Helft Nederlanders ergert zich aan rijgedrag partner

Maar liefst 54 procent van de Nederlanders stoort zich aan het rijgedag van hun partner. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.106 Nederlanders met een relatie, uitgevoerd door Panelwizard. Voor een op de drie ondervraagden is de rijstijl van zijn of haar partner zelfs de aanleiding voor een onderlinge ruzie.

Vrouwen ergeren zich met 59 procent het vaakst aan hun partners rijgedrag. Jonge vrouwen zijn met 64 procent het meest kritisch. Maar ook mannen ergeren zich met 50 procent regelmatig aan de stuurkunsten van hun wederhelft. “Mijn vriendin en ik hebben gelukkig nog nooit ruzie gemaakt over mijn rijstijl”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Toch krijg ik regelmatig een sneer wanneer ik door oranje rijd of een gevaarlijke manoeuvre uithaal.”

Goedbedoeld advies
Vanuit de bestuurderskant is goedbedoeld advies een belangrijk punt van irritatie. Maar liefst 53 procent ergert zich weleens aan advies van zijn of haar partner met betrekking tot de rijstijl. Vrouwen zitten met 57 procent het minst te wachten op goedbedoelde opmerkingen over hun rijvaardigheid.

Het is wellicht dankzij al dit goedbedoelde advies, dat maar liefst dertig procent van de ondervraagden voorzichtiger rijdt wanneer hun partner bij ze in de auto zit. Franke: “Ik pas mijn rijstijl niet aan vanwege mijn vriendin. Wellicht dat ik de koppeling iets minder gehaast laat opkomen bij het stoplicht en wat langer achter een vrachtwagen blijf rijden. Maar eerlijk is eerlijk; dit beperkt zich niet alleen tot mijn vriendin en geldt voor alle eventuele bijrijders".

Ondanks het aanzienlijke percentage dat voorzichtiger rijdt wanneer hun partner naast hen in de auto zit, stapt zes procent van de ondervraagden liever niet in wanneer hun wederhelft achter het stuur zit. Mannen (acht procent) zijn hierover fors sceptischer dan vrouwen (slechts vier procent).

Ingewikkelde handelingen
Volgens het onderzoek voert maar liefst één op de vijf Nederlanders liever geen ingewikkelde handelingen (bijvoorbeeld fileparkeren) uit met hun partner op de bijrijdersstoel. Opvallend is het percentage vrouwen dat in het bijzijn van hun wederhelft liever geen gecompliceerde manoeuvres uitvoert. Dit is met 31 procent bijna drie keer zo hoog(!) als het percentage mannen (slechts elf procent).

Met maar liefst 44 procent spannen jonge vrouwen tot dertig jaar de kroon. Franke: “Toen ik jonger was, voerde ik met een bijrijder liever ook geen bijzondere verrichtingen uit. Naarmate ik meer ging rijden, ging het vanzelf beter. Uiteindelijk is het allemaal een kwestie van veel doen. Tegenwoordig kan ik zelfs geblinddoekt nog fileparkeren.”

Helft Nederlanders ergert zich aan rijgedrag partner  (Foto: Acties.nl)
Helft Nederlanders ergert zich aan rijgedrag partner (Foto: Acties.nl)