Duitse verspringster doet Oost-Duitse tijden herleven, WK-stunt Grenada

In het Qatarese Doha is het wereldkampioenschap atletiek afgesloten. Het grootste nummer werd zonder enige twijfel opgevoerd door Malaika Mihambo uit Duitsland, die Oost-Duitse tijden in het verspringen deed herleven.

Mihambo was op basis van haar seizoen al met afstand de topfavoriete, maar met haar derde sprong maakte ze het helemaal bont: ze vloog naar 7,30 meter, iets wat sinds de tijden van de Oost-Duitse Heike Drechsler en Sovjetatlete Galina Chistyakova nog maar uiterst zelden vertoond is. Het leverde Mihambo goud en de twaalde plek op de eeuwige wereldranglijst op, terwijl het zilver met een ook indrukwekkende 6,92 meter naar Maryna Bekh-Romanchuk ging. De Oekraïnse verwees de ietwat verrassende Nigeriaanse Ese Brume zo met één centimeter naar het brons.

Het speerwerpen bij de mannen leverde een forse stunt op. De eigenlijk niet zo bekende Anderson Peters uit Grenada opende de strijd met 86,89 meter en zag vervolgens favoriet na favoriet keer op keer falen. Peters' afstand bleef staan en de eilandenstaat had na Kirani James op de 400 meter weer eens een mondiale kampioen in welke sport dan ook. De Est Magnus Kirt werd met 86,21 meter tweede, de Duitse favoriet Johannes Vetter moest met 85,37m genoegen nemen met brons.

De 1500 meter is doorgaans een evenement waarin men tot de slotfase wacht om aan te gaan, maar daar dacht de dit jaar dominante Keniaan Timothy Cheruiyot anders over. Ook zonder gangmaker kon hij het prima bolwerken: hij sloeg samen met landgenoot Ronald Kwemoi een gat en liet zijn kompaan vervolgens achter, waarna hij in een bijzonder scherpe 3:29,26 minuten de wereldtitel pakte. De tegenwoordig vooral onzichtbare Algerijn Taoufik Makhloufi won ineens het zilver, de Pool Marcin Lewandowski pakte knap het brons.

Op de tien kilometer zat het tempo er vanaf het begin al behoorlijk stevig in, waardoor een klein groepje overbleef. Dat dunde alsmaar verder uit en in de slotfase braken de Oegandees Joshua Cheptegei, de Ethiopiër Yomif Kejelcha en de Keniaan Rhonex Kipruto los van de rest. Cheptegei bleek over de rapste benen te beschikken en won het goud in een zeer indrukwekkende 26:48,36 minuten. Kelejcha eindigde een seconde achter de ontketende Cheptegei met zilver, Kipruto pakte brons en de gehele top-6 liep uiteindelijk onder de 27 minuten.

De 4x400 meter bij de vrouwen leverde zoals zo vaak weer Amerikaans goud op. Phyllis Francis, hordenspecialisten Sydney McLaughlin en Dalilah Muhammad - de nummers twee en één op dat onderdeel - en Wadeline Jonathas pakten overtuigend het goud in 3:18,92 minuten, onder meer dankzij een fenomenale 48,7 seconden split van de jonge McLaughlin. Zilver ging knap naar Polen, voor het aanvankelijk gediskwalificeerde, maar later teruggezette Jamaica. Lieke Klaver, Lisanne de Witte, Bianca Baak en Femke Bol eindigden als zevende en laatste - Canada werd gediskwalificeerd.

Ook bij de mannen, de laatste finale van het WK, ging het goud weer eens naar de Amerikanen. Fred Kerley, Michael Cherry, Wilbert London en Rai Benjamin moesten er flink voor knokken, maar met 2:56,69 minuten zetten ze een vlijmscherpe winnende tijd op de klokken. Jamaica won het zilver, België pakte brons nadat slotloper Kevin Borlée vicewereldkampioen Anthony Zambrano uit het verrassende Colombia achter zich wist te houden.