Zenuwslopende ontknoping natte 24 uur van Spa-Francorchamps

De 24 uur van Spa-Francorchamps heeft een bijzonder spannende ontknoping achter de rug. De race leek na 23 uur en zo'n 58 minuten nog een andere leider te krijgen en dat zorgde voor een uiterst spannende slotronde.

Aanvankelijk staken vijf auto's er grotendeels bovenuit in de eerste uren: de #88 Mercedes, de #63 Lamborghini, de #12 Porsche, #51 Ferrari en #66 Audi, een bijzonder fraaie mix dus. Voor de Mercedes was het midden in de nacht ineens voorbij: met Felipe Fraga achter het stuur plofte de remschijf, wat voor uiteindelijk terminale schade zorgde.

De overige vier bleven wel lang om de voorste plekken strijden, hoewel de #98 Porsche van ROWE Racing zich ook kwam melden. In de vroege uurtjes van de zondagochtend, terwijl de regen inmiddels weer eens naar beneden kwam, ging het fout voor de leidende Lamborghini: Dennis Lind parkeerde zijn auto met het nodige geweld in Raidillon en, hoewel hij nog wel op gang kwam en het rechte stuk af kon rijden, moest de strijd staken.

Lind crasht in de leidende #63

In de laatste uren van de race kwam ook de #25 Audi naar voren en werd het vooral een strijd tussen die auto, de eerder al genoemde #66 Audi en #51 Ferrari, de #54 Porsche en de #98, die met Nick Tandy achter het stuur inmiddels aan de leiding ging, achtervolgd door Patric Niederhauser in de #66.

Het regende nog altijd en de Porsche leek op weg naar de winst, tot hij in de voorlaatste ronde een foutje maakte en de versnellingsbak aan alle kanten begon te rammelen. Tandy haalde amper nog de 230 kilometer per uur op het rechte stuk en het leek een kwestie van tijd voor Niederhauser, die er maar zo'n twee tellen achter reed, zijn Audi R8 langszij kwam zetten.

Dat gebeurde wonderbaarlijk genoeg echter niet, de Audi leek ook een probleem te hebben. Tandy hield zo stand en met Laurens Vanthoor en Earl Bamber schreef hij de 24 uur van Spa-Francorchamps op zijn naam. Na afloop werd ook duidelijk waarom Niederhauser niet dichterbij kwam: de Porsche gooide zoveel olie op de baan - waar Tandy zich nog voor verontschuldigde - dat een aanval simpelweg niet verantwoord was.

Hoogtepunten van de race