Ambassades krijgen brief over Wilders

De regering is zo geschrokken van de uitlatingen van Geert Wilders over de Koran, dat minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken de Nederlandse ambassades een brief heeft gestuurd waarin het kabinet afstand neemt van Wilders' uitspraken. Het is vrij opmerkelijk dat de regering actie onderneemt na uitspraken van iemand van de oppositie.

Het NOS Journaal meldde dat de brief antwoorden bevat voor het geval de ambassades opnieuw vragen krijgen over Wilders. Dat gebeurde eerder na het de 'helft uit de Koran-verscheur'interview met de PVV-leider.

De regering zegt in de brief onder meer dat het niet van plan is, en ook nooit van plan zal zijn, om de Koran te verbieden. De uitspraken van Wilders hebben gisteren veel losgemaakt. Het eerste bericht op FOK! hierover haalde meer dan duizend reacties, minister Ella Vogelaar noemde ze 'schadelijk' voor de relatie tussen moslims en niet-moslims, de Tweede Kamer sprak er algemeen schande van en er zijn twee aangiften tegen Wilders gedaan.

Naast advocate Els Lucas uit Lelystad toog namelijk ook de Rotterdamse advocaat Haroon Raza naar de politie. Hij heeft bij de hoofdofficier van justitie aangifte gedaan wegens aanzetten tot discriminatie van een bevolkingsgroep en het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld. Raza baseert zijn aangifte niet alleen op de uitlatingen van Wilders van gisteren, maar ook op eerder gedane uitspraken.

Achterban steunt Wilders
Wilders vergeleek gisteren in een ingezonden brief in de Volkskrant de Koran met Adolf Hitlers' Mein Kampf en bepleitte een verbod op het heilige boek. Volgens het tv-programma EenVandaag blijkt uit een onderzoek onder de aanhang van Wilders dat 65% van zijn achterban het eens is met zijn voorstel om de Koran te verbieden. Voor de mensen die het plan verwerpen is dit geen reden om afstand te nemen van de PVV. Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden zijn, zou 90% opnieuw op Geert Wilders stemmen.

De eigen achterban van Wilders lijkt de enige te zijn die iets ziet in zijn plannen. In België noemde de als extreem-rechts geziene voorman van het Vlaams Belang Filip DeWinter de oproep van Wilders in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Hij zegt de indruk te hebben dat Wilders radicaliseert.

Volgens secretaris Nasr Joemman van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) is Wilders er vooral op uit meer aanhang te krijgen. Joemman vermoedt dat de PVV'er met zijn uitspraken moslimjongeren probeert te radicaliseren, zodat hij stelling tegen hen kan nemen.

Grote afwezige in de media gisteren was Wilders - in persoon dan - zelf. Hij wilde zijn ingezonden brief in de Volkskrant niet nader toelichten.