Hockeybond schorst coach die spelers instrueert geel te pakken

Pim Wijzenbeek, de trainer-coach van overgangsklasser Zwart-Wit uit Breda, heeft een schorsing van de hockeybond gehad, omdat hij spelers zou hebben geïnstrueerd expres gele kaarten te pakken tijdens de voorlaatste competitiewedstrijd tegen Cartouche. Ze moesten hiermee een schorsing tijdens de play-offs voorkomen.

Wijzenbeek nam door de schorsing afgelopen zondag tijdens het duel tegen Victoria achter de omheining plaats. Wijzenbeek bevestigt dat de hockeybond hem deze disciplinaire straf oplegde. "Die heb ik geaccepteerd. Of ik het er mee eens ben? Daar ga ik geen uitspraak over doen, dat is een discussie die ik intern met de bond voer, maar je hebt het liever niet", zegt Wijzenbeek.

Steen des aanstoots was de competitiewedstrijd Zwart-Wit tegen Cartouche op zondag 6 mei. Zwart-Wit had in dat duel nog de mogelijkheid zich rechtstreeks te plaatsen voor de nieuw te vormen Promotieklasse. Nadat Cartouche op een 0-3 voorsprong kwam – en daardoor de kans op directe plaatsing voor Zwart-Wit was verkeken – begonnen diverse Bredase spelers opmerkelijk gedrag te vertonen, zo vertellen diverse betrokkenen. Ze solliciteerden openlijk naar gele kaarten door ballen weg te slaan nadat de scheidsrechters hadden gefloten, en één van de Zwart-Wit-spelers gooide zelfs met de hand een bal weg. In enkele situaties leverden de ‘bijzondere’ acties van de Zwart-Wit-spelers blessuregevaar op voor de mannen van Cartouche.

Wijzenbeek zou spelers die tijdens het seizoen al twee gele kaarten hadden kregen, voor het duel met Cartouche hebben geïnstrueerd een gele kaart te pakken, zo is de overtuiging van de tuchtcommissie van de hockeybond. Bij drie gele kaarten volgt automatisch een duel schorsing. De volgende schorsing is pas bij de vijfde gele kaart. Door de straf uit te zitten tijdens het laatste duel uit de reguliere competitie tegen Victoria – waar voor Zwart-Wit toch niets meer te halen viel – hoopte Wijzenbeek een schorsing van spelers tijdens de play-offs te voorkomen.

De opzet van Wijzenbeek slaagde deels, want enkele spelers die op scherp stonden, kregen geel waardoor ze in het laatste competitieduel waren geschorst. De opvallende wijze van gele kaarten pakken, ontging het arbitrale duo niet. Zij maakten melding van dit voorval en uiteindelijk besloot de tuchtcommissie van de KNHB Wijzenbeek voor een duel te schorsen. De betreffende spelers kregen geen extra straf.
Wijzenbeek: "Ik maak als speler en trainer al 25 jaar play-offs mee en iedereen weet dat er aan kaartenmanagement wordt gedaan. Het lijkt mij goed om eens in discussie te gaan over de regels daaromtrent. Het is beter om het structureel op te lossen. Misschien is het een optie spelers zonder kaartenlast aan de play-offs te laten beginnen."

Zondag staat Wijzenbeek tijdens het playoff-duel van Zwart-Wit tegen Huizen weer op het veld. De winnaar van deze onderlinge reeks (best-of-three) plaatst zich alsnog voor de Promotieklasse.