Zit extreemlinks achter zendmastbranden?

Belgische links-extremisten hebben op 8 april een pamflet op hun anarchistische website Indymedia Bruxsel gezet waarin wordt opgeroepen om tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk geweld te gebruiken.

In dat pamflet wordt opgeroepen om de maatschappij zoveel mogelijk schade toe te brengen door geweld te gebruiken tegen politie, cipiers en telecominfrastructuur.

"Met alcoholgel kan je niet alleen je handen ontsmetten, maar ook brand stichten", vinden ze blijkbaar een goede tip. "Onze tegenstander is volledig geconcentreerd op andere zaken. Grijp je kans en kijk wat er kan gebeuren. De ordediensten zijn meer dan ooit aanwezig op straat met wagens, drones of te voet. Ze zijn ook meer overspannen dan ooit. Wat zou er gebeuren als ze bedreigd zouden worden met de dood in hun bastions? Als ze zouden worden aangevallen met stenen, molotovcocktails en bommetjes? In het midden van de nacht als ze slapen? Of tijdens hun patrouilles?”

Gevangenispersoneel werd ook gezien als mogelijk doelwit. "Wat zou er gebeuren als de wagens van de cipiers bewerkt zouden worden met een schroevendraaier, een hamer of lucifers? Als ze zelf aangevallen zouden worden als ze naar huis gaan?"

Daarnaast, misschien wel de meest frappante dreiging gezien de recente brandstichting van diverse telecommasten in zowel België als Nederland, de dreiging om telecommunicatie plat te leggen. "Wat zou er gebeuren als enkele glasvezelkabels onder een makkelijk te openen luik gesaboteerd zouden worden? Of als bepaalde relaisantennes op strategische plaatsen plots niet meer zouden werken?”

De aanvallen zouden eigenlijk komende maand los moeten gaan, maar de auteur van het pamflet vindt het ook prima als 'de ongeduldigen' in april al actie willen ondernemen.

Rechtsextremisten
Ook aan de rechterkant van het extremistenspectrum wordt gebruik gemaakt van de coronacrisis, maar zij zijn vooral bezig met het verspreiden van nepnieuws. Zo is op extreemrechtse sites vaak te lezen dat moslims elkaar, naar aanleiding van een fatwa, oproepen om ongelovigen in het gezicht te hoesten of spugen. Iets dat niet bewezen is. Ook zou het coronavirus ontstaan zijn uit het griepvaccin.