Portugal begint Confederations Cup met remise

Portugal en Mexico nemen, gezien de opstelling, de Confederations Cup serieus, maar moesten allebei met puntenverlies aan het toernooi beginnen: 2-2.

Mexico werd op het WK 2014 in de achtste finales uitgeschakeld door Louis van Gaals Oranje, en ging op de Copa America's van 2015 en 2016 roemloos ten onder. Wel ligt de ploeg van bondscoach Juan Carlos Osorio fier op koers om het WK in Rusland te halen.

Dat geldt ook voor Portugal, hoewel het in de kwalificatiegroep Zwitserland voor zich moet dulden. De tweede plek hebben de Portugezen, met acht punten meer dan nummer drie Hongarije, wél stevig in handen. Nu eerst de Confederations Cup, een toernooi dat niet door elk land even serieus wordt genomen. Fernando Santos, keuzeheer van de Portugezen, wil echter wél dolgraag winnen en stelde in de openingswedstrijd tegen Mexico dan ook gewoon Cristiano Ronaldo, Pepe en Ricardo Quaresma op.

Na ruim een halfuur brak laatstgenoemde de ban. Ronaldo zag Quaresma helemaal vrij staan, die zette Guillermo Ochoa op het verkeerde been en schoot hard raak: 1-0. De Europees kampioen kon de voorsprong niet meenemen naar de rust, want laat in de eerste helft kopte Javier Hernandéz al duikend raak uit een prima voorzet van Carlos Vela. In de extra tijd van het eerste bedrijf miste Hernández zelfs een enorme kans op de voorsprong. De oud-Mancunian schoot na een goede één-twee met Raúl Jiménez hoog over.

Waar de eerste helft een gelijkopgaand gevecht was, was in de tweede helft Portugal de meer drukkende partij. Lang bleef het 1-1, maar Cédric Soares leek Portugal vijf minuten voor het einde alsnog de zege schenken. De rechtsback werd in het zestienmetergbied gevonden door de ingevallen Gelson Martins en schoot 2-1 binnen. Mexico liet het er echter niet bij zitten en kwam in de extra tijd van het groepsduel nog op 2-2. Héctor Moreno (ex-PSV) torende bij een corner van Jonathan dos Santos boven José Fonte uit en kopte benedenwaarts de bal langs doelman Rui Pátricio.