'Nieuwe Fable in de maak bij Playground Games'

Een gloednieuw deel in Microsofts fantasy RPG-franchise Fable is in de maak. Dat zeggen betrouwbare bronnen tegenover Eurogamer. Er werd al langer gespeculeerd over de terugkeer van Fable, alleen is de door Microsoft aangestelde gamestudio Playground Games opvallend te noemen.

Al sinds februari vorig jaar weten we dat Forza Horizon-ontwikkelaar Playground Games bezig is aan een nieuw project dat niets met racegames te maken heeft. Aan het einde van 2017 werd bekend dat het bedrijf werkt aan een open-wereld actie-RPG, en speciaal hiervoor een nieuwe locatie geopend heeft met 200 medewerkers waaronder enkele reputabele namen uit de industrie. Ervaren ontwikkelaars van onder andere Kojima Productions, Rockstar North en Ninja Theory blijken zich bij het team gevoegd te hebben.

De terugkeer naar de zeer geliefde Fable-franchise komt twee jaar na de opheffing van de originele partij achter de games, het eveneens Britse Lionhead Studios. De laatste game uit de serie betrof het online free-to-play-spel Fable Legends, die gelijktijdig met de opheffing van Lionhead werd gecanceld begin 2016. Eurogamer benaderde ook oud-medewerker van Lionhead en mede-bedenker van Fable, Simon Carter, om het nieuws te bespreken. "Ik heb gemixte gevoelens. Het is geweldig nieuws dat Fable niet dood is, en bovendien is het hartstikke goed voor de Britse game-industrie. Aan de andere kant is het raar [van Microsoft] om het originele team, het brein, achter een succesvolle franchise op te doeken om vervolgens aan een nieuw deel te beginnen. Fable is een 'vreemde' game, en allesbehalve eenvoudig om op te bouwen als nieuw team. Dat gezegd hebbende, het team in kwestie [Playground] is ontzettend getalenteerd en ik ben ervan overtuigd dat ze een fantastisch product neer weten te zetten".

Waarom Microsoft Fable nu toch weer aanslingert is niet helemaal duidelijk. Er wordt gesuggereerd dat de herleving ervan deels geïnspireerd is door PlayStation 4-exclusive Horizon Zero Dawn, een verhaalgedreven, open-wereld actie-RPG die bijzonder succesvol uitpakte. Mocht alles kloppen is het in ieder geval in lijn met Microsofts belofte om wat meer te focussen op exclusives.

Playground Games kennen we vooralsnog uitsluitend van de Forza Horizon-games. Het is afwachten of de studio ook in andere genres kan excelleren, maar dat er talent schuilt in deze toko is evident. Het door hen ontwikkelde Forza Horizon 3 is momenteel nog steeds de best beoordeelde Xbox One-exclusive.