20 doden bij schietpartij in Walmart El Paso

In de Verenigde Staten is het weer raak: een schietpartij met meerdere doden, dit keer in een Walmart in het Texaanse El Paso. Even na 19.00 uur Nederlandse tijd kwamen de eerste meldingen binnen, inmiddels lijkt duidelijk dat er meerdere doden gevallen zijn.

Het gaat om een Walmart in de Cielo Vista Mall, waarbij de politie aangaf dat het hele gebied vooral gemeden moest worden. De burgemeester van El Paso heeft inmiddels laten weten dat er verdachten aangehouden zijn, maar om hoeveel mensen het gaat is nog niet bekendgemaakt en het wordt nog als een 'actieve' situatie gezien.

De autoriteiten hebben wel bevestigd dat meerdere mensen gedood zijn, ook hier werd nog geen aantal genoemd. Getallen die in lokale media genoemd worden lopen nogal uiteen: de één heeft het over meer dan twintig gewonden, de ander over ruim twintig doden.

Update 21.05 uur
De burgemeester van El Paso heeft laten weten dat drie verdachten zijn gearresteerd.

Update 02.00 uur
Inmiddels is duidelijk dat het naar alle waarschijnlijkheid om één schutter ging, een 21-jarige man die is opgepakt, zonder dat agenten daarbij hun wapens hebben afgevuurd. Zeker twintig mensen zijn gedood, aldus Greg Abbott, de gouverneur van Texas, over wie enkele jaren geleden al de nodige ophef ontstond nadat hij Texanen opriep om meer wapens te kopen - Texas liep achter op koploper Californië. 

President Donald Trump heeft ook gereageerd op de schietpartij: "Heel erg, veel doden", liet hij weten via het presidentiële twitteraccount.