FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 mei 2021

Random Pics van de Dag #321

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Company of Heroes 2 en uitbreiding tijdelijk gratis

Het tweede deel uit één van de beste RTS-franchises ooit, Company of Heroes, is tijdelijk gratis te downloaden op Steam. Tot en met 31 mei kun je Company of Heroes 2 en de standalone uitbreiding Ardennes Assault voor niets ophalen. Aangename bijkomstigheid is dat je de titels mag houden.

De eerste Company of Heroes gooide hoge ogen toen het uitkwam in 2006 voor Windows en Mac. Het tweede deel uit 2013 werd weliswaar minder goed beoordeeld maar de franchise zelf is sindsdien in vele lijstjes van RTS-toppers terug te vinden.

Wees er rap bij, want vanaf 3 juni mag je gewoon weer betalen voor deze pareltjes, bovendien geldt er een 'zolang de voorraad strekt' principe tijdens Steams free-to-keep acties. Check hier de Steam-pagina. Ook het eerste deel is tijdelijk met 80% afgeprijsd, van €12,99 voor €2,59.

Volleybalsters verrassen favoriet Rusland in Nations League

De Nederlandse volleybalsters hebben in de derde wedstrijd van de Nations League voor een verrassing gezorgd. In het Italiaanse Rimini werd Rusland, een van de favorieten, in vier sets geklopt: 25-14, 25-22, 23-25, 25-20.

De pas 17-jarige Elles Dambrink werd door bondscoach Avital Selinger bij de selectie gehaald en tegen Rusland liet ze zien waarom: in set één zorgde ze al voor zeven punten, wat Nederland naar ruime setwinst hielp. De ook nog jonge Indy Baijens werd met zestien punten uiteindelijk topscorer aan Nederlandse zijde.

Rusland herstelde zich in set twee wel een beetje, maar het was niet genoeg en ook de setwinst in het derde bedrijf kon de wedstrijd toch niet omdraaien: Nederland maakte het in set vier gewoon af.

De eerste week zit er voor de vrouwen op, de mannen beginnen er vrijdag aan met een wedstrijd tegen Rusland.

Nieuwe gameplaytrailer voor Dying Light 2 uitgebracht

Zojuist heeft ontwikkelaar Techland een nieuwe trailer getoond van Dying Light 2 tijdens een livestream. We krijgen wat meer uitleg over het achtergrondverhaal en allerhande gameplayelementen zoals het parkoursysteem en de verschillen tussen dag en nacht.

Er was lange tijd stilte rondom Dying Light 2 waarbij ook enkele zorgelijke berichten de ronde deden over de status c.q. ontwikkelfase van het spel. Gelukkig lijkt  de Poolse gamestudio zich compleet herpakt te hebben. 

Dying Light 2 staat gepland voor release op 7 december van dit jaar op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S en pc. Bekijk de nieuwe beelden hieronder; er volgt eerst een boel uitleg, als je meteen naar de gameplay wil, skip dan naar het vierde segment (ongeveer 10 minuten).

Naar dit troosteloze gebouw verhuist de Tweede Kamer

Komende zomer start de renovatie van het Binnenhof en daarom moeten de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en de Raad van State voor vijf jaar verhuizen. Op hun tijdelijke onderkomen is geprobeerd dezelfde sfeer te creëren als in de historische gebouwen rond het Binnenhof. Zo is er de zo beeldbepalende lang roltrap en ook de 'patatbalie' heeft een plekje gekregen in de tijdelijke behuizing. Zelfs de vergaderzalen zijn, in iets kleinere ruimten, zoveel mogelijk hetzelfde gebleven.

Vandaag werd de pers door staatssecretaris Raymond Knops, die de renovatie van het Binnenhof in zijn portefeuille heeft, rongeleid. Hij werd daarbij vergezeld door de voorzitters van beide Kamers en vicevoorzitter van de Raad van State, Thom de Graaf. BNR-verslaggever Thomas van Groningen was één van de genodigden en deed op Twitter verslag van wat hij zag...... En we kunnen één conclusie trekken, het nieuwe onderkomen is weinig sfeervol.

De volledige fotoserie kun je bekijken in de Twitter thread van Van Groningen.

Tennisser Van de Zandschulp naar hoofdtoernooi Roland Garros

Tennisser Botic van de Zandschulp mag zijn debuut gaan maken in het hoofdtoernooi van Roland Garros. De 25-jarige Nederlander won donderdag zijn derde en laatste kwalificatiewedstrijd.

Van de Zandschulp, schommelend rond de 150e plek op de wereldranglijst en achter Tallon Griekspoor de tweede Nederlander, rekende donderdag overtuigend af met Illya Marchenko uit Oekraïne: 6-1, 6-2, nadat hij ook al won van Manuel Guinard en de Argentijnse veteraan Leonardo Mayer.

Bij de mannen zal Van de Zandschulp de enige Nederlander zijn in het hoofdtoernooi; Griekspoor verloor in de tweede kwalificatieronde, Robin Haase zelfs nog een ronde eerder.

Bij de vrouwen wordt Nederland vertegenwoordigd door Kiki Bertens en Arantxa Rus, nadat Indy de Vroome, Lesley Pattinama Kerkhove en Richel Hogenkamp in de kwalificaties sneuvelden.

41 procent van PlayStation-bezitters is vrouwelijk

Tijdens een presentatie voor investeerders heeft Sony gisteren een aantal feitjes op een rij gezet inzake het reilen en zeilen van PlayStation. Zo had PS5 de meest succesvolle PlayStation-launch tot nu toe met daarbij naar eigen zeggen de beste launch line-up qua games. Ook zag Sony's gameconsole een enorme toename van vrouwelijke gamers ten opzichte van de oudere PlayStations.

Voor PlayStation 4 en 5 geldt dat maar liefst 41% van de eigenaren vrouwelijk is, dit tegenover een magere 18% ten tijde van Sony's originele console uit 1994. Logisch, gamen is over de gehele lijn sindsdien veel meer gemeengoed geworden, maar het is toch een indrukwekkende toename.

Verder is het Sony opgevallen dat PlayStation 1-bezitters trouw blijven aan het merk, mensen uit deze groep zijn geneigd om ook de vierde of vijfde PlayStation-iteratie aan te schaffen. Ook zit er nog steeds een groeiende lijn in uitbreiding van het marktgebied buiten Noord-Amerika, Japan en Europa. Tenslotte is PlayStation 5 ondanks de enorme tekorten dus nog steeds een groot succes te noemen, met inmiddels 7,8 miljoen verkochte exemplaren. Bekijk hieronder nog enkele grafieken uit de presentatie, de complete pdf kun je hier vinden.

PS5_27520212

Mercedes legt uit wat er allemaal mis ging bij GP Monaco

De Grand Prix van Monaco was niet de meest gelukkige voor Mercedes F1. Valtteri Bottas moest zijn race staken omdat de monteurs één wiel niet van zijn wagen kregen en bij Lewis Hamilton leek niets te lukken en de Brit moest genoegen nemen met een zevende plaats. Zoals gebruikelijk blikt het team in een video terug op het weekend en daarbij geven ze ons een inkijkje in de strategie van het team.

Deze keer legt James Vowles ons uit waarom Hamilton na zijn pitstop wederom achter Pierre Gasly terecht kwam. Uiteraard komt ook de pitstop van Bottas ter sprake en Vowles legt uit wat er mis ging. Daarnaast worden er nog diverse kijkersvragen beantwoord.

Mercedes legt uit wat er allemaal mis ging bij GP Monaco (Bron: YouTube/Mercedes-AMG Petronas Formula One Team)

OM eist in hoger beroep twintig jaar cel en TBS voor de moord op HŁmeyra (16)

Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van twintig jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 34-jarige man uit Rotterdam. Hij wordt verdacht van de moord op de 16-jarige Hümeyra.

Het OM verdenkt de man van het op 18 december 2018 op een Rotterdams schoolplein, onder de ogen van haar medescholieren, koelbloedig doodschieten van Hümeyra. Het is het trieste dieptepunt na een maandenlange stalking en bedreiging. Volgens het OM kon de man het niet verkroppen dat het slachtoffer niets meer met hem te maken wilde hebben. Hij appte haar regelmatig doodsbedreigingen. Deze waren tevens gericht aan haar familie.

Hoger beroep
De rechtbank in Rotterdam heeft de man op 13 december 2019 veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar en TBS met dwangverpleging wegens doodslag. Anders dan de officieren van justitie vond de rechtbank dat moord niet bewezen kon worden. Het OM heeft tegen deze uitspraak hoger beroep ingesteld.

Moord
De uitspraak van de rechtbank dat geen sprake was van moord leidde destijds tot een golf van ontzetting en woede bij de familie. Na alles wat zij hadden meegemaakt in deze zaak was dit een onverteerbaar oordeel voor hen. De aanklagers in hoger beroep, de advocaten-generaal (AGs), snappen dat het handelen van de verdachte voor hen voelt als moord. Daarnaast is het standpunt van de AGs dat er ook juridisch sprake is van moord en dat de rechtbank tot een onjuist oordeel is gekomen.

Voorbedachte raad
Het juridische verschil tussen doodslag en moord is of iemand al dan niet met voorbedachte raad is gedood. Volgens de AGs is daar sprake van. De verdachte heeft niet gehandeld in een opwelling. Grof gezegd heeft de verdachte enige tijd na kunnen denken over wat hij ging doen. Ook heeft hij in kunnen zien wat de gevolgen van zo’n daad zouden zijn.

Doodsbedreigingen
Uit onderzoek en verklaringen blijkt immers dat de man regelmatig doodsbedreigingen stuurde naar (de familie van) het meisje. Ook heeft hij zich op de fatale dag rondom haar school opgehouden. Hij heeft bij medeleerlingen geïnformeerd hoe laat de school uit is. Als hij uiteindelijk Hümeyra ziet stapt hij uit, achtervolgt hij het meisje en vermoordt hij haar door op nog geen meter afstand meerdere keren te schieten.

Beelden
Op de zitting zijn camerabeelden getoond van die gruwelijke schietpartij. Dat is eerder, bij de rechtbank, niet gebeurd. Dat was een beslissing van het OM in samenspraak met de nabestaanden. De beelden zijn nu wel getoond voor het gerechtshof, omdat die een belangrijk bewijsmiddel zijn in de zaak. De AGs: “Aan de hand van de camerabeelden kan geen andere conclusie worden getrokken dan dat de verdachte de tijd heeft gehad om na te denken over wat hij deed en dat hij dus niet heeft gehandeld in een opwelling.”

TBS met dwangverpleging
Naast een langdurige gevangenisstraf eist het OM ook TBS met dwangverpleging. Vanwege diverse stoornissen is er een grote kans op herhaling en is behandeling noodzakelijk.

“Zestien jaar heeft Hümeyra maar mogen worden”, zeggen de AGs in hun requisitoir. “Het leven van dat meisje is door de verdachte op zeer wrede wijze weggerukt. Voor de nabestaanden moet het gemis ondraaglijk zijn.”

Het gerechtshof doet op 25 juni uitspraak in deze zaak.

Zeldzame roofvogel vliegt zich dood tegen windturbine

Met een gebroken nek lag de doorgaans niet in Nederland voorkomende lammergier woensdagochtend naast een windturbine in de polder. Het maakt vogelbeschermer Hans Pohlmann diepbedroefd. De vogel kon aardig wat windmolens in ons land omzeilen. Uiteindelijk werd een draaiende wiek hem toch fataal. Meer hierover in het AD.

De lammergier, met de naam Angèle, kwam in een dierentuin in Tsjechië uit zijn ei in februari 2020. De gier is met een spanwijdte tot 2,80 meter de grootste vogel van Europa. Toen hij zo'n 90 dagen oud was werd de vogel uitgezet in Frankrijk.

Het idee was dat Angèle, zoals een lammergier doet, lange tochten door Europa zou gaan maken. Om vervolgens weer terug te keren naar Frankrijk, waar hij met een vrouwtje nakomelingen zou maken. "Want eind jaren 70 was deze soort bijna uitgestorven”, benadrukt Pohlmann. Vroeger werd er veel op deze soort gejaagd. "Om de lammergier van de ondergang te redden, zijn we met fokken begonnen.”

Vlakbij windmolenpark geslapen
Met een gps-zender aan zijn poot, vloog Angèle in mei 2020 de wijde wereld in. Dankzij dat zendertje waren zijn 'vliegroutes' makkelijk te volgen. Pohlmann: "Lange tochten voor deze soort zijn gebruikelijk. Maar normaal gesproken blijven ze binnen de bergketens. Toch ging deze het laagland in.” Via Noord-Frankrijk, België, en zelfs een kort tijdje over zee, arriveerde de gier afgelopen week in Nederland.

Dinsdagavond checkte de vogelbeschermer nog de verblijfplaats van de gier op GPS. "Ik zag dat hij aan het slapen was in de kop van Noord-Holland. Toen vielen al die windmolens op de kaart wel op, ja. Omdat hij binnen een paar honderd meter van een windpark zat, belde ik meteen even of ze die turbines stil konden zetten.” Voor Pohlmann was het zwaar kut dat Angèle in een windmolenpark iets verderop alsnog verongelukte. "En die had ik nou net niet gebeld.”

De vogelkenner trok naar de Wieringerwerf, waar de GPS de laatste 'beweging' van de gier had aangegeven via GPS. Naast een windmolen vond hij Angèle dood in het gras. "Kijk, ik ben niet tegen windenergie”, besluit Pohlmann. "Maar ik vind dat we meer moeten kijken naar de locatiekeuze van windmolens. Zeker als ze in het trekgebied van vogels staan.” 

Van Bommel nieuwe coach VfL Wolfsburg

Mark van Bommel is de nieuwe trainer van VfL Wolfsburg. De 44-jarige trainer wordt bij de nummer vier van Duitsland de opvolger van succescoach Oliver Glasner, die naar Eintracht Frankfurt vertrokken is.

Sinds zijn ontslag bij PSV in december 2019 was Van Bommel werkloos, al werd de 44-jarige coach aan verschillende clubs gelinkt. In Nederland werd vooral FC Utrecht naar voren geschoven en ook in Duitsland viel zijn naam geregeld bij verschillende clubs zoals onder meer Hertha BSC en Borussia Mönchengladbach, maar die clubs kozen steeds voor een andere trainer. Nu krijgt Van Bommel bij Wolfsburg dus kans op eerherstel.

Bij zijn nieuwe club krijgt hij assistentie van onder meer zijn oud-ploeggenoot Kevin Hofland, die het afgelopen seizoen werd ontslagen bij Fortuna Sittard. Vincent Heilmann en videoanalist Alex Abresch neemt Van Bommel ook mee.

VfL Wolfsburg kende het afgelopen seizoen een topseizoen onder Glasner. De 46-jarige Oostenrijker zorgde voor een knappe vierde plaats in de Bundesliga, waardoor de club aankomend seizoen actief zal zijn in de Champions League.

Micky van de Ven (FC Volendam) en Mohamed Ihattaren (PSV) worden na de aanstelling van Van Bommel genoemd als mogelijke versterkingen voor Wolfsburg. Ook Steven Berghuis wordt gelinkt aan de Duitse club.

Fieldlab: we kunnen weer volle zalen trekken

Na 24 testen kan fieldlab groen licht geven voor volle zalen in de evenementenbranche. Onder die testen zaten ondermeer voetbalwedstrijden met bezoek, concerten, congressen en het Euro Song Festival (ESF). Wel zijn er enkele voorwaarden aan verbonden.

Er is op verschillende manieren getest; binnen en buiten, met en zonder afstand van elkaar en met of zonder mondkapje. De deelnemers moesten een coronatest voor het evenement laten afnemen en mochten vrijwillig een tweede test achteraf doen. De resultaten zijn vandaag in het World Forum in Den Haag bekend gemaakt. 

Ook werd er gekeken naar zogenaamde binnenhoreca zoals cafe´s. Voor hen is het handig een mobiel pinapparaat te hebben zodat de gasten minder wandelen. Ook werd gekeken naar sociale interactie. Er moet controle zijn wat betreft afstand houden.

De evenementenbranche hoopt op een mooie zomer, met aanvullende maatregelen zoals een sneltest vooraf kan het festivalseizoen groen licht gegeven worden door het kabinet. Daarvoor moeten wel meer (mobiele) testlocaties zijn om de bereidbaarheid te vergroten. 

Concertorganisator MOJO hoopt snel te weten wat de resultaten kunnen doen voor hun seizoen. "We hebben als branche al onze deadlines de hele tijd doorgeschoven, maar als we dit jaar nog een festivalzomer willen, moeten we nu echt wel weten waar we aan toe zijn”

Hopelijk kan dit in het festivalseizoen weer! (Foto: Pixabay)
Hopelijk kan dit in het festivalseizoen weer! (Foto: Pixabay)


Ritzege Bettiol, peloton doet het rustig aan

Alberto Bettiol heeft de achttiende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. Na 231 kilometer koersen, de langste rit deze Giro, kwam de Italiaan solo over de meet. Egan Bernal behield het roze.

Vanaf de start was het weer dringen geblazen met renners die probeerden in de vlucht van de dag te zitten. Een grote groep van zo'n 23 man wist een gaatje te slaan. Het peloton wilde ze echter niet met slag en stoot laten gaan en hun maximale voorsprong was lange tijd 25 tellen. Uit het peloton probeerden nog meer renners de aansluiting te maken bij de kopgroep. Uiteindelijk kreeg de kopgroep alsnog alle ruimte en hun voorsprong liep al gauw op. Hun maximale voorsprong was boven het kwartier.

De finale van de etappe was heuvelachtig, bestaande uit vier korte klimmetjes. Het was Battistella die uit de kopgroep demarreerde en Zana wist bij hem aan te sluiten. Ze werden even later echter weer gegrepen. Cavagna was de volgende die het probeerde en hij kreeg een groter gaatje. Vijftien kilometer voor de finish was het verschil een halve minuut.

Bettiol ging alleen in de achtervolging op Cavagna en het verschil liep terug. Bettiol wist Cavagna bij te halen van wie het beste er vanaf was en hem achter te laten. De Italiaan liet zich niet meer terugpakken en kwam solo over de meet. Het peloton deed het rustig aan vandaag en kwam op bijna 25 minuten van de ritwinnaar over de finish.

Wiel van de Mercedes van Bottas eindelijk los

Goed nieuws uit de fabriek van het Mercedes Formule 1 team: het wiel er eraf!!! Het was één van de bepalende momenten van de Grand Prix van Monaco, bij een pitstop kregen de Mercedes-monteurs één van de wielen niet van de wagen van Valtteri Bottas waardoor de Fin zijn race moet staken. Ook na de race kregen de monteurs de band niet van de bolide waarna hij met wiel en al ingepakt werd.

En zojuist kwam het goede nieuws van Mercedes, het wiel is eraf!!!!!!! Met wat gepriegel en gepruts lukt het de monteurs eindelijk één van de meest besproken banden van de wedstrijd in het prinsdom van de auto te scheiden:

School bewerkt foto's want te seksistisch

De Batram Trail High School in de Amerikaanse staat Florida heeft foto's bewerkt van leerlingen die net wat te veel bloot lieten zien op het persmoment, tot onvrede van de ouders. Niet alleen bewerkten zij de foto's, ook deden zij aan gender-discriminatie door alleen de foto's van vrouwelijke leerlingen te censureren. 

De bewerkers van de foto's hebben kennelijk het vak photoshop overgeslagen want de foto's zijn nogal amateuristisch bewerkt. Zo is er een zwart balkje dat normaal voor de ogen die criminelen voor de ogen hebben, geplakt op het decolleté van een leerlinge. De school heeft strenge kledingvoorschriften, die niet meer van deze tijd zijn. Toch handhaaft de school deze voorschriften ook voor foto's in het klassenboek. 

Ouders van de bewerkte leerlingmodellen zijn laaiend: zij spreken over gender-discriminatie en seksisme. Naast dat de photoshops amateuristisch zijn, is ook de discussie ontstaan over gelijkheid tussen mannen en vrouwen. 

COVID-19: 3426 nieuwe besmettingen en 16 doden, totaal 1.637.466 en 17.592

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3426 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.637.466 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 69 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 971 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 14 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 541 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 16 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.592 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Overview trailer voor Game Builder Garage

Nintendo heeft een overview trailer uitgebracht voor Game Builder Garage, de game waarin je zelf games kunt maken. De trailer toont hoe het werkt en welke opties er zoal zijn om mee aan de slag te gaan.

De game bevat begeleide lessen, zodat iedereen kan leren omgaan met de basics. Vervolgens kun je een wijde diversiteit aan games maken. Van platformers tot shooters, van puzzels tot racers. Je kunt zelfs je eigen assets ontwerpen en gebruiken.

Uiteraard is het ook mogelijk om jouw creaties online te delen met anderen. Game Builder Garage komt 11 juni naar Nintendo Switch.

Het nutteloze feitje van de dag: NK in de Efteling

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Velen van ons hebben weleens een rondje gemaakt in de Piraña in de Efteling, maar wist dat daar heuse Nederlandse kampioenschappen zijn gehouden? Van 1983 en 2002 was de waterrijke attractie namelijk het decor van het NK kanoslalom. Bij gebrek aan wild water in Nederland werd de wildwaterbaan in het Brabantse attractiepark 20 jaar lang voor de wedstrijd gebruikt.

Wil je meer weten over de kanowedstrijden in de Efteling? Neem dan een kijkje op de Eftepedia.

Het Nederlands Kampioenschap Kanoslalom op de Piraña in 1983 (Bron: Eftepedia)
Het Nederlands Kampioenschap Kanoslalom op de Piraña in 1983 (Bron: Eftepedia)

Toiletalliantie: "Elke 5 kilometer toiletten langs wandelroutes"

Stel je voor: je maakt een flinke wandeling in de natuur en hebt hoge nood. Toiletten zijn er amper in de natuur en de natuur wil je ook niet vervuilen met ontlasting. Daar moet verandering in komen vinden 20 maatschappelijke organisaties. Zij pleiten er voor om na elke 5 kilometer een openbaar toilet te plaatsen langs wandelpaden, zeker omdat in coronatijd veel meer mensen buiten in de natuur zijn.

In veel landen zijn meer openbare toiletten dan in Nederland, ziet de toiltetalliantie, dit iniatief is in het leven geroepen door stichting Maag Lever Darm, waar de twintig organisaties bij zijn aangesloten. Deze groep heeft de website www.waarkaniknaardewc.nl gemaakt, waar te zien is waar men naar de wc kan in de natuur. Dat is nu dus op te weinig plekken.

Door een eerdere stadsnorm, waar elke 500 meter een wc te vinden moet zijn, wil de toiletalliantie langs wandelpaden om de 5 kilometer een toilet. Langs fietspaden zal 25 kilometer de norm worden. Gelukkig maken steeds meer gemeenten afspraken met winkeliers en horeca wat betreft het openstellen van hun toiletten voor passanten in hoge nood.

Wanneer en of dit gerealiseerd kan worden, is nog niet bekend maar het lijkt er op dat men geruster de natuur in kan.

UMC Amsterdam sluit ťťn van de drie COVID-19-afdelingen wegens afname patiŽnten

Het aantal coronapatiënten op de IC blijft teruglopen in ziekenhuizen. Op het dieptepunt van deze crisis lagen er 38 patienten op de IC van het Amsterdam UMC. Deze week zijn het er 24. Door de afname sluit het UMC één van de drie covid-afdelingen. Ziekenhuizen maken zich alvast klaar voor een inhaalslag van de reguliere zorg, maar de druk op het zorgpersoneel blijft groot. Zo meldt AT5.

''Het is geweldig nieuws", zegt Susanne Heijmerberg, hoofdverpleegkundige op de IC van het Amsterdam UMC. ''We hebben deze week van de drie cohortafdelingen, waar de covid-patienten liggen, één kunnen sluiten. De dag waarvan je heel lang hoopte dat die zou komen."

Gemiddelde leeftijd neemt af
Het aantal patiënten dat met een coronabesmetting wordt opgenomen, loopt al enkele weken terug. Ook de gemiddelde leeftijd van IC-patiënten is steeds lager, nu steeds meer ouderen zijn gevaccineerd. "Het is echt een heel erg groot verschil", vertelt Heijmerberg. Deze maand zijn vijftigers de grootste groep.

Het is voor de hoofdverpleegkundige op de IC hét bewijs dat vaccineren helpt. ''Ik geloofde al heilig in vaccineren, maar ik zie het nu ook.'' Ze ziet dat de druk op de ziekenhuizen afneemt, maar nog steeds hoog is. Door corona moest de reguliere zorg worden afgeschaald, en die achterstand wordt nu langzaam ingehaald. ''Maar niet alleen de planbare zorg neemt weer toe. Nu de wereld weer opengaat, gaan mensen ook weer meer de straat op. Dat zorgt bijvoorbeeld voor meer verkeersongelukken.''

Dat betekent dat de zorgverleners onverminderd door moeten, maar eerst lijkt er nu ook tijd te zijn voor vakantie.''Daar zijn we ook echt aan toe", aldus Heijmerberg.

Halsema oneens met Grapperhaus: 'overweeg grote schermen buiten met EK voetbal'

Burgemeester Femke Halsema wil het plaatsen van grote schermen tijdens het EK voetbal graag overwegen. Ze gaat het idee tijdens de komende Veiligheidsberaad opperen. "We zijn in overleg, maar ik ga wel de suggestie doen dat het misschien beter is om buiten te kijken dan binnen." Zo meldt AT5.

Dat zei de burgemeester woensdagavond bij Op1.

Volgens Halsema is het goed als mensen verspreid door de stad kunnen kijken. "We hebben gezien in Amsterdam dat sinds de terrassen open zijn de enorme menigtes in parken zijn afgenomen", zegt Halsema. Die spreiding ziet ze ook voor zich bij het EK. “Het advies is: ga niet met hele grote groepen binnen zitten. Dan is er iets voor te zeggen om, onder leiding van goede horecabazen, buiten naar de EK-wedstrijden te gaan kijken.” Ook verwijst de burgemeester naar Koningsdag, toen veel mensen binnenhuis besmet raakten. Halsema geeft aan wel gewoon 'keurig' de rijksregels te volgen als er een andere beslissing genomen wordt.

Demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) deed dinsdag nog een oproep voetbalwedstrijden juist thuis en niet op grote videoschermen in de kroeg te kijken. De minister is bang dat de schermen te veel mensen aantrekken, waardoor de coronabesmettingen weer kunnen toenemen.

Drie wedstrijden
Amsterdam mag tijdens het EK 2020 vier wedstrijden organiseren, het gaat om drie groepsduels en één achtste finale. "Hartstikke belangrijk" volgens de burgemeester. "Wij zijn al volop aan het voorbereiden. Dat is geen klein bier. Veel mensen verheugen zich erop. Maar we gaan voor kleine feestjes, geen grote."

Grapperhaus: lering trekken uit evaluatie tramaanslag Utrecht

Op 18 maart 2019 werd Nederland opgeschrikt door een aanslag in een tram in Utrecht. Er vielen vier dodelijke slachtoffers, meerdere personen raakten (zwaar)gewond of waren getuige van deze buitengewoon traumatiserende gebeurtenis. De dader Gökmen T. is dezelfde dag nog aangehouden en zit inmiddels een levenslange gevangenisstraf uit. Gezien de ernst en maatschappelijke impact van deze aanslag en het belang om lessen mee te nemen voor toekomstig optreden zijn er door alle betrokken organisaties leerevaluaties uitgevoerd en heeft de Inspectie van Justitie en Veiligheid een overkoepelende analyse opgesteld. Nadat de nabestaanden en slachtoffers daar vandaag over zijn geïnformeerd, hebben de minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus en minister voor Rechtsbescherming deze evaluaties en analyse naar de Tweede Kamer gestuurd.

De centrale conclusie van de Inspectie is dat betrokken organisaties, politie, Openbaar Ministerie (OM), de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) een beter en completer beeld hadden kunnen hebben van de dader. Dat had mogelijk kunnen leiden tot beter passende maatregelen. Daarbij stelt de Inspectie wel dat dit niet wil zeggen dat daarmee de aanslag op 18 maart 2019 voorkomen had kunnen worden. De inspectie benadrukt dat risico’s nooit uitgesloten kunnen worden maar dat het wel zaak is deze zo klein mogelijk te maken. Over het functioneren van de crisisorganisaties stelt de Inspectie in het rapport dat dankzij het handelen en doorzettingsvermogen van de politie, de burgemeester van Utrecht en het Openbaar Ministerie de dader nog op dezelfde dag is aangehouden. Maar er zijn volgens de Inspectie ook lessen te trekken. De crisisorganisaties hebben op de dag zelf niet als één organisatie geopereerd en gedurende de dag was essentiële informatie over de opsporing niet tijdig beschikbaar binnen de driehoek. Ook is er niet samengewerkt volgens de afgesproken en beoefende opschalingsstructuur en is lange tijd niet volgens dezelfde opsporingsprocedure gehandeld.

“Het leed dat nabestaanden en slachtoffers is aangedaan kan niet ongedaan worden gemaakt. Zij zullen altijd met deze vreselijke gebeurtenis en de gevolgen daarvan moeten leven. Op meerdere momenten heb ik, samen met de burgemeester van Utrecht met verschillende nabestaanden en slachtoffers van de aanslag gesproken. Die gesprekken hebben een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Het sterkt mij ook in het voornemen dat we in onze rechtsstaat er alles aan moeten soortgelijke gebeurtenissen in de toekomst te voorkomen” aldus Grapperhaus.

In de reactie aan de Tweede Kamer laten Grapperhaus en Dekker weten dat conclusies uit de evaluaties en de analyse van de Inspectie grotendeels onderschreven worden. Sinds de tramaanslag zijn concrete stappen gezet die er in belangrijke mate aan moeten bijdragen dat ten aanzien van personen zoals T., bij verschillende ketenpartijen een completer beeld kan ontstaan.

Er zijn afspraken gemaakt om de opvolging en overdracht van signalen van radicalisering, zowel binnen detentie als tussen justitiële inrichtingen en ketenpartners, zoals gemeenten, te verbeteren. Om gedurende detentie mogelijke signalen van radicalisering beter te onderkennen en er (na detentie) opvolging aan te kunnen geven is in april 2019 gestart met het vormgeven van het Meldpunt Radicalisering en het Multidisciplinair Afstemmingoverleg Resocialisatie (MAR). De betrokken gemeente, waar de gedetineerde vandaan komt of na detentie naar zal tergkeren, sluit daar ook bij aan. Deze verbinding zorgt ervoor dat er een goed en integraal beeld beschikbaar is binnen en buiten detentie waarop een passende vervolgaanpak kan worden ontwikkeld, onafhankelijk van waar een persoon zich bevindt.

Ook wordt de communicatie tussen DJI en het OM over strafbare feiten die in detentie plaatsvinden, meer gestructureerd. OM en DJI hebben tijdelijke maatregelen genomen om deze informatie sneller en directer te delen. Een structurele oplossing is in de maak.

De aanpak van personen zoals T. wordt verbeterd zodat er beter zicht komt op veelplegers en personen met multi-problematiek. De verschillende (lokale) organisaties op het straf-, zorg-, en sociaal domein moeten beter op elkaar aangesloten zijn. Het met elkaar (kunnen) delen van cruciale informatie is daarin van belang. Het wetsvoorstel gegevensdeling door samenwerkingsverbanden, dat nu in de Eerste Kamer ligt voor behandeling, gaat meer mogelijkheden bieden tot informatiedeling.

Het voorkomen van een aanslag door een alleenhandelende dader cq. een potentieel gevaarlijke eenling is en blijft een enorme uitdaging. De noodzaak om de aanpak van deze doelgroep verder te versterken wordt door alle partijen onderschreven. Zo kan er bij de persoonsgerichte aanpak nu al een beroep worden gedaan op de expertise van het Team dreigingsmanagement van de Nationale Politie waarbinnen politie- en zorgprofessionals samenwerken om het risico op geweld vanuit o.a. (extremistische) potentieel gewelddadige eenlingen goed te kunnen duiden.

Ook de crisisstructuur heeft lessen getrokken uit de gebeurtenissen op 18 maart 2019. Bestaande operationele procedures van de crisisorganisaties zijn aangescherpt en de afspraken over de aansturing in een crisissituatie herzien, dit alles met het doel de respectievelijke functies te waarborgen en tegelijkertijd de onderlinge samenwerking te optimaliseren.

Bij alle verbeterpunten staat het optimaliseren van de informatiedeling en de samenwerking centraal. Het uitgangspunt daarbij is dat betrokken organisaties, bij gevallen waarin sprake is van signalen van radicalisering, alert zijn en adequaat handelen.

Blokhuis plaatst designerdrug 3-MMC onder Opiumwet

Staatssecretaris Blokhuis (VWS) gaat de designerdrug 3-MMC verbieden door het op Lijst II van de Opiumwet te plaatsen. Dat heeft hij samen met minister Grapperhaus (J&V) besloten. Hierdoor wordt de eenvoudige beschikbaarheid van 3-MMC tegengegaan en wordt een signaal afgegeven over de gezondheidsrisico’s. Blokhuis neemt hiermee het advies over van het CAM. Dat voerde een risicobeoordeling van 3-MMC uit, naar aanleiding van signalen van toenemend gebruik en een stijgend aantal incidenten.

Blokhuis: “3-MMC wordt steeds populairder, met name onder jongeren. Vanuit verschillende delen van het land ontvangen we zorgwekkende signalen over dit middel. Ik ben blij dat het CAM op zo’n korte termijn tot een beoordeling is gekomen, zodat we nu tot actie kunnen overgaan. De legale status geeft deze drug een vals onschuldig imago, daar moeten we zo snel mogelijk vanaf. Het is gevaarlijk spul, waar we onze jongeren voor moeten waarschuwen en tegen moeten beschermen.”

Gezondheidsincidenten en verslaving
Volgens het CAM (Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs) neemt het aantal gezondheidsincidenten na gebruik van 3-MMC toe en heeft het middel potentie tot verslaving. Bovendien is het door de huidige legale status eenvoudig verkrijgbaar. Dat wordt tegengegaan door 3-MMC op Lijst II van de Opiumwet te plaatsen. Daarmee wordt het verboden. Een verbod geeft ook een signaal af aan gebruikers dat aan het gebruik van 3-MMC-gezondheidsrisico’s zijn verbonden, zoals hartritmestoornissen, een verhoogde bloeddruk of lichaamstemperatuur en agitatie die vaak aanleiding geven voor medische zorg.

Preventie
Het CAM adviseert ook om gebruikers van 3-MMC beter bewust te maken van de negatieve gezondheidseffecten die met gebruik gepaard kunnen gaan. Daarom wordt naast het verbod ook ingezet op voorlichting en preventie. Het Trimbosinstituut brengt op korte termijn een folder uit gericht op (potentiële) gebruikers met informatie over de risico’s van 3-MMC-gebruik. Ook komt er informatie voor professionals met handvatten hoe om te gaan met 3-MMC-gebruik. Het online informatieaanbod over dit onderwerp is uitgebreid. Hiervan wordt veel gebruik gemaakt door zowel gebruikers als professionals. Daarnaast adviseert het Trimbos-instituut gemeenten die te maken hebben met 3-MMC-problematiek over de vormgeving van het preventieaanbod.

Najaar 2021
De algemene maatregel van bestuur die nodig is om 3-MMC op Lijst II van de Opiumwet te plaatsen wordt op korte termijn aan de Eerste en Tweede Kamer aangeboden. Naar verwachting zal het verbod op 3-MMC dan in het najaar van 2021 kunnen ingaan.

Schatzoeken in Dragon Quest Treasures

Square Enix heeft de RPG Dragon Quest Treasures aangekondigd, met Erik en Mia uit Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age, tijdens de Dragon Quest 35th Anniversary Special livestream.

"Ik kan op dit moment niet teveel over de game onthullen, maar ik kan je wel een aantal belangrijke hoofdthema's vertellen: 'De kindertijd van Erik en Mia' en 'schatzoeken'. Het is een RPG, maar helemaal geen traditionele, en dat is zo ongeveer alles wat ik nu kan zeggen", zegt producer Taichi Inuzuka. "De releasedatum en de platforms waarop het zal kunnen worden afgespeeld, zijn nog niet aangekondigd, maar we werken nauw samen met Horii [Dragon Quest game designer] om een wereldwijde gelijktijdige release mogelijk te maken."

Square Enix kondigt Dragon Quest III HD-2D Remake aan

Uitgever Square Enix en ontwikkelaars AMATA K.K. & Team Asano hebben Dragon Quest III HD-2D Remake voor consoles aangekondigd tijdens de Dragon Quest 35th Anniversary Special livestream. Een releasedatum is niet aangekondigd, maar de game komt wereldwijd tegelijkertijd uit.

"De HD-2D-stijl die wordt gebruikt combineert pixelart met 3D-effecten om een gevoel van diepte en sfeer te creëren als geen ander", zegt producer Masaaki Hayasaki. "We hopen dat door Dragon Quest III opnieuw te creëren in deze HD-2D-stijl, iedereen de kans krijgt om het spel met een frisse blik te ervaren, van volwassenen die het origineel speelden toen het voor het eerst werd uitgebracht, tot kleine kinderen die de game voor de eerste keer oppikken."

FOK! Wat een weer: buien, lopen tot de zon komt

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanochtend is het bewolkt en regent het op veel plaatsen, in Zeeland is het echter meest droog. Later in de ochtend en vanmiddag trekt de meeste neerslag naar Duitsland en vanmiddag wordt het van het westen uit op steeds meer plaatsen droog. Vooral in het noorden en westen kan de zon af en toe doorbreken. In het oosten kan vanmiddag nog wel een bui ontstaan. De maximumtemperatuur varieert van 12°C in het noorden en vlak aan zee tot ca. 16°C in het zuiden. De westelijke wind is matig, aan de kust vrij krachtig en in het noordelijk kustgebied eerst nog krachtig. De wind draait in de loop van de dag naar noord tot noordwest en neemt iets in kracht af.

In de loop van de avond en komende nacht klaart het breed op en ontstaat er in de loop van de nacht op veel plaatsen mist. De minima liggen rond 3°C, langs de kust enkele graden hoger. De noordelijke wind neemt af tot zwak, langs de kust soms matig.

Vrijdag wordt een droge dag. De mist lost in de ochtend spoedig op. Er is dan eerst veel zon maar geleidelijk ontstaan er ook stapelwolken. Met middagtemperaturen van ca. 18°C wordt het enkele warmer dan vandaag, in het noordelijk kustgebied blijven de temperaturen iets achter. De wind is zwak en waait uit uiteenlopende richtingen. In de kustgebieden steekt in de middag een zwakke tot matige wind van zee op. (Bron: KNMI)

Charged had een mooie laatste werkdag in het Jagerspark in Zaandam. (Foto: Charged)
Charged had een mooie laatste werkdag in het Jagerspark in Zaandam. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Mass Effect: Legendary Edition

Wat valt er na al die jaren nog te zeggen over Mass Effect? Het blijft een van de beste (sci-fi) RPGs ooit gemaakt, en is een van de kroonjuwelen van studio Bioware. Het was eigenlijk een kwestie van tijd voor Bioware zou aankomen met een remaster, waarbij alle oude graphics, de resolutie, bugs en irritante momenten uit de originele game worden opgepoetst. Het resultaat is Mass Effect: Legendary Edition, die de triologie van Commander Shepard naar de moderne tijd schiet maar ook dingen laat liggen.

Dragon Quest XII: The Flames of Fate aangekondigd

Square Enix heeft Dragon Quest XII: The Flames of Fate aangekondigd tijdens de Dragon Quest 35th Anniversary Special livestream. Platforms en een releasedatum zijn niet bekenedgemaakt, maar een gelijktijdige wereldwijde release is gepland.

De game zal volwassener worden, het spel zal spelers dwingen om verschillende keuzes te maken om hun manier van spelen te bepalen. De traditionele commandogevechten van de serie zullen ook worden vernieuwd. Maar heel veel meer dan een logo zien we niet in de trailer.

7 op de 10 mensen bereid tot vaccinatie tegen corona

In het eerste kwartaal van 2021 gaf 66 procent van de mensen van 16 jaar of ouder aan dat ze van plan zijn zich te laten inenten tegen het coronavirus. Opgeteld bij de 4 procent die ten tijde van het onderzoek al gevaccineerd was, komt het aandeel dat bereid is zich te laten vaccineren op 71 procent. De vaccinatiebereidheid loopt op met de leeftijd en met het onderwijsniveau. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe gegevens van bijna 2.000 respondenten uit de Gezondheidsenquête.

Van alle 16-plussers gaf 14 procent aan dat ze het oneens of helemaal oneens waren met de stelling dat ze van plan zijn om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Nog eens 15 procent stond nog neutraal tegenover het inenten tegen COVID-19.

In het eerste kwartaal van 2021 gaf 13 procent van de Nederlanders (van alle leeftijden) aan (waarschijnlijk) corona te hebben gehad. 40 procent van hen gaf aan dat dit ook bevestigd was door een coronatest, bij de rest was dit niet bevestigd. Van de mensen die aangaven (waarschijnlijk) corona te hebben gehad meldde 24 procent dat ze niet ziek zijn geweest, 44 procent een beetje ziek, 25 procent redelijk ziek, en 6 procent ernstig ziek.

Vaccinatiebereidheid stijgt met leeftijd
De vaccinatiebereidheid loopt op met de leeftijd: 64 procent van de 16- tot 30-jarigen is voornemens zich te laten inenten tegen COVID-19 of is al ingeënt, onder 75-plussers is dit 81 procent. Mannen zijn ongeveer even vaak als vrouwen van plan om zich te laten vaccineren (72 procent tegen 70 procent).

Onder 25-plussers geven hoogopgeleiden (afgerond hbo of wo) met 77 procent vaker aan dat ze van plan zijn zich te laten vaccineren dan laagopgeleiden (68 procent) en middelbaaropgeleiden (69 procent).

Van de mensen van 16 jaar of ouder met een niet-westerse migratieachtergrond wil iets meer dan de helft (52 procent) zich laten vaccineren. De vaccinatiebereidheid is hoger onder mensen met een westerse migratieachtergrond (69 procent) en met een Nederlandse achtergrond (74 procent). Dit verschil houdt geen verband met de gemiddeld lagere leeftijd en het lagere opleidingsniveau van mensen met een niet-westerse migratieachtergrond.

6 op de 10 Nederlanders achten coronavaccins veilig
62 procent van de Nederlanders van 16 jaar of ouder is ervan overtuigd dat de vaccins die in Nederland gebruikt worden tegen het coronavirus veilig zijn. Van degenen die niet van plan zijn om zich tegen COVID-19 te laten vaccineren geeft 16 procent aan dat ze wel vertrouwen hebben in de veiligheid van deze vaccins, iets meer dan de helft is hiervan niet overtuigd. Onder de mensen die al gevaccineerd zijn of die gevaccineerd willen worden acht 81 procent de vaccins veilig. Van de mensen die nog twijfelen over inenten is 15 procent overtuigd van de veiligheid, 45 procent staat hier neutraal tegenover.

4 op de 10 mensen die zich niet laat inenten vinden vaccinatie toch belangrijk
Ruim 80 procent van de 16-plussers vindt vaccineren tegen het coronavirus belangrijk of heel belangrijk. Van degenen die gevaccineerd willen worden of dat al zijn, is bijna iedereen deze mening toegedaan (96 procent). Van de mensen die aangeven zich niet te willen laten inenten tegen corona, vindt toch 42 procent vaccinatie van belang, tegen 25 procent die aangeven dit niet belangrijk te vinden.

Giro: Etappe 18 - Het lange niks...en dan heuvels

De zeventiende etappe van de Giro d'Italia, het was er één om te onthouden: een loodzware finish en de ongenaakbare Egan Bernal kraakte aan alle kanten. Is hij gebroken of was het een slechte dag? Vandaag moet hij in elk geval wel door kunnen komen.

De renners beginnen in Rovereto en finishten 231 kilometer verderop in Stradella, tussen de bergen door nog even zo'n monsterlijk lange rit aan het einde van de Giro. Het wordt een pittige dag voor veel renners, vooral omdat de eerste bijna tweehonderd kilometers goeddeels vlak zijn, gevaar om in slaap te sukkelen dus.

Na het vlakke deel volgt ineens een behoorlijk heuvelachtige finale, dat kan voor de kijker leuk worden. Rellende_Rotscholier heeft alles hier weer uitgebreid voorbeschouwd, de heren starten rond half twaalf en finishen tussen vijf en half zes, ongeveer.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Volleybalsters verliezen thriller van Duitsland

De Nederlandse volleybalsters hebben in de Nations League in het Italiaanse Rimini hun eerste nederlaag te pakken. Na de winst op België was Duitsland in een thriller te sterk: 25-18, 18-25, 30-28, 23-25, 12-15.

De eerste set ging nog overtuigend naar Nederland, waarna de Duitse dames rouleerden en beter serveerden. Dat leverde vaker wel dan geen succes op en dus trokken de Duitsers de stand gelijk.

In de derde set was lange tijd geen verschil te maken, maar Nederland pakte de winst, wat Duitsland in set vier deed. Op een cruciaal moment in set vijf maakte Nederland twee fouten achter elkaar en daarmee was het gedaan.

Laatste reviews en specials
preview
Stranger of Paradise: Final Fantasy Origin
review
De Slag om de Schelde
preview
RiMS Racing
special
Random Pics van de Dag #337
preview
WRC 10
review
Wonder Boy: Asha in Monster World
©FOK.nl e.a.