Toiletalliantie: "Elke 5 kilometer toiletten langs wandelroutes"

Stel je voor: je maakt een flinke wandeling in de natuur en hebt hoge nood. Toiletten zijn er amper in de natuur en de natuur wil je ook niet vervuilen met ontlasting. Daar moet verandering in komen vinden 20 maatschappelijke organisaties. Zij pleiten er voor om na elke 5 kilometer een openbaar toilet te plaatsen langs wandelpaden, zeker omdat in coronatijd veel meer mensen buiten in de natuur zijn.

In veel landen zijn meer openbare toiletten dan in Nederland, ziet de toiltetalliantie, dit iniatief is in het leven geroepen door stichting Maag Lever Darm, waar de twintig organisaties bij zijn aangesloten. Deze groep heeft de website www.waarkaniknaardewc.nl gemaakt, waar te zien is waar men naar de wc kan in de natuur. Dat is nu dus op te weinig plekken.

Door een eerdere stadsnorm, waar elke 500 meter een wc te vinden moet zijn, wil de toiletalliantie langs wandelpaden om de 5 kilometer een toilet. Langs fietspaden zal 25 kilometer de norm worden. Gelukkig maken steeds meer gemeenten afspraken met winkeliers en horeca wat betreft het openstellen van hun toiletten voor passanten in hoge nood.

Wanneer en of dit gerealiseerd kan worden, is nog niet bekend maar het lijkt er op dat men geruster de natuur in kan.