Advocaat: ouders dachten dat in container gevonden baby overleden was

De minderjarige ouders van de pasgeboren baby die op 21 februari levend in een container aan het Meernhof in Zuidoost is gevonden, dachten dat het baby’tje was overleden na de geboorte. 'Ze hebben het daarop in de container gedeponeerd', vertelt Gerald Roethof, advocaat van de 17-jarige jongen vrijdagavond bij het tv-programma Op1. Zo meldt AT5.

De huilende baby werd zondagavond 21 februari door een buurtbewoner ontdekt. Hulpverleners hebben de baby uit de container gehaald en naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens Roethof waren de minderjarige ouders overtuigd dat de baby kort na de geboorte was gestorven. De advocaat zegt dat de twee jongeren in paniek raakten en niet wisten wat ze moesten doen. 'Ze hebben met het kind op straat gelopen, kwamen op een gegeven moment langs die vuilcontainer en toen is het kind daar geplaatst, laten we dat woord maar gebruiken', aldus Roethof. 'De vader is heel kinderlijk, nog schoolgaand en kon niet met de situatie omgaan. Het is een kind dat een kind kreeg', vertelt Roethof.

Ouders blijven verdachten
De twee minderjarige Amsterdammers hebben zich woensdag uit eigen beweging bij de politie gemeld. Ze zijn gister voorgeleid aan de kinderrechter-commissaris van de Amsterdamse rechtbank. Hun voorlopige hechtenis werd geschorst, ze hoeven dus niet vast te zitten, maar blijven verdachten in de zaak. Ze worden verdacht van poging tot kindermoord. Ook de oma van de baby is aangehouden, haar rol wordt nog onderzocht. De pasgeboren baby, een meisje, is inmiddels uit het ziekenhuis. Ze is bij een pleeggezin ondergebracht.