Chemiereus moet 253 miljoen betalen aan kankerpatiënt
Voormalig conciërge Dewayne Johnson is nog maar 46 jaar, maar hij is doodziek: de beste man heeft een zeldzame vorm van lymfeklierkanker en heeft volgens zijn artsen niet lang meer te leven. Volgens Johnson en zijn advocaat is er maar één schuldige: chemiereus Monsanto, producent van onkruidverdelger Roundup.
Roundup bevat zoals veel van dergelijke middelen glyfosaat en dat zou kankerverwekkend zijn. Monsanto zegt van niet en wijst daarmee naar tientallen jaren aan studies, terwijl de Europese voedselveiligheidswaakhond EFSA eerder al oordeelde dat er onvoldoende bewijs is dat het middel kankerverwekkend is. De Europese Unie besloot de vergunning om het spul te gebruiken vervolgens met vijf jaar te verlengen. Een in kanker gespecialiseerd onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie, IARC, oordeelde juist weer dat het middel 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is.
Ondanks de onduidelijkheid lopen er duizenden zaken tegen Monsanto, met name vanwege Roundup. Die van Johnson is de eerste en zijn advocaat, Brent Wisner, vroeg om een duidelijke uitspraak: "We willen een uitspraak die de wereld daadwerkelijk kan veranderen." Volgens de advocaat van Johnson wist Monsanto van het risico op kanker, maar werd die informatie bewust achtergehouden.
Volgens advocaat Wisner toonden interne documenten van het bedrijf aan dat 'Monsanto al decennialang wist van de kankerverwekkende risico's van glyfosaat en specifiek het middel Roundup'. Wisner riep het chemiebedrijf op om de veiligheid van de consumenten boven de winst te plaatsen. De jury hoorde vier weken lang getuigenissen aan van onder meer artsen, onderzoekers en statistici, die het er niet helemaal over eens waren of het middel nou wel of niet kankerverwekkend is.
Ondertussen ging de gezondheid van Johnson, die Roundup een keer of dertig per jaar gebruikte, flink achteruit. Zijn rechtszaak werd daarom versneld behandeld en vrijdag volgde de uitspraak in San Francisco: Monsanto moet 289 miljoen dollar - omgerekend zo'n 253 miljoen euro - aan schadevergoeding betalen aan Johnson. De multinational gaat nog in beroep tegen de uitspraak.
The case of school groundskeeper Dewayne Johnson was the first lawsuit to go to trial alleging glyphosate causes cancer.https://t.co/GCnM4Kywhp
— The Indian Express (@IndianExpress) August 11, 2018
Dewayne Johnson thanking jurors, his legal team and family after landmark #Monsanto verdict pic.twitter.com/T1BMofVr5f
— Melanie Woodrow (@MelanieWoodrow) August 11, 2018