Langlaufer Bolshunov op monsterklim naar Tour de Ski-winst

Langlaufer Alexander Bolshunov heeft voor het eerst in zijn loopbaan de Tour de Ski gewonnen, de jaarlijkse etappewedstrijd op de langlaufkalender. De Rus sloeg zijn slag op de monsterlijke slotklim op de flanken van de Alpe Cermis, waar de laatste van zeven etappes eindigde.

Vooraf was duidelijk dat het om drie mannen ging: de Noorse titelverdediger en klassementsleider Johannes Høsflot Klæbo en zijn twee Russische uitdagers Bolshunov en Sergey Ustiugov, die op respectievelijk één en vijftien seconden in het klassement stonden. Twee andere Noren waren als rasklimmers de favorieten voor de etappezege: Simen Hegstad Krüger en Sjur Røthe, die met een enorme dag mogelijk nog richting het podium zou kunnen.

Dankzij sprinter Gleb Retivykh werd het tempo door de Russen al flink opgeschroefd in de vlakke aanloop, waarna Denis Spitsov, Ustiugov en Bolshunov het op de klim overnamen. Krüger en Røthe gingen er inderdaad al vrij vroeg vandoor, maar het meest belangrijke gebeurde achter hen: Klæbo moest lossen en niet zo'n beetje ook. Al snel was duidelijk dat hij geen rol van betekenis meer zou spelen in de strijd om de winst, die dus tussen de Russen ging.

Het was wachten op een aanval van oud-winnaar Ustiugov, maar de grote en jongere Bolshunov gaf geen krimp. Op de monsterlijk steile stukken bleef hij bij en in de laatste kilometer gaf hij Ustiugov de genadeklap door er zelfs vandoor te gaan. Krüger pakte de winst, want Røthe moest lossen en nam genoegen met plek twee, Bolshunov finishte als derde en pakte zo de eindzege in de Tour de Ski, voor de als vijfde gefinishte Ustiugov en Klæbo, die op anderhalve minuut van de winnaar als 21e binnen kwam.

De mannenwedstrijd (Bron: YouTube)