Biatleet Samuelsson op indrukwekkende wijze naar eerste World Cup-zege

In het Finse Kontiolahti heeft biatleet Sebastian Samuelsson op indrukwekkende wijze zijn eerste World Cup-overwinning gepakt. De Zweed won in 2018 olympisch goud (estafette) en zilver (achtervolging), maar in de afgelopen jaren leek zijn echte doorbraak een beetje uit te blijven, tot de achtervolging van zaterdag.

Als winnaar van de sprint van donderdag opende Tarjei Bø de wedstrijd, veertien seconden voor de Duitser Arnd Peiffer en een kleine halve minuut voor zijn jongere broer Johannes Thingnes Bø, die Benjamin Weger achter zich aan kreeg.

Tarjei Bø ging bij de eerste schietbeurt gelijk drie keer de fout in, broer Johannes nam met vijf treffers de leiding over, tien tellen voor Peiffer - die één keer mis schoot - en zo'n twintig seconden voor landgenoten Erlend Bjøntegaard en Johannes Dale met de Sloveen Jakov Fak er ook bij.

Bij de tweede schietbeurt haakten Peiffer en Bjøntegaard even af door een misser, Johannes Bø schoot alles raak en pakte 25 seconden voorsprong op de nog altijd foutloze Dale. Die kreeg dan weer de Italiaan Lukas Hofer, Fak en de Zweed Sebastian Samuelsson achter zich aan, die ook allemaal op tien treffers stonden.

Johannes Bø ging bij de derde schietbeurt één keer de mist in, maar behield de leiding. Samuelsson naderde echter tot op acht seconden en Peiffer en Fak zaten er ook vlak achter, net als de zich sterk herstellende Tarjei Bø. Ook Emilien Jacquelin maakte indruk: de Fransman steeg na vijftien treffers van de 39e naar de zevende plek.

Bø en Samuelsson arriveerden gezamenlijk bij de laatste schietbeurt, waar ze beiden met een misser begonnen. Samuelsson hield het daar bij, Bø schoot er nog een fout bij. De naaste achtervolgers gingen allemaal minstens één keer de fout in en zo dook Samuelsson met een ruime voorsprong de slotronde in, op dik twintig tellen gevolgd door Bø, de Fransman Fabien Claude en nog een Noor: Sturla Holm Lægreid, de verrassende winnaar van de openingswedstrijd van het jaar.

In de slotronde kwam Samuelsson niet in de problemen en de Zweed boekte zijn allereerste World Cup-zege, terwijl Claude opvallend overtuigend Bø achter zich liet. De Noor finishte als derde, voor landgenoot Lægreid, de Duitser Benedikt Doll en Fak.