Riiber zet episch seizoen voort: 13 uit 15 en eindwinst in noordse combinatie

In het Noorse Trondheim heeft de World Cup op de noordse combinatie gedurende het weekeinde weer eens twee zeges opgeleverd voor Jarl Magnus Riiber. De zo verschrikkelijk dominante jonge Noor verzekerde zich daarmee ook met nog vier wedstrijden te gaan al van opnieuw de eindzege in de World Cup. Hij won inmiddels dertien van de vijftien wedstrijden dit seizoen; twee keer werd hij slechts tweede.

Zaterdag
Jarl Magnus Riiber sprong weer eens een forse voorsprong bij elkaar voor de tien kilometer langlaufen en dit keer was het zijn twee jaar oudere broer Harald Johnas Riiber die volgde, op 31 seconden. De Japanner Ryota Yamamoto mocht 38 seconden later vertrekken, maar Martin Fritz was op 54 seconden de eerste degelijke langlaufer na Riiber. De Duitser Manuel Faisst (+1:03) voerde de rest aan, met good old Magnus Krog (+1:06) daar weer achter. De beste langlaufer van het seizoen, de Fin Ilkka Herola, vertrok op 1:26 minuten als veertiende.

Op de dunne langlauflatten kwam Jarl Magnus Riiber uiteraard niet in de problemen, zijn broer werd ver achter hem al vrij snel bijgehaald door een door Herola aangevoerde groep. De Fin sloeg in de slotfase een gaatje rest van de groep, behalve de Noor Jørgen Gråbak. Een dikke minuut achter de ongenaakbare Riiber streden Herola en Gråbak om de tweede plek, waarbij de Noor in de slotronde een aanval plaatste. Dat leverde succes op voor de man uit de gaststad, terwijl Herola met plek drie eindelijk zijn eerste podiumplek van het seizoen pakte.

Er staat écht geen maat op Riiber, die de tijden van de dominante Fransman Jason Lamy Chappuis doet verbleken

Zondag
De verschillen waren iets kleiner bij het schansspringen, maar Jarl Magnus Riiber was wel weer eens de beste. De Oostenrijker Martin Fritz hield de schade beperkt tot 25 seconden, Riiber's landgenoten Espen Bjørnstad en Jens Lurås Oftebro mochten 29 en 45 seconden na Riiber vertrekken. Ook de Duitser Terence Weber (+0:48) zat nog binnen een minuut, de Japanner Akito Watabe (+1:03) zat er iets buiten. Rond de anderhalve minuut zaten onder meer snelle langlaufers als Gråbak en de Duitser Eric Frenzel, Herola had dit keer 2:23 minuten achterstand voor het langlaufen.

Fritz en Bjørnstad vonden elkaar op de langlaufski's snel, net als Oftebro en Weber twintig seconden achter hen. Na een kleine vier kilometer ging Fritz ineens onderuit, waardoor Bjørnstad wat ruimte had. Hij kreeg wel snel gezelfschap van Oftebro, terwijl Fritz samen met Weber een dikke handvol achter die twee lag. Die laatste twee werden in de slotfase toch teruggepakt door Gråbak, terwijl Riiber zich lachend verzekerde van de eindwinst in de World Cup. Oftebro schudde Bjørnstad van zich af en werd voor zijn landgenoot tweede, voor Gråbak, Frenzel en Faisst.