder water heeft gestaan. De GGD adviseert verder om zoveel als mogelijk contact met water/slib uit de rivieren te vermijden in verband met verontreiniging door rioolwater, mocht men toch in contact zijn geweest geweest met verontreinigend water de handen/ huid goed met ruim water en zeep te wassen.


Update twitterberichten 23.00 uur: Eerdere berichtgeving:
In Hoensbroek, een dorp in de gemeente Heerlen, is acuut overstromingsgevaar vanwege een overvolle waterbuffer die dreigt te overstromen. Als de waterbuffer doorbreekt stroomt er 150.000 kuub water het dorp in.

De Koninklijke Landmacht stuurt vanwege de wateroverlast 70 militairen naar Zuid-Limburg, hier heeft de veiligheidsregio om verzocht. De militairen blijven in eerste instantie 24 uur en zijn afkomstig van 13 Lichte Brigade uit Oirschot. De militairen  zullen helpen bij de gevolgen van de wateroverlast.  Ze worden in ieder geval voor verschillende activiteiten ingezet, zoals het vullen van zandzakken. Ook zorgen de militairen voor speciale voertuigen zodat transport mogelijk blijft waar dat nu door het vele water niet mogelijk is. plaatsen met zandzakken de wateroverlast te beperken. 


Random Pics van de Dag #363

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Koninklijk Paar bezoekt Limburg vanwege noodweer en overstromingen

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima hebben op donderdagavond, 15 juli 2021, een bezoek gebracht aan het door de zware regenval getroffen Valkenburg aan de Geul in de provincie Limburg. Zij werden begeleid door waarnemend Commissaris van de Koning Johan Remkes, burgemeester Daan Prevoo van gemeente Valkenburg aan de Geul en voorzitter van de veiligheidsregio burgemeester Hans Verheijen van gemeente Sittard-Geleen.

Het Koninklijk Paar luisterde naar de ervaringen van bewoners en ondernemers die als gevolg van de enorme wateroverlast schade hebben opgelopen aan hun huizen, bedrijfspanden en bezittingen en deels van elektriciteit zijn afgesloten. Zij ontmoetten geëvacueerden die hun woningen moesten verlaten en zijn opgevangen op diverse locaties. Ook spraken zij met hulpverleners die zich sinds dinsdag inzetten om mensen vanuit bedreigende situaties te evacueren en maatregelen treffen om schade aan wegen, bruggen en gebouwen te beperken.

Lespakket gefinancierd vanuit ‘collectieve erkenning’

Het omstreden lespakket bij de controversiële film De Oost blijkt mede gefinancierd met subsidiegelden bedoeld voor onder andere de “collectieve erkenning van Indisch Nederland”. Dat blijkt uit antwoorden die demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) onlangs aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De financiering is brisant, omdat de film en het lespakket zijn gepositioneerd binnen een gebrekkig geschiedkundig raamwerk, dat de geschiedenis en het leed van Indische Nederlanders zelfs ontkent. Binnen dit raamwerk is slechts oog voor Indonesisch slachtofferschap, terwijl het leed dat Indonesiërs tijdens de Bersiap aan (Indische) Nederlanders hebben berokkend is weggemoffeld. Leed dat bepalend was voor de identiteit van Indische Nederlanders, zo stelde ook wijlen historicus Herman Bussemaker niet zonder reden. De film vertelt in plaats daarvan een fictief verhaal, waarin net gedaan wordt alsof Nederland militairen naar voormalig Nederlands-Indië stuurde “om de Indonesische vrijheidsstrijd neer te slaan”. Dat de militairen in werkelijkheid de “rust en orde” moesten herstellen blijft daarmee volledig buiten beschouwing.

Hoe dit eenzijdige narratief op de geschiedenis bijdraagt aan de “collectieve erkenning van Indisch Nederland” is onduidelijk. Het lijkt eerder precies contraproductief. Toch is heeft het ministerie groen licht gegeven voor de financiering, omdat de staatssecretaris de projecten niet inhoudelijk zegt te mogen toetsten op de vraag of en hoe zij bijdragen aan de collectieve erkenning van Indisch Nederland. “Kenmerkend voor de subsidieregeling is dat het aan de gemeenschap zelf is om te bepalen wat bijdraagt aan de collectieve erkenning van Indisch Nederland en niet aan VWS. Dit brengt met zich mee dat de projecten niet uitgebreid inhoudelijk worden getoetst door VWS. Wel moeten projecten aan de voorwaarden van de regeling voldoen” aldus Blokhuis. Overigens is evenmin uitgewerkt wie of wat Indisch Nederland is en hoe het ministerie bepaalt of de aanvrager daartoe behoort.

Het eenzijdige karakter van de film en de Indonesische (financiële) betrokkenheid waren voor Federatie Indische Nederlanders (FIN) eerder al reden de Minister van Onderwijs op te roepen om het lespakket te schrappen. Tot nog toe zonder resultaat. Wel heeft de Minister van Defensie, Ank Bijleveld (CDA), inmiddels toegezegd zich in te zullen spannen om, in overleg met de Minister van Onderwijs, het complete verhaal te laten zien. Blokhuis (CU) lijkt daarentegen minder problemen te zien in feitenvrij onderwijs. Als het aan hem ligt kan het lespakket gewoon in ongewijzigde vorm worden ingezet op middelbare scholen. Volgens Blokhuis staat het organisaties immers vrij om “educatief materiaal te ontwikkelen en aan te bieden aan scholen” en zijn scholen vrij “om hier gebruik van te maken”. FIN heeft inmiddels de Inspectie voor Onderwijs ingeschakeld.

Hockeyers sluiten Europese deel voorbereiding af met zege op Spanje

De hockeyers hebben het Europese deel van hun voorbereiding op de Olympische Spelen afgesloten met een 2-1 overwinning op Spanje. Mink van der Weerden was donderdag in Madrid het goudhaantje door uit een strafcorner in de laatste minuut de winnende treffer voor de ploeg van coach Max Caldas te maken.

De Oranjemannen vertrekken door de zege vrijdag met een goed gevoel uit Spanje, waarna ze koers zetten richting Tokio. In Japan worden de laatste puntjes op de i gezet, voordat volgende week zaterdag België de tegenstander is in de openingswedstrijd van Oranje op de Spelen.

Aan elkaar gewaagd
Onder de Spaanse zon gaven de thuisploeg en Nederland donderdagmorgen vol gas in hun tweede onderlinge treffen in twee dagen. Woensdag troffen beiden teams elkaar ook in Madrid, toen eindigde de wedstrijd in een 3-3 gelijkspel.

Ook in de tweede wedstrijd waren de twee olympische teams behoorlijk aan elkaar gewaagd. Nederland was sterker in de openingsfase. Dat resulteerde al in de derde minuut in een strafcorner, maar die leverde geen succes op. In het vervolg van het eerste kwart golfde het spel op en neer, maar creëerde geen van beide ploegen grote kansen. De beste was nog voor Jeroen Hertzberger. De spits kon een strakke voorzet van Seve van Ass echter niet tot doelpunt promoveren. Zo eindigde het eerste kwart in 0-0.

In het tweede kwart toonde verdediger Mink van der Weerden aan dat hij ruim een week voor het begin van de Spelen in vorm komt. Met een fraaie air dribble over de achterlijn bracht hij de Spaanse defensie in verlegenheid. Zijn voorzet was bedoeld voor aanvoerder Billy Bakker, maar die miste de bal en kon hierdoor doelman Quico Cortes niet testen. De actie van Van der Weerden was voor beide ploegen het sein om er vol voor te gaan. Het tempo ging omhoog en er ontspon zich zo een lekkere wedstrijd. Doelpunten werden er voor de rust niet meer gemaakt.

Openingstreffer
Waar Nederland in de eerste twee kwarten iets sterker was, trok Spanje na de rust het spel wat meer naar zich toe. Dat resulteerde al snel in de eerste Spaanse corner van de wedstrijd, die door Oranje onschadelijk werd gemaakt. Ook Nederland kreeg wat kansen in het derde kwart, maar het was de thuisploeg die op voorsprong kwam. Spanje kreeg een corner in de buzzer, die via Albert Beltran, oud-speler van Rotterdam, buiten bereik van doelman Pirmin Blaak in de bovenhoek belandde: 1-0.

Net als in de wedstrijd van woensdag moest Nederland in het laatste kwart dus een achterstand wegwerken. Waar het toen Mirco Pruyser was die met twee treffers een nederlaag voorkwam, was het nu zijn ploeggenoot bij Amsterdam, Billy Bakker, die de gelijkmaker scoorde na een voorzet van Thierry Brinkman: 1-1.

Vermakelijke slotfase
Het doelpunt van Bakker zorgde voor een vermakelijke slotfase, waarbij beide ploegen vol voor de winst gingen. De Oranje Heren konden uiteindelijk juichen na een benutte strafcorner van Van der Weerden in de slotminuut. Het was de eerste interlandgoal van Van der Weerden sinds 29 oktober 2020 (Pro League, thuis tegen Groot-Brittannië, 3-1). Hij maakte daarmee een einde aan een reeks van tien interlands zonder goal, zijn langste serie zonder treffer in Oranje.

In zijn rijke carrière was dit alweer zijn 113de doelpunt. Daarmee evenaarde Van der Weerden Stephan Veen op de topscorerslijst aller tijden van Oranje en staat hij nu gedeeld negende.

Sulemana twijfelt over speeltijd bij Ajax; Overmars trekt stekker uit transfer

Kamaldeen Sulemana komt toch niet naar Ajax. De deal is van de baan. De Amsterdammers hebben zelf de stekker uit de deal getrokken, nadat de Ghanese aanvaller toch weer om bedenktijd had gevraagd.

Sulemana had begin deze week ja gezegd tegen Ajax. De Amsterdammers hoopten zijn komst eind deze week dan eindelijk af te ronden af te ronden. Maar toen de negentienjarige vleugelspits toch weer begon te twijfelen of Stade Rennes geen betere optie was, hoefde het voor directeur voetbalzaken Marc Overmars niet meer.

Sulemana nu op weg naar Frankrijk, zoals L'Equipe donderdag meldde. De aanvaller van FC Nordsjælland wilde meer zekerheid op speelminuten, waarbij hij bij Ajax zou moeten knokken voor zijn plek. Bij Ajax is de concurrentie met Antony, Steven Berghuis, (nu nog) David Neres en Dusan Tadic immers groot. Het wordt nu Stade Rennes. 

Valve kondigt Steam Deck handheld aan

Valve heeft Steam Deck aangekondigd, een alles-in-een draagbare pc-handheld met een 7"-scherm. Het wordt in december uitgebracht in drie versies vanaf 419 euro.

Valve heeft samengewerkt met AMD om Steam Deck's aangepaste APU te maken, geoptimaliseerd voor handheld-gaming. Het is een Zen 2 + RDNA 2-chip, die volgens Valve meer dan genoeg prestaties levert om de nieuwste AAA-games te draaien met efficiënt energieverbruik. Er komt nog een dock om het systeem aan externe schermen te kunnen verbinden. De dock heeft poorten voor bedraad netwerk, USB en stroom. Je kunt het ook met een USB-C-hub gebruiken.

De volgende drie versies zullen beschikbaar zijn:

64 GB (419 euro)

  • 64 GB eMMC interne opslag
  • Koffer

256 GB (549 euro)

  • 256 GB NVMe SSD interne opslag
  • Koffer
  • Exclusieve Steam Community-profielbundel

512 GB (679 euro)

  • 512 GB NVMe SSD interne opslag
  • Premium ontspiegeld glas
  • Exclusieve draagtas

Reserveren kan vanaf morgen via de Steam Deck-pagina.

Steam Deck (Foto: Valve)

Europees Hof: 'Werkgever mag hoofddoek verbieden'

Het Europees Hof van Justitie heeft duidelijkheid gegeven en geoordeeld dat werkgevers het dragen van religieuze of politieke symbolen mogen verbieden, bijvoorbeeld indien deze neutraliteit tegenover klanten willen uitstralen of sociale conflicten willen vermijden.

Het verbod moet echter wel opwegen tegen de 'oprechte behoefte' van de werknemer om dit soort symbolen te dragen. Ook moet rekening worden gehouden met nationale wetgeving omtrent vrijheid van religie.

Deze bindende uitspraak komt naar aanleiding van twee Duitse rechtzaken, aangespannen door moslima's die van hun werkgever geen hoofddoek mochten dragen. De ene werkte op een oecumenisch kinderdagverblijf, de ander bij een drogisterijketen.

In 2017 deed een Hof al een vergelijkbare uitspraak in een zaak van een Franse en Belgische vrouw die ook een hoofddoek wilden dragen op hun werk en dat niet mochten van hun werkgever. Zolang er geen sprake is van discriminatie mag een werkgever religieuze of politieke symbolen bij werknemers verbieden.

Nederlander (18) vliegt met Bezos mee ruimte in

De 18-jarige Oliver Daemen mag komende dinsdag met Amazon-oprichter Jeff Bezos mee de ruimte in. De Tilburger Daemen vergezelt Bezos, Bezos' broer en de 82-jarige Wally Funk aan boord van de Blue Origin, het ruimteschip van de miljardair.

"Dit is een droom die uitkomt", zegt Daemen. "Ik had hier helemaal niet meer op gerekend, totdat vorige week dat verrassende telefoontje van Blue Origin kwam." Als het ruimteschip eenmaal de dampkring verlaat, zijn Funk en Daemen de oudste en jongste astronauten ooit.

Daemens plek zou eigeniijk ingenomen worden door iemand die het ticket na een internationale veiing had gewonnen. Uiteindelijk besloot deze winnaar niet met deze vlucht mee te gaan en kwam de plek dus vrij. Daemen had samen met zijn vader op het ticket geboden.

"De vlucht naar en in de ruimte duurt maar tien minuten, maar ik weet nu al dat dit de meest bijzondere tien minuten van mijn leven worden", aldus de student, die in september natuurkunde wil studeren.

Volgens de ruimtevaartorganisatie is Daemen uitgekozen omdat hij nog jong is, maar het geboden bedrag ligt een stuk lager dan de 23 miljoen dollar van de eerste veilingwinnaar.

De raket New Shepard vliegt na de lancering in Texas naar een hoogte van ruim honderd kilometer. De inzittenden zijn daar een paar minuten gewichtloos en zien de kromming van de aarde. Daarna zakt het vaartuig terug de dampkring in om weer op aarde te landen.

Dartslegende Andy Fordham overleden

Voormalig wereldkampioen darts Andy Fordham is overleden. The Viking, zoals zijn bijnaam luidde, kampte al jaren met gezondheidsproblemen. Hij overleed vandaag aan de gevolgen van zijn leveraandoening. Fordham is 59 jaar geworden.

Rond de eeuwwisseling boekte Fordham zijn grootste successen. In 1999 schreef hij de World Masters op zijn naam en in 2004 won Fordham zijn enige wereldtitel.

Pogacar wint ook laatste bergrit tour

Tadej Pogacar heeft ook de laatste bergrit in de Tour op zijn naam weten te schrijven. Hij wist in een elitegroep met Enric Mas, Jonas Vingegaard en Richard Carapaz de laatste kilometer sneller af te leggen om als eerste de top van Luz Ardiden te bereiken. 

Het begin van de etappe was door de vele belangen vrij nerveus. Een grote groep kon daardoor niet wegrijden. Vijf man kregen ongeveer anderhalve minuut, Julian Alaphilippe en Matej Mohoric waren de belangrijkste namen. De voorsprong bleef zo klein omdat Bahrein voor de bollentrui wilde strijden, en omdat BikeExchange voor het groen wilde strijden. Op de tweede klim van de dag, eentje van de vierde categorie, maakte Matthews en zijn ploeggenoten dan ook oorlog, maar Cavendish loste niet. De reden was dat tien kilometer later de tussensprint was. Cavendish won de sprint achter de op dat moment nog maar 4 koplopers, omdat één van de renners van BikeExchange zich voor het plan had laten terugzakken.

Op de Tourmalet ontplofte de koers voor het eerst. Een aantal serieuze klimmers probeerden weg te komen. David Gaudu en Pierre Latour waren de voornaamste. Ook mannen als Ruben Guerreiro, Omar Fraile, Nairo Quintana, Michael Woods en Wout Poels probeerden weg te komen. Poels deed dat om zijn bergtrui te verdedigen. De oude kopgroep viel aan de voorkant uit elkaar, al hield Alaphilippe het nog een tijdlang vol om bij Latour en Gaudu te blijven, die er bij kwamen richting de top van de klim. Poels kwam als vierde aan op de top en pakte zo tien punten voor de bollentrui. De voorsprong van al deze jongens was echter klein, dus veel schoot hij er niet mee op. Doordat de winnaar in het peloton leek te gaan zitten kon hij nu slechts hopen dat Pogacar geen top 3 zou rijden.

In de groep der favorieten gebeurde ook iets op de Tourmalet: Rigoberto Uran had na zijn mindere dag van gisteren nu een zeer slechte dag. Hij moest lossen en zou zo minuten gaan verspelen, aangezien hij nog een klim moest voltooien. Ook na de afdaling, waarin de vluchters door de groep der favorieten onder aanvoering van INEOS één voor één werden opgeraapt, kon hij niet terugkeren. 

De tweede en laatste serieuze beklimming was naar Luz Ardiden. Daar duurde het even totdat er een aanval kwam, maar op enkele kilometers van het eind ontstond er toch een afscheiding nadat Sepp Kuss een versnelling plaatste. Alleen Pogacar, Carapaz, Vingegaard en vandaag ook Enric Mas konden mee. Daarachter zaten O'Connor, Kelderman en BIlbao, terwijl Lutsenko weer wat vroeger had moeten lossen. Bij de beste vijf probeerde Mas de rit te winnen door vroeg aan te vallen, maar Pogacar bleek uiteindelijk toch te sterk. Hij zette aan en iedereen had het nakijken. Zo pakte hij ook nog enige seconden in het algemeen klassement én de bollentrui.

Morgen volgt nog een vlakke rit en vrijdag een tijdrit, waarin het nog spannend is voor de posities van bijvoorbeeld nummer 4 O'Connor en nummer 5 Kelderman. Door het tijdverlies valt Uran weg tussen deze namen.

Limburgse Jagers blijven langer in het doorweekte Zuid-Limburg

Landmachtmilitairen werken sinds gisteravond met man en macht om de door wateroverlast geplaagde inwoners van Zuid-Limburg te helpen. Defensie verlengt de steunverlening, die in eerste instantie 24 uur zou duren. De bijna 100 militairen, ook wel Limburgse Jagers genaamd, zijn afkomstig van 13 Lichte Brigade uit Oirschot. Ze zijn vandaag afgelost door eenzelfde hoeveelheid collega’s van dezelfde brigade. Deze militairen blijven vooralsnog tot morgenavond 18.00 uur.

Alles kwijt
De militaire hulp is geen overbodige luxe. Buiten het vullen van zandzakken zijn de infanteristen al enkele uren bezig inwoners van Valkenburg te evacueren. "Ik ben alles kwijt, ik heb niets meer." Astrid Horio uit Valkenburg heeft enkel haar hond kunnen redden, al haar bezittingen is ze kwijt. In 20 minuten stond dinsdagavond haar hele huis blank. Het water in de straten van haar stad komt tot aan de knieën.

Het riviertje de Geul en de naastgelegen weg zijn niet meer van elkaar te onderscheiden. Het centrum is veranderd in een kolkende waterstroom. Valkenburg is niet de enige ondergelopen plek. Heel de regio Zuid-Limburg kampt sinds eergisteren met veel wateroverlast na aanhoudende regen en hoosbuien. Er wonen rond de 600.000 inwoners in het getroffen gebied.

7 plaatsen
De Koninklijke Landmacht schiet de regio te hulp op verzoek van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De bijna 100 militairen kwamen tot nu toe in actie in Elsloo, Heerlen, Hoensbroek, Mechelen, Meerssen, Schinnen en Valkenburg. Vannacht werd onder meer een hotel ontruimd in het ondergelopen gebied.

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

'Jort Kelder steunde FVD achter de schermen'

In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 heeft Jort Kelder zijn portemonnee getrokken om Forum voor Democratie te helpen, dat vertelt Thierry Baudet in de podcast 'PodBast'. In het gesprek over hoe de FVD in het begin van de partij campagne voerde vertelt Baudet dat Kelder de partij steunde en dat zijn hulp de nodige publiciteit opleverde.

Baudet vertelt in de podcast aan presentator Bastiaan Meijer dat Kelder uit eigen zak een redacteur van zijn programma's betaalde om filmpjes te maken voor Forum voor Democratie in aanloop naar de verkiezingen van 2017 waar Forum twee zetels in de Kamer veroverde. Die filmpjes kwamen vervolgens voorbij in de talkshows wat de nieuwe partij de nodige belangrijke publiciteit op leverde.

De rol van Kelder is opmerkelijk in deze omdat hij in die tijd regelmatig bij talkshows aanschoof als gast om over de politiek te praten, hij vertelde daarbij nooit dat hij Forum actief steunde. Dubbele petten zijn de NPO-presentator niet vreemd. De Op1 presentator is in datzelfde programma ook regelmatig als gast aanwezig, een wat vreemde constructie.

Na de verkiezingen van 2017, waarbij Kelder dus Forum hielp, roemde hij de partij aan tafel bij Jinek. Ook voorspelde hij dat de partij van Baudet de VVD en het CDA leeg zou eten.

Kelder heeft nog niet gereageerd op het verhaal van Baudet.

Baudet te gast bij PodBast (Bron: YouTube/Bastiaan Meijer)

Kelder over Forum voor Democratie bij Jinek in 2017 (Bron: YouTube/K)

Pokemon Unite komt volgende week uit op Nintendo Switch

The Pokémon Company International en TiMi Studio Group hebben vandaag bekendgemaakt dat Pokémon Unite op 21 juli 2021 uitgebracht wordt voor Nintendo Switch.

Ter gelegenheid van de release kunnen spelers die vóór 1 september 2021 inloggen op de Nintendo Switch-versie van Pokémon Unite, een Unite-licentie van Zeraora verkrijgen. Hiermee kunnen Trainers die Pokémon tijdens gevechten inzetten. Zeraora kan de afstand tussen hemzelf en zijn tegenstanders bliksemsnel overbruggen en hen ineens zwaar letsel toebrengen. Zijn Unite-aanval is Plasma Gale. Bij deze aanval wordt een krachtige elektrische stoot afgevuurd die het getroffen gebied met plasma omhult.

Pokémon Unite is het eerste strategische Pokémon-spel waarin teams tegen elkaar strijden. Spelers nemen het tegen elkaar op in teamgevechten van 5 tegen 5. Tijdens deze gevechten proberen spelers samen met hun teamgenoten wilde Pokémon te verslaan en hun level te verhogen, zodat ze hun eigen Pokémon kunnen evolueren. Ze moeten de Pokémon van hun tegenstanders verslaan en proberen om binnen de toegekende tijd meer punten te verdienen dan het andere team. Pokémon Unite is een free-to-start spel met optionele in-game aankopen.

Pokémon Unite komt in september 2021 uit op mobiele apparaten. Dan zullen op zowel mobiele apparaten als Nintendo Switch ook Frans, Italiaans, Spaans en Duits ondersteund worden.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 28

En daar gaan we weer; versoepelingen zijn teruggedraaid, maar: de bioscopen mogen nog doorgaan. Lekker naar de film dus, met deze week geen grote titels (want daar kregen we er vorige week al twee van), maar wel van alles wat.

Space Jam A New Legacy

De wereldberoemde NBA-kampioen LeBron James beleeft een wild avontuur samen met Looney Tunes-legende Bugs Bunny in Space Jam: A New Legacy, een animatie/live-action-film van regisseur Malcolm D. Lee en een creatief team met daarin Ryan Coogler en Maverick Carter. Deze knotsgekke samensmelting van twee werelden laat zien hoeveel sommige ouders overhebben voor hun kinderen. LeBron wordt samen met zijn jonge zoon Dom gevangengezet in een digitale wereld door een valse AI (artificiële intelligentie). Om hieruit te ontsnappen, moet LeBron zorgen dat hij met Bugs, Lola Bunny en de rest van de chaotische bende een basketbalwedstrijd wint van de digitale kampioenen van de AI. De Tunes nemen het op tegen de Goons, een team van ongekend sterke profspelers. Nog nooit heeft er voor LeBron zoveel op het spel gestaan. Het is een wedstrijd die bepalend is voor de band met zijn zoon en die bewijst hoe belangrijk het is om jezelf te blijven. De Tunes gaan tegen alle regels in en maken optimaal gebruik van hun unieke talenten. Door het spelletje op hun eigen manier te spelen, weten ze zelfs “King” James te verrassen.

My Salinger Year

New York, de jaren 90. Na haar afstuderen droomt Joanna ervan schrijfster te worden. Ze vindt een baan als assistent van literair agent Margaret. Joanna’s werk bestaat grotendeels uit het verwerken van de vele fanbrieven gericht aan de auteur J.D. Salinger, een van de belangrijkste cliënten van het agentschap. Maar hoe meer ze de soms hartverscheurende post van over de hele wereld leest, hoe meer het Joanna tegenstaat de gebruikelijke onpersoonlijke standaardbrief als reactie te sturen. Stiekem begint ze de antwoordbrieven persoonlijker te maken, met grappige en ontroerende gevolgen van dien. En terwijl Joanna hierbij de stem van de grote schrijver Salinger gebruikt, ontdekt ze die van haarzelf.

Run

Chloe (Kiera Allen) is in volledige thuis-isolatie opgevoed door haar moeder (Sarah Paulson). Sinds haar geboorte controleert haar moeder alles. Ze zit in een rolstoel en slikt elke dag medicijnen, krijgt thuis les en komt bijna nooit buiten het huis. Langzaam maar zeker komt Chloe achter de beklemmende waarheid, tot er nog maar een ding op zit… RUN!

The Unholy

In The Unholy kan Alice, een jonge dove vrouw, na een vermeende verschijning van de Heilige Maagd Maria, op onverklaarbare wijze horen, spreken en ook zieke mensen genezen. Het nieuws verspreidt zich snel en mensen komen van heinde en verre om getuige te zijn van dit wonder. Een aan lager wal geraakte journalist (Jeffrey Dean Morgan) reist af naar het kleine stadje in New England om onderzoek te doen in de hoop zijn carrière nieuw leven in te blazen. Als er angstaanjagende gebeurtenissen plaatsvinden, begint hij zich af te vragen of deze verschijnselen het werk is van de Maagd Maria of van iets veel duisterders.

Wrong Turn

In de bloedstollende horrorfilm Wrong Turn lopen zes vrienden een bekende hiking trail. Ondanks een waarschuwing dwalen ze van de route af en worden geconfronteerd met 'The Foundation': Een vijandige gemeenschap die in het bosgebied leeft er alles aan doet om hun bestaan te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Zelfs als ze daarvoor moeten doden. Eén ding lijkt zeker, als je dit pad kruist is er een kans dat je niet levend terugkomt..

Aznavour, le regard de Charles

In 1948 kreeg Charles Aznavour een 16mm filmcamera van Edith Piaf, Het was zijn eerste camera die hij sindsdien altijd bij zich had. Tot 1982 schiet hij vele rollen vol. Het filmmateriaal is zijn persoonlijke dagboek. Aznavour filmt zijn leven, een leven als een film. Hij filmt altijd en overal. Momenten en gebeurtenissen, plaatsen waar hij optreedt, zijn vrienden, liefdes en narigheid.. Een paar maanden voor zijn dood, bekeek hij het materiaal met Marc di Domenico. En besloot er een film van te maken, zijn film.

Give Me Liberty

Vic werkt als chauffeur bij een transportbedrijf voor gehandicapten in Milwaukee. Hij heeft een drukke dag voor de boeg en loopt al snel achter op schema, omdat de stad door protesten overhoop ligt. Toch lukt het zijn opa om de loyale Vic over te halen van zijn route af te wijken en hem tussendoor samen met een groep bejaarde Russen naar een begrafenis te brengen. Als zijn vaste passagier Tracy vervolgens instapt, is de chaos echt compleet.

Le Sorelle Macaluso

De vijf zussen Maria, Pinuccia, Lia, Katia en Antonella – in leeftijd variërend van kleuter tot een jaar of twintig – wonen bovenin een vervallen appartement aan de rand van Palermo dat uitkijkt over zee. Ze leven van de duiven die ze op zolder houden en verhuren voor ceremonies. Ze hebben het niet breed, maar ze redden zich en zijn gelukkig. Als ze op een warme zomerdag samen naar de populaire badplaats Mondello gaan, voltrekt zich daar een tragedie die het leven van de zussen en hun onderlinge relaties voorgoed zal veranderen.

Fien & Teun: Het Grote Dierenfeest

In hun eerste bioscoopfilm maken Fien en Teun er een feestje van! Het lijkt een normale dag op de boerderij, maar dat is het niet want morgen is het grote dierenfeest! Fien en Teun hangen vlaggetjes op, pakken cadeautjes in en bakken een appeltaart.

A

COVID-19-ademtest werkt niet goed, GGD's nemen ze niet in gebruik

De ademtestapparaten die een coronabesmetting zouden opmerken blijken in de praktijk niet goed te werken. Experts hebben er geen vertrouwen in, schrijft de Volkskrant. Deze week zou het ministerie van Volksgezondheid het project opdoeken. In een reactie zegt brancheorganisatie GGD GHOR niet te weten wanneer ze in gebruik worden genomen.

“We zijn het nog aan het voorbereiden om deze testmethode in te kunnen zetten. In de fase waar we nu inzitten verzamelen we nog data om vervolgens te verwerken in een adviesrapport dat wordt voorgelegd aan het ministerie van Volksgezondheid”, zegt een woordvoerster. “Uiteindelijk zal het ministerie een besluit nemen over de inzet van deze ademtests.” Volgens de Volkskrant heeft VWS 1.800 apparaten besteld, ter waarde van miljoenen tot tientallen miljoenen euro’s. De meeste daarvan staan nu ongebruikt in de opslag. Lees verder bij Skipr.

Koning Willem-Alexander niet naar Tokio; opent wel Olympic Festival op Scheveningen

De Koning deelt via de Rijksvoorlichtingsdienst mede dat hij niet naar Tokio zal afreizen voor de Olympische Spelen. De koning is naast groot sportliefhebber erelid van het Internationaal Olympisch Comité en woont in die hoedanigheid vrijwel altijd de Spelen bij. Sinds halverwege de jaren negentig miste hij alleen de Winterspelen van 2002.

De koning liet eerder al weten veel zin te hebben in de Spelen in Tokio. "Ik ben vast niet de enige die daar naar uitkijkt.”  Willem heeft ter vervanging wel een andere sportieve activiteit in de agenda staan. Hij opent volgende week het TeamNL Olympic Festival op het strand van Scheveningen. Het sportfestival staat volledig in het teken van de Spelen. Er kan op grote schermen live gekeken worden naar de wedstrijden in Tokio en er worden op het terrein verschillende sporten beoefend. Bij de opening spreekt de koning met de organisatoren van het festival en met betrokkenen.

COVID-19: Nederland weer rood op de kaart, vakanties in gevaar

Nederland staat weer rood op de kaart. Groningen zelfs donkerrood. Het Europese gezondheidscentrum ECDC heeft dat bekend gemaakt. Te verwachten is dat dit grote gevolgen gaat krijgen voor o.a. Nederlanders die de komende weken op vakantie willen naar het buitenland.

Nederlandse reizigers kunnen nu strenge maatregelen opgelegd krijgen als zij andere landen binnen willen voor bijvoorbeeld een vakantie. Deze landen bepalen zelf welke maatregelen ze gaan hanteren. Hierbij valt te denken aan een verplichte quarantaine of zelfs een inreisverbod.

Het ECDC zet een land/regio op rood zodra er over de afgelopen 14 dagen tussen de 200 en 500 besmettingen per 100.000 inwoners van dat land zijn. Donkerrood als de besmettingen boven de 500 per 100.000 inwoners komen. 

Nederland rood (ECDC)
Nederland rood (ECDC)

COVID-19: 11.064 positief getesten en 3 doden, totaal 1.766.102 en 17.773

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 11.064 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.766.102 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 35 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen 158 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 3 patiënten opgenomen, er liggen nu 72 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.770 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Peter R. de Vries overleden na aanslag

Peter R. de Vries heeft de aanslag op zijn leven vorige week dinsdag in Amsterdam niet overleefd. Hij is in het bijzijn van zijn geliefden overleden in het ziekenhuis. "We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar", laten zijn nabestaanden weten in een gezamenlijke verklaring. De Vries is 64 jaar geworden.

De verklaring van de nabestaanden:
"Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben, overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: 'On bended knee is no way to be free'. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar.

De familie, partner en naasten willen zijn overlijden in alle rust verwerken en wij vragen iedereen met klem om dat te respecteren. Verdere informatie over hoe het afscheid van Peter zal verlopen en wat daarbij de wensen van de familie en zijn partner zijn, volgt wanneer hierover is besloten."

Update 14:56
Uit verschillende hoeken komen de steunbetuigingen binnen, zo hebben Geert Wilders, Alberto Stegeman en demissionair minister-president Mark Rutte gereageerd op het overlijden van Peter.

Het nutteloze feitje van de dag: In de rij voor een wipje

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Een mens doet soms gekke dingen voor een record en zo ook Lisa Sparks of Lisa Sparxxx zoals ze misschien voor de kenners hier bekend staat. Want ze vestigde in 2004 en 'bijzonder' record door in één dag met 919 mannen seks te hebben. Sterker nog, ze vestigde dit absurde record in 7,5 uur. En voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de kleine lettertjes van dit record, het betrof hier 919 penetraties van evenzovele verschillende mannen. Echt geniet deed ze niet, na twee uur was het plezier er wel vanaf, zo bekende Sparks na afloop.

Recordhoudster Lisa Spraks (WikiCommons/flipchip/LasVegasVegas.com)
Recordhoudster Lisa Spraks (WikiCommons/flipchip/LasVegasVegas.com)


'Ik stop ermee', groetjes Arjen Robben

Arjen Robben stopt ermee. De 37-jarige aanvaller heeft de knoop doorgehakt en keert terug naar zijn voetbalpensioen.

"Na de laatste wedstrijd heb ik gezegd dat ik de tijd zou nemen om een weloverwogen beslissing te nemen over de toekomst. Vrij snel na de laatste wedstrijd ben ik weer gaan trainen", aldus Robben op diverse sociale media. "Voor mij was het belangrijk de opgebouwde fitheid van de maanden ervoor vast te houden en niet te ver terug te vallen. Zo kon ik tegelijkertijd ervaren of het vanuit fysiek oogpunt goed aanvoelde en het realistisch was om nog een jaar door te gaan. Alleen het lijf gaf me niet het goede gevoel en het vertrouwen dat ik nodig had. Daarom heb ik besloten er mee te stoppen." De aanvaller speelde, ondanks de vele blessures, meer dan 700 wedstrijden op het allerhoogste niveau. 

Na een glansrijke carrière bij FC Groningen, PSV, Chelsea, Real Madrid en Bayern München hing Robben in 2019 de voetbalschoenen al aan de wilgen. In de zomer van 2020 begon het toch weer te kriebelen en kondigde hij zijn rentree bij FC Groningen aan. "Of dit lukt, weet ik nu nog niet. Wat ik wel weet, is dat het aan mijn inzet en motivatie niet zal liggen. Het is nu mijn droom om weer in het shirt van FC Groningen te spelen. Het kan iets heel moois worden", zei Robben, die in eerste instantie dus benadrukte dat het vooral om een poging tot een comeback ging. 

Op 13 september kwam Robben in het groen-wit tegen PSV het veld op. Dat duel duurde voor de 96-voudig Oranje-international echter maar een half uur. Hoofdschuddend verliet hij geblesseerd het veld. Op 18 oktober keerde Robben weer terug. Hij raakte toen opnieuw geblesseerd. In de slotweken van de competitie was hij vervolgens weer helemaal terug Op 19 mei deed hij negentig minuten mee met Groningen, dat in het play-off-duel met 1-0 van FC Utrecht verloor.  Het bleken de laatste professionele voetbalminuten voor Robben. 

Politie-inval hotel ploeg Poels

Gisteravond heeft de Franse politie een inval hedaan in het hotel van de wielerploeg Bahrain in Pau. De wielerploeg heeft dit bevestigd.

"De politie vroeg naar de trainingsgegevens van onze renners en heeft ook onze bus gecontroleerd.Dat was het", zei teambaas Erzen tegen Cyclingnews.com.

Deze Tour pakte Bahrain door Matej Mohoric en Dylan Theuns twee ritzeges. Daarnaast draagt Wout Poels de bolletjestrui.

Het parket van Marseille meldt dat het een vooronderzoek opent naar mogelijke verboden praktijken.

Strikt toezicht op onder andere dierenwelzijn tijdens Offerfeest

Dierenartsen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) houden ook tijdens het Offerfeest 2021 strikt toezicht op het doden van dieren. Dat betekent dat in ieder slachthuis dierenartsen aanwezig zijn die toezien op het slachtproces en ingrijpen als regels niet worden nageleefd.

Daarnaast houden de NVWA, de politie en de Veiligheidsregio’s tijdens het Offerfeest extra controles om er op toe te zien dat bedrijven en consumenten zich houden aan de regels voor dierenwelzijn, voedselveiligheid en coronamaatregelen.

Offerfeest 2021
Het Offerfeest vindt plaats van 20 tot en met 22 juli. Tijdens het Offerfeest worden in korte tijd veel schapen, geiten en runderen geslacht. Dit kan zowel bedwelmd als onbedwelmd gebeuren. Vorig jaar is tijdens het Offerfeest ongeveer de helft van de dieren onbedwelmd geslacht.

De Nederlandse wet- en regelgeving staat dit onder voorwaarden toe. Dierenartsen van de NVWA en hun officiële assistenten zijn tijdens het onbedwelmd slachten permanent aanwezig om toe te zien dat de regels worden nageleefd en de dieren niet onnodig lijden. Overtredingen kunnen leiden tot boetes of een verbod op (onbedwelmd) slachten.

Coronaregels binnen en buiten slachthuizen
Dit jaar mogen 47 slachthuizen dieren slachten tijdens het Offerfeest. In april hebben de slachterijen een brief gekregen van de NVWA met toelichting op het hele proces. Slachthuizen moeten tijdens het Offerfeest maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hiermee blijft de veiligheid gewaarborgd voor de medewerkers in en rondom het slachthuis.

De gemeenten/Veiligheidsregio’s en politie zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de regels die zijn ingesteld om verspreiding van het cornonavirus te voorkomen buiten de slachthuizen. Slachthuizen en verkooppunten dienen zich te houden aan de RIVM-richtlijnen rondom corona.

Vervoerscontroles en optreden tegen illegale slacht
Inspecteurs van de NVWA voeren tijdens het Offerfeest extra controles uit om na te gaan of de regels voor het vervoeren van dieren goed worden nageleefd. Ook zien de NVWA en de politie erop toe dat dieren buiten slachthuizen niet illegaal onbedwelmd worden geslacht. Het onbedwelmd slachten van dieren is in Nederland alleen in erkende slachthuizen en onder toezicht van de NVWA toegestaan.

Vermoedens van illegale praktijken kunnen worden doorgegeven aan het landelijke meldpunt voor misstanden met dieren, telefoonnummer 144. Bij overtreding zal streng worden opgetreden. De maximale boete voor het onbedwelmd slachten van dieren buiten het slachthuis is 87.000 euro. Ook kan een overtreder een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar krijgen.

Gamestudio voor Nintendo Switch krijgt fysieke release

Nadat de digitale versie van Gamestudio voor de Nintendo Switch op 11 juni in de Nintendo eShop verscheen, komt deze game vanaf 10 september ook als fysieke versie in winkels te liggen.

Gamestudio begeleidt spelers stap voor stap bij het volgen van een reeks interactieve lessen, die iedereen de basis van het maken van videogames bijbrengt, ook spelers zonder voorafgaande ervaring. Door de lessen van de experts van Nintendo te volgen ontdekken spelers hoe ze games vanaf de grond af op kunnen bouwen, wat werkt door kleurrijke wezens genaamd knopixen te plaatsen en met elkaar te verbinden.

Er zijn tientallen van deze knopixen, met elk hun eigen functies en bijpassende persoonlijkheden. De knopixen vormen de basis van een leuke, toegankelijke en visuele manier van programmeren, waarmee iedereen in een mum van tijd van een leeg canvas naar een werkend prototype van een videogame kan gaan. Zodra ze de lessen hebben doorlopen, weten spelers precies hoe ze hun eigen spelideeën tot leven kunnen wekken in de Vrij programmeren-stand.

In zowel de lessen als Vrij Programmeren is het altijd mogelijk om met een simpele druk op de knop te wisselen tussen het programmeerscherm en het spelscherm, zodat spelers steeds direct kunnen testen hoe hun ideeën en gemaakte veranderingen zich naar de game vertalen.

Aspirant-spelmakers kunnen Gamestudio uitproberen met de gratis demoversie van de game. Deze kan worden gedownload in de Nintendo eShop.

Het is al Kerst in We Were Here Together

Het is tot nu toe een matige zomer dus laten we het jaar maar voor het grootste gedeelte overslaan moet de maker Total Mayhem Games hebben gedacht, want vandaag is het al kerst in de game We Were Here Together. Het event 'Christmas in July' is namelijk vandaag gestart. Het is gratis te spelen voor iedereen op pc, PlayStation en Xbox.

Er is tijdelijk een nieuwe puzzel toegevoegd aan de game, deze is beperkt beschikbaar tijdens het event. De kerst is weer afgelopen op 26 juli. Om iedereen in de kerstsfeer te krijgen is er vanaf vandaag ook een demo beschikbaar voor het eerste hoofdstuk van We Were Here Together op de eerder genoemde platformen zodat je het event ook mee kunt maken.

In We Were Here Together zijn twee spelers Antarctische ontdekkingsreizigers die een mysterie op het spoort zijn rond het rijk van Castle Rock. Omdat ze het grootste deel van de tijd gescheiden zijn, zullen beide spelers verschillende gebieden moeten verkennen. Elke puzzel vereist teamwork om op te lossen. Allerlei asymmetrische puzzels geven beide spelers andere informatie, en dagen de spelers uit om met elkaar te praten om erachter te komen welke informatie ze beide hebben en hoe dit tot een oplossing kan leiden.

Tour: Etappe 18 - Twee keer buitencategorie, de laatste bergrit

De zeventiende etappe van de Tour de France was uiteindelijk best prima, ondanks de zeer matige eerste helft. Tadej Pogacar liet nog maar eens zien de beste te zijn, zonder val, pech of andere problemen gaat hij de Tour dik winnen en dat verandert ook vandaag niet.

Vandaag volgt alweer de laatste bergetappe van deze Tour, een ritje over amper 130 kilometer - het moet kort, dat is lekker spectaculair, zo denkt men - die Ergens van start gaat en finisht bovenop Luz Ardiden. Een klim van de buitencategorie, direct volgend op de afdaling van de Col du Tourmalet, toch wel een van de meest bekende beklimmingen van allemaal.

Rellende_Rotscholier - niet bepaald fan van de daadwerkelijke startplaats, Pau - heeft de boel hier ook vandaag weer uitgebreid zitten voorbeschouwen, doordat het zo'n (te) korte etappe is wordt de start pas tussen half twee en twee uur gegeven, de finish is er dan al tussen kwart over vijf en kwart voor zes.

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

FOK! Wat een weer: minder nat maar nog niet droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend houdt de buiigheid in het midden en oosten nog aan, lokaal met onweer. De neerslag verplaatst zich langzaam meer naar het westen en neemt in de middag in intensiteit af. In totaal valt er vandaag in het midden en oosten lokaal 20-40 mm. Verder overheerst de bewolking, in de loop van de middag breekt de zon in het westen en noorden mogelijk even door. De middagtemperatuur ligt rond 20°C, in het uiterste oosten wordt het mogelijk enkele graden warmer. Er staat een matige, aan zee en op het IJsselmeer krachtige noord- tot noordwestenwind, 6 Bft.

In de nacht naar vrijdag is zijn er in het noorden enkele opklaringen, elders is het bewolkt. Verder valt in het zuidoosten nog af en toe regen. De minima liggen rond 15 °C. De wind is noordwestelijk, matig, aan de kust vrij krachtig en in Waddengebied eerst nog krachtig, 6 Bft.

Vrijdag overdag is het droog en breekt in de loop van de dag vooral in het westen en noorden de zon steeds vaker door. De maxima liggen rond 22 °C. De wind is noordelijk en matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Het was en is bewolkt, nu zelfs met regen! (Foto: Charged)
Het was en is bewolkt, nu zelfs met regen! (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #4
special
AI Picture Gallery #3
special
Random Pics van de Dag #741
review
NBA 2K23
review
Potion Permit
special
AI Picture Gallery #2
©FOK.nl e.a.