Worst, Vos en Betsema zorgen voor oranje podium bij EK veldrijden

Annemarie Worst is zondag in Rosmalen Europees kampioen veldrijden geworden. De veldrijdster uit Nunspeet kwam solo over de finish. Ook het zilver en brons was voor Nederland: Marianne Vos werd tweede, voor Denise Betsema.

Na de start ontstond een kleine groep. In de tweede ronde reden Worst en Vos langzaam weg bij de eerste achtervolgers Ellen van Loy en Sanne Cant. Even later zakte het tempo en volgde er een samensmelting tot een Nederlands-Belgisch onderonsje met Worst, Vos, Betsema, Van Loy, Cant en Loes Sels.

Een ronde verder verhoogde Betsema de snelheid. Worst en Vos volgden, de Belgen kraakten maar konden voorlopig in het wiel blijven. In de bossen ging Worst vervolgens in de aanval. Al snel had ze een voorsprong van vijf seconden.

Bij het ingaan van de laatste ronde leek Worst definitief weg te zijn. Op tien seconden daarachter Vos, Betsema en Cant. De rest was afgehaakt voor het podium. De achtervolgers kwamen een paar seconden dichter bij Worst maar de winst kwam niet meer in gevaar. De sprint voor plaats twee tussen Vos en Betsema werd gewonnen door de ervaren Brabantse. Wereldkampioene Cant werd vierde.

Uitslag
1. Annemarie Worst (NED)
2. Marianne Vos (NED)
3. Denise Betsema (NED)
4. Sanne Cant (BEL)
5. Ellen van Loy (BEL)
6. Loes Sels (BEL)
7. Alice Maria Arzuffi (ITA)
8. Nikki Brammeier (GBR)
9. Helen Wyman (GBR)
10. Laura Verdonschot (BEL)
11. Kim van de Steene (BEL)