'De horrorwinter des doods is in aantocht'

De weermodellen zijn eruit! De afgelopen dagen was er nog enige onzekerheid, maar inmiddels gaan alle weermodellen op de winterse toer. Koning winter trekt dit weekend het land in met veel sneeuw en winterse ongemakken. Na de sneeuw in het weekend volgt een serie zeer koude dagen met in de nacht matige tot strenge vorst. Overdag komt het tot ijsdagen met temperaturen aanhoudend onder nul.

Sommige weermodellen lieten ons de afgelopen dagen al volop winterse weerkaarten zien. Vooral het Europese weermodel bleef daarin volhouden, maar de Amerikaanse tegenhanger had andere plannen en ging voor (aanhoudend) veel zachter weer en daardoor was er nog enige onzekerheid. Inmiddels gaan alle weermodellen op de winterse toer en krijgen we een zeer winterse periode die we sinds januari 2013 niet meer hebben gehad.

Vanuit het noordoosten trekt de kou het land in
Zaterdag trekt vanuit het zuiden een neerslaggebied over het land. Aan de noordzijde van die neerslaggebied waait de wind uit het oosten en wordt het steeds kouder. De temperatuur is zaterdag overal nog boven nul en in het zuiden kan het nog 6-7 graden worden. In het noorden duikt het kwik zaterdagmiddag onder nul en de kou breidt zich verder over het land uit.

In de loop van de dag gaat het vanuit het zuiden regenen. Naarmate de neerslagzone verder naar het noorden trekt gaat de regen over in sneeuw. Zaterdagavond sneeuwt het in de noordelijke helft van het land, terwijl het in het zuiden dan nog regent. De temperatuurdaling vanuit het noorden gaat door en de regen wordt in het zuiden op veel plaatsen ijzel. Het kan dan in het zuiden behoorlijk glad worden op de wegen door een dikke laag ijs.

In het noorden en midden sneeuwt het en steekt een forse oostenwind op. De temperatuur ligt onder nul, maar de gevoelstemperatuur is nog veel lager en het voelt aan alsof het 8 tot 13 graden vriest. Het is niet alleen ijskoud, de stevige wind zorgt ook voor driftsneeuw en sneeuwduinen tot misschien wel een meter hoog. In het uiterste noorden is zelfs kans op een heuse sneeuwstorm! Bij windkracht 8 uit het oosten en sneeuwval spreken meteorologen van een sneeuwstorm!

Flink pak sneeuw, grote kans op overlast
De temperatuur gaat vanuit het noorden omlaag en zondag sneeuwt het op veel plaatsen langdurig bij temperaturen van enkele graden onder nul. Het is niet uitgesloten dat er in totaal 30 centimeter sneeuw valt op veel plaatsen. Er zijn zelfs berekeningen die komen met 40-50 centimeter. Ten zuiden van de grote rivieren is aanhoudend kans op ijzel en in Limburg is de temperatuur waarschijnlijk nog boven nul en valt de neerslag als regen.

Vanwege de grote hoeveelheid sneeuw, de sterke wind en in het zuiden flinke ijzel raden we sterk af om de weg op te gaan. Vanwege de avondklok is er veel minder verkeer op de weg en dat betekent ook dat zout minder goed wordt ingereden. Op veel plaatsen wordt het dan ook spekglad en gevaarlijk op de weg. Het is zeer waarschijnlijk dat de wegen langdurig onbegaanbaar zullen zijn!

Koning winter houdt aan met schaatskansen
Na het weekend breidt de vorst zich verder over het land uit en volgt een aantal ijsdagen met maximumtemperaturen (ver) onder nul. Boven het forse sneeuwdek kan het in de nachten streng vriezen met temperaturen beneden -10 graden. Lokaal kan het zelfs nog veel kouder worden.

De kans is dan ook groot dat er volgende week geschaatst kan worden op ondergelopen weilanden, sintelbanen en skeelerbanen. Of het ook tot schaatsen op natuurijs op open water komt is afwachten. De kou moet daarvoor lang genoeg aanhouden en sneeuwval op ijs kan de ijs aangroei afremmen.

Wees voorbereid op overlast en hou je aan de afstandsregels
Ga je komende week naar buiten, hou dan vanaf zaterdagavond rekening met langdurige overlast en moeilijk begaanbare wegen. Wil je genieten van de sneeuw en het eventuele ijs, vergeet dan niet om de anderhalve meter afstand te houden!