Puigdemont wil dialoog, maar ook onafhankelijkheid

Carles Puigdemont heeft in een toespraak vanavond gezegd dat hij zowel de dialoog wil zoeken als de onfhandelijkkheid wil laten uitroepen. In een toespraak zei hij: "Ik ben hier om de politieke gevolgen uit te leggen. We zijn op een bijzonder moment aangekomen dat ook Europa aangaat. We zullen het nooit over alles eens kunnen zijn maar de weg naar voren moet wel via democratie en vrede. Wat ik hier uitleg is geen persoonlijke beslissing maar het resultaat van het referendum van 1 oktober."

Hij vervolgt: "Als president van Catalonie ben ik me van de angst onder de Catalanen bewust. Over het politiegeweld en het vertrekken van bedrijven naar buiten Catalonië Ik richt me tot de mensen die angst hebben. Ik handel naar geweten en denk aan de 7,5 miljoen inwoners. Waarom kan het niet zoals in Schotland alwaar beide kanten de uitslag van het onafhankelijksreferendum respecteren. Miljoenen Catalanen geloven dat de enige oplossing is dat Catalonië een onafhankelijke staat wordt."

De burgemeester van Barcelona, Ada Colau, heeft Puigdemont gevraagd om geen eenzijdige onafhankelijkheid uit te roepen. Ze richtte zich tot zowel Puigdemont als de Spaanse president Rajoy om de dialoog op te pakken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft extra politie-eenheden geplaatst bij strategische Catalaanse locaties zoals luchthaven, treinstations, grensovergangen en staatsgebouwen.

Ondertussen is de beurs (Bolsa de Madrid) in de min geschoten en hebben ongeveer 30 bedrijven (zoals Oryzon, Gas Natural en Cellnex) al aangekondigd om het hoofdkantoor te verhuizen.  De banken gevestigd in Catalonië zoals Caixabank en Sabadell verplaatsen eveneens de hoofdkantoren en departementen naar respectievelijk Valencia en Alicante, dit om de aandeelhouders gerust te stellen.