Tesla's topmodel S Plaid ontbrandt tijdens het rijden, 3 dagen na aankoop

Een Tesla model S Plaid is dinsdag in de fik gevlogen terwijl de eigenaar aan het rijden was, slechts drie dagen nadat de in juni op de markt gebrachte auto elektrische auto ($ 129.900) was afgeleverd, vertelde een advocaat van de bestuurder aan Reuters.

De bestuurder, geïdentificeerd als een 'ondernemer', zag rook uit de achterkant van zijn auto komen en probeerde gelijk uit de auto te stappen maar het elektronische deursysteem werkte niet goed, waardoor de bestuurder "kracht moest gebruiken om uit de auto te komen", zei advocaat Mark Geragos vandaag. Het incident vond plaats midden in een woonwijk in Haverford, Pennsylvania, vlakbij het huis van de bestuurder. 

De auto bleef ongeveer 11 tot 12 meter doorrijden voordat hij in een totale 'vuurbal' veranderde. "Het was een verschrikkelijk angstige ervaring. Dit is een gloednieuw model... We doen een onderzoek. We roepen op om de S Plaid niet te gebruiken en hem van de weg te houden totdat we dit tot op de bodem hebben uitgezocht," zei Geragos. 

Reuters heeft om een reactie gevraagd aan Tesla over dit voorval, maar heeft nog geen antwoord gekregen.

Elon Musk, CEO van Tesla, prees vorige maand, tijdens de presentatie in de fabriek van de autofabrikant in Californië zijn Model S-sedan aan als "sneller dan welke Porsche dan ook, veiliger dan welke Volvo dan ook".

Eerder in april deelde Musk mee dat de nieuwe Model S-sedan en Model X-sportwagen allebei een nieuw batterijpakket hebben gekregen. "Het had nogal wat voeten in de aarde om ervoor te zorgen dat de accu van de nieuwe S/X veilig is", zei Musk tijdens een telefonische vergadering over productievertragingen. "Er waren meer problemen dan verwacht bij het ontwikkelen van de nieuwe versie."

Twee brandweerlieden zijn iets meer dan 3 uur bezig geweest om te blussen, vertelde McGarvey aan CNBC.

De brandweer heeft het uitgebrande wrak weggesleept om het ’s nachts veilig op te slaan, zei McGarvey. De eigenaar heeft de auto sindsdien uit die faciliteit laten verwijderen, en zal het voertuig onafhankelijk laten onderzoeken om de oorzaak van de brand te achterhalen. McGarvey zei dat zijn kantoor contact heeft gehad met Tesla en er binnenkort meer informatie zou worden vrijgegeven.

De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) zei dat het "in contact staat met relevante instanties en de fabrikant om informatie over het incident met de S Plaid te verzamelen".

"Als uit gegevens of onderzoeken blijkt dat er een defect of een inherent risico voor de veiligheid bestaat, zal de NHTSA passende maatregelen nemen om het publiek hiertegen te beschermen", aldus de federale veiligheidsdienst.