Rolstoeltennisster De Groot wint Australian Open

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de Australian Open op haar naam geschreven. De 21-jarige Nederlandse, de rijzende ster in het rolstoeltennis, was in de finale in Melbourne te sterk voor Yui Kamiji uit Japan, die vorig jaar drie van de vier Grand Slams won - Wimbledon ging naar De Groot, haar eerste Grand Slam-zege.

Masters-kampioene De Groot wordt al geruime tijd vergeleken met Esther Vergeer, de Nederlandse die het rolstoeltennis een kleine vijftien jaar in een ijzeren greep hield, met vele tientallen Grand Slam-titels, honderden opeenvolgende zeges en een eeuwigheid op de eerste plek op de wereldranglijst.

Die vergelijking maakte De Groot in de finale in Melbourne waar. Kamiji, die vorig jaar de leiding op de wereldranglijst overnam van de nu gestopte Jiske Griffioen, kon de eerste set winnen, maar in de tiebreak bleek De Groot toch sterker. Ook in set twee was de Nederlandse vervolgens de baas en met 7-6 (6), 6-4 was het gespeeld.

Ook in het damesdubbelspel was er Nederlands succes. De Groot speelde de finale samen met Aniek van Koot, maar de twee waren niet opgewassen tegen landgenote Marjolein Buis en Kamiji: 6-0, 6-4. Na de Australian Open 2016 en Roland Garros 2017 is het de tweede Grand Slam-titel voor Buis en Kamiji. Vorig jaar won Buis samen met De Groot nog de US Open en de Masters.

Bij de mannen ging de titel naar Shingo Kunieda. De Japanner won van 2007 tot en met 2015 vrijwel alle Grand Slams - de Nederlander Maikel Scheffers won er twee en Stephane Houdet uit Frankrijk pakte er drie - maar stond sindsdien droog. In Melbourne rekende hij na een bijna drie uur durende thriller in de tiebreak af met diezelfde Houdet: 4-6, 6-1, 7-6 (3).