Proefkonijn voor nieuw coronavaccin: ‘Om te helpen, maar ook wel voor het geld’

Terwijl het vaccineren in Nederland eindelijk op gang is gekomen, wordt in het Amphia Ziekenhuis in Breda alweer een nieuw coronavaccin getest. Dit keer van Duitse makelij: CureVac. 250 mensen hebben zich als proefpersoon opgegeven. Meer hierover in BN De Stem.

Per keer dat hij het Amphia Ziekenhuis bezoekt voor deelname aan deze test kan hij 175 euro op zijn rekening laten bijschrijven. Dit kan oplopen tot een vergoeding van maximaal 2.000 euro. "Maar dat is echt niet de enige reden waarom ik me als proefpersoon heb opgegeven’’, verzekert Anton Timmermans. "Je draagt zo ook een steentje bij aan het oplossen van deze crisis en ik ben straks misschien wel gevaccineerd. Maar eerlijk is eerlijk, als die vergoeding er niet was geweest weet ik niet of ik wel had meegedaan.’’

Anton vertrekt geen spier als hij de prik in zijn bovenarm krijgt van research coördinator Mayke Daalmans. "Maar het testen wat we hier doen gaat veel verder dan alleen die twee spuitjes hoor", vertelt Mayke. "De deelnemers aan het onderzoek moeten vragenlijsten invullen, we nemen meerdere malen bloed bij hen af om te kijken naar antistoffen en ze moeten aangeven of ze last van bijwerkingen hebben. In totaal volgen we de deelnemers twee jaar."

Het vertrouwen bij de Europese overheden in de werking van CureVac is groot. Dat blijkt wel uit het feit dat de Europese Unie nu al 225 miljoen doses van het vaccin  onder voorbehoud van goedkeuring heeft besteld. Daarvan zullen er zo'n 8,7 miljoen voor Nederland bestemd zijn. Het Europees Geneesmiddelenbureau kijkt ondertussen mee met de onderzoeken in testfase III die momenteel lopen, om zo versneld een oordeel te kunnen vellen over het middel (net als bij Sputnik V door middel van een 'rolling review'). Als alles goed gaat kunnen de eerste vaccinaties met CureVac al deze zomer worden gegeven.